Mój mały, piękny świat

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p
Od: 1 cze 2013, o 13:58
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mój mały, piękny świat

Post »

Dziękuję Jurku za odwiedziny i miłe słowo:) Zapraszam, zaglądaj. Będzie mi bardzo miło.
Fotergilla naprawdę jest godna polecenia. Moja mama ciągle mi jej zazdrości - na kolejne urodziny z pewnością jej ją kupię.
Jest jeszcze roślinka, której mi mama zazdrości - to trzmielina oskrzydlona. Najpiękniejsza jest jesienią, ponieważ wygląda wówczas jak płonący krzew ale latem tez ją lubię, bo ta moja ma piękny pokrój. Sam zobacz:

Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Witam dwie Ele :D zaglądnę do Was za chwilę.

Elu z Wroblicy - jeśli chodzi o klony to sadzę wersje szczepione na pniu, tez nie chciałabym mieć potężnych drzew na działce. Już jeden buk przytaszczony z lasu mi wystarczy :D
Dziękuję za radę dotyczącą host. Będę cierpliwie czekała aż następne moje okazy się powiększą a żeby nie przerosły, jak ta Twoja babcia :wink: będę je rozmnażała, czyli dzieliła się z sąsiadkami :D A kupiłam sobie w tym roku kilka ciekawych egzemplarzy...
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p
Od: 12 sie 2011, o 13:57
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Dobrusiu,tak to już jest że nasza lista chciejstw nigdy się nie zamyka :D
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Kochani, mam prośbę o radę. Zakładam rabatę hostowo-żurawkową (wiem, już o niej piszę i piszę ale przez te deszcze nie moge jej skończyć) i mam pytanie: jak myślicie, żurawki lepiej posadzić bliżej ścieżki a za nimi rząd funkii czy może na odwrót - tak jak w sumie już zaczęłam, że przy ścieżce funkie a za nimi żurawki.
Obrazek

-- 2 cze 2013, o 14:47 --

A co byście posadzili przed tymi tawułkami? Jedna jest biała, druga ciemno-różowa. Obrazek
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Dokładnie Elu, ładnie to nazwałaś: lista chciejstw ;:138
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p

Post »

Dobrusiu,zdecydowanie żurawki przy ścieżce :) Tawułki fajnie się komponują z paprociami i funkiami :D
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Dzięki Elu za radę. Też tak czuję, że żurawki przy ścieżce będą się ładniej prezentować. Liczę, że biała ścieżka podkreśli ich kolor.
Paprocie już mam, podobno o odcieniu fioletowo-stalowym ale rosną z boku tawułek. Teraz zastanawiam się co przed tawułkami. A znasz jakieś ładne paprocie, takie niższe, żeby nie zasłoniły tawułek?
Awatar użytkownika
ewamaj66
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 19 lut 2011, o 16:55

Post »

Możesz posadzić języczniki, wietllice, hosty (np. Blue Mouse Ears czy Pandoras Box, całkiem malutkie). W środku może rosnąć świecznica, kwitnie latem i jest wielka. Nie widzę żadnej brunnery, a warto posadzić choć jedną. Epimedia są śliczne. Kwitną wiosną, a potem mają ładne liście.
Pozdrawiam-Ewa
Spis treści ,
Mój fijoł 16
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Ewo, dziękuję Ci bardzo. Języczniki! Posadzę przed tawułkami języczniki! Wstyd się przyznać ale nie znam epimedii :oops:
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Rabata hosto-żurawkowa jak na razie skończona. Dokupię jeszcze tylko trzy funkie i zostawiam ją w spokoju - niech rośnie. Jeszcze z czasem ją urozmaicę. Aha, i dokupię gdzieś języczniki :D Niektórych roślinek nie widać, są jeszcze za małe ale oprócz funkii i żurawek rosną tu dwie paprocie - wietlice, tawułki, serduszka, świecznica, dwie hortensje bukietowe, dwie żółte kępki trawy, jedna czarna kępka, i czeronawa na końcach imperata. Będzie kolorowo :D
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
a_nie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 mar 2011, o 12:16

Post »

Ależ u Ciebie pięknie, jakie bogactwo roślin - takich jak lubię. Jak to wszystko podrośnie bedzie zjawiskowo. Fajnie, że szczegółowo opisujesz jak je pielęgnujesz- mogę porównać nasze doświadczenia i korzystając z Twoich coś ulepszyć. Piszesz że tniesz tawułę szarą na małą kulkę- ja też ja po kwitnieniu przycinałam, ale nie tak drastycznie może też spróbuje jeszcze mocniej.
Przepiękny pomysł na studnie - ja cały czas szukam pomysłu na zakamuflowania mojej. Jak otwieracie wieko by dostać się do pomp w przypadku jakiejś konserwacji?
Piękna azalia -Juanita, już sobie zapisałam bo będę jeszcze dokupować.
Fotergilla amerykańska też piękna jeszcze tej rośliny nie znałam.
Awatar użytkownika
Ela SZ
200p
200p

Post »

Pięknie to zrobiłaś ;:215 Epimedia owszem są śliczne ale nadają się na miejsca cieniste i pół-cieniste.
Awatar użytkownika
reniuniek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 sie 2010, o 08:01

Post »

Dosiu, ja się ciesze, że do ciebie trafiłam :D
Śliczny ogród tworzysz,, klony, buki, żurawki, hosty uwielbiam a ich u ciebie dostatek :D
Będę do ciebie zaglądać i ci kibicować :wink:
Mój zielony kwadrat cz.5-aktualna
Zapraszam :-) Renata
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Witaj Alicjo. Miło Cię gościć. Za chwilę odwiedze Twój ogród :D
Tawułę tnę za rada mojej mamy, skutkuje. W przeciągu 3 lat zrobił się z niej kolos. Niestety z powodu deszczy kwitła nie nacieszyłam się zbytnio jej widokiem (właściwie nimi, bo mam ich już 5). Zakwitła, zaczęły padać deszcze, zmarniały kwiatki i już.
Tak wyglądała jak kwitła

Obrazek

a tak ją ścięłam (mam robi to bardziej radykalnie :D )
Obrazek

A jeśli chodzi o pompę to jest ona w pełni dostępna. Do góry jest metalowe wieko na którym postawiłam doniczkę i obsypałam kamyczkami.

-- 2 cze 2013, o 21:22 --

Elu, dzięki za dobre słowo :D Ta rabata jest właśnie w takim miejscu cienisto - pół-słonecznym. Na jej końcu przewidziałam jeszcze kokoryczkę ponieważ niedawno mnie urzekła.
Poszukam tych epi... (nie pamiętam nawet nazwy, wstyd :oops: )
Awatar użytkownika
Dobrosia
200p
200p

Post »

Renato, witaj ;:138 Weszłam na chwilę na Twój wątek i przywitała mnie piękna róża Nostalgia. Oj, miałam kiedyś taką, była prześliczna. To była jedna z moich pierwszych roślinek. Bardzo lubiłam na nią patrzeć. Niestety nie przeżyła przesadzenia w inne miejsce :( Jeżeli się mylę co do nazwy tej róży to sorki. Nostalgia była identyczna
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”