Rabata bylinowa- dobór roślin
Wyraźnie napisałem "proszę o pomoc", a nie o nauczanie i napisałem że mam problem z doborem roślin. Ja nie proszę o odrobienie mi mojego zadania tylko o pomoc w doborze roślin bo nie potrafię znaleźć nic na internecie. Gdybym coś znalazł to bym nie pisał tego na forum. W poprzednim moim temacie podałem rosliny które chciałbym umieścić na swojej rabacie i jakoś mi pomogli wybrać z tych roślin które podałem odpowiednie. Jeżeli macie mnie pouczać to dziękuje za pomoc. Długo szukałem na internecie i nic nie znalazłem.
Mała podpowiedź - świetną pomocą jest "Katalog roślin polecanych przez Związek Szkółkarzy Polskich". Drzewa, krzewy i byliny z wymaganiami, siłą wzrostu, wysokością, pokrojem i terminem kwitnienia. No nic, tylko kwietniki planować. A wzór to chyba Twój być powinien
Inspiracją mogą być tutaj strony Royal Horticultural Society (jak choćby strony wystawy w Chelsea czy "My Garden"). Powodzenia 

pozdrawiam
Aneta
Aneta
- jokaer
- -Moderator Forum-.
- Od: 14 lut 2008, o 08:21
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Lokalizacja: Pogórze Ciężkowickie 385 m npm; na granicy Małopolski z Podkarpaciem
wobec tego pomogę Ci dając narzędzia 
na razie nie musisz nic wiedzieć o kwiatach
ustal dokładnie kształt i wielkość rabaty w poziomie - geometryczny, nieregularny itp.
ustal w pionie jej wygląd - robiąc sobie po prostu przekrój pionowy, co byś chciał, żeby była kula, a obok stożek, a obok może coś rozczochranego, różnicuj wysokości
jeśli będzie to rabata swobodna wybierz jedną bryłę, która będzie dominująca
i umieść ją w równych odstępach dzieląc rabatę np na 3 części
( tą dominującą rośliną może być krzew iglasty lub liściasty, kępa trawy)
ustal teraz kolorystykę
teraz zadecyduj - wymagania rabaty - czyli trzy elementy muszą łączyć wszystkie rośliny
odczyn gleby, woda, oświetlenie
teraz możesz zacząć szukać roślin, najlepiej biorąc książkę do ręki, w dobrej książce będziesz miał w tabelkach wypisane wielkości roślin,
ich wymagania, porę kwitnienia, kolorystykę, kształt liści i ich wielkość , itd, itd
bardzo dobry jest katalog polecany już przez Anwi, spokojnie w niego zainwestuj, przyda Ci się bardzo
dobre strony w necie z opisem roślin :
http://www.swiatkwiatow.pl/rosliny-ozdobne-c1.html
http://www.ibro.pl/in.html

na razie nie musisz nic wiedzieć o kwiatach
ustal dokładnie kształt i wielkość rabaty w poziomie - geometryczny, nieregularny itp.
ustal w pionie jej wygląd - robiąc sobie po prostu przekrój pionowy, co byś chciał, żeby była kula, a obok stożek, a obok może coś rozczochranego, różnicuj wysokości
jeśli będzie to rabata swobodna wybierz jedną bryłę, która będzie dominująca
i umieść ją w równych odstępach dzieląc rabatę np na 3 części
( tą dominującą rośliną może być krzew iglasty lub liściasty, kępa trawy)
ustal teraz kolorystykę
teraz zadecyduj - wymagania rabaty - czyli trzy elementy muszą łączyć wszystkie rośliny
odczyn gleby, woda, oświetlenie
teraz możesz zacząć szukać roślin, najlepiej biorąc książkę do ręki, w dobrej książce będziesz miał w tabelkach wypisane wielkości roślin,
ich wymagania, porę kwitnienia, kolorystykę, kształt liści i ich wielkość , itd, itd
bardzo dobry jest katalog polecany już przez Anwi, spokojnie w niego zainwestuj, przyda Ci się bardzo
dobre strony w necie z opisem roślin :
http://www.swiatkwiatow.pl/rosliny-ozdobne-c1.html
http://www.ibro.pl/in.html
- xipe
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
Jokaer podał Ci dobre wskazówki jak zabrać się do problemu. Zaprojektowanie rabaty, która byłaby jednocześnie ładna, łatwa w utrzymaniu i składała się z roślin odpowiednio dobranych pod wzgledem siedliska jest sztuką
.
Poszukaj roślin i podaj swój dobór w tym wątku. Zobaczymy czy da się zrobić z tej mąki chleb
.

Poszukaj roślin i podaj swój dobór w tym wątku. Zobaczymy czy da się zrobić z tej mąki chleb

- xipe
- Od: 19 sie 2007, o 11:51
- Kontakt:
W myśl definicji kwietnik składa się zazwyczaj z roślin sezonowych kwitnących w tym samym czasie i o tej samej +- wysokości - patrz dywan kwiatowy, kobierzec, zegar kwiatowy, parter kobiercowy.
Stosuje się 2-3 zmiany (wiosenną, letnią i jesienną).
Na wiosenną np.: tulipany, pierwiosnki, bratek ogrodowy, krokus, szafirek, stokrotka,.....
Na letnią np.: żeniszek, aksamitki, gazania, begonia, starzec popielaty,....
Na jesienną: zimowity, starzec popielaty, złocienie, ......
Stosuje się 2-3 zmiany (wiosenną, letnią i jesienną).
Na wiosenną np.: tulipany, pierwiosnki, bratek ogrodowy, krokus, szafirek, stokrotka,.....
Na letnią np.: żeniszek, aksamitki, gazania, begonia, starzec popielaty,....
Na jesienną: zimowity, starzec popielaty, złocienie, ......
Viola x wittrockiana - fiołek ogrodowy
Myosotis sylvatica - niezapominajka leśna
Bellis perennis - stokrotka trwała
Cheiranthus cheiri - lak pospolity
Tagetes- Aksamitka
Zinnia- Cynia
Czubatka ubiorkolistna- Brachycome iberidifolia
Goździk brodaty Dianthus barbatus
Złotokwiat - Dimorphotheca aurantiaca
Czy te rośliny moge posadzić w moim kwietniku?
Myosotis sylvatica - niezapominajka leśna
Tagetes- Aksamitka
Zinnia- Cynia
Czy te rośliny moge posadzić w moim kwietniku?
- peonia
- Od: 26 mar 2006, o 11:35
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
bzyq90 pisze:Viola x wittrockiana - fiołek ogrodowy
- niezapominajka leśna
Tagetes- Aksamitka
Zinnia- Cynia
Czy te rośliny mogeę posadzić w moim kwietniku?
Ten wspomniany trwały zagon , masz tu z wiosennych (kwiaty)bylin, tak? dobrze, trzymamy się tego obrazu.
Zagon proponuję jako teren powierzchni -nierówny -pagórkowaty z lekkim spadem stoku- stoków?
Niezapominajkę możesz "rosypać" grupami po np. trzy kępki(lepszy efekt) nie tylko na przodzie zagonu,ale w różnych punktach terenu wyznaczonego pod nasadzenie.
Do bylin dodaj śmiało omiega, dobrze współgra z lakiem i niezapominajką.Jeszcze dołóż inne gatunki gożdzika (Dianthus),
pomiędzy niemi masz wtedy , gdy przekwitną -jednoroczne czyli cynie, aksamitkę i dimorfetkę,
Do tego potrzebne są "plecy" albo "boczne ramię wspierania"- trawy, albo krzew np, krzewuszki czy zylistka- kwitną w czerwcu.I na środkdku z tyłu dla ażurowego wlosa- daj gipsówkę- ta tradycyjną, wysoką. Jak nie masz , moge podrzucić Ci sadzonkę- spora będzie, , trzeba jej karpę podzielić.
Zaczęło się od rabaty-Beata Paulina
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
"Ludzie nie dlatego przestają się bawić, że się starzeją, lecz starzeją się, bo się przestają bawić."
Mark Twain
- justus27
- Od: 18 mar 2009, o 18:54
Rabata bylinowa
Nie wiem, czy w dobrym miejscu zakładam temat, ale najwyżej proszę Administratora o przeniesienie w odpowiednie miejsce.
W tym roku na mojej działce planuję założenie rabaty wiosenno-jesiennej. Będzie to prostokąt mniej więcej 3m na 4m. Częściowo pod drzewem owocowym<śliwa>.
Mam juz częściowy plan, chcę nasadzić przede wszystkim byliny. Jesienne astry nowoangielskie< wysokie i niskie odmiany, oczywiście odpowiednio skomponowane>, astry nowobelgijskie i astry alpejskie, żeby coś kwitło w lecie. Dopełnieniem tej jesiennej kompozycji mają być wieloletnie odmiany traw.
Poza tym w maju planuję zakupić szczepki chryzantem, które co roku będę sobie szczepić.
Na jesienii zamierzam kupić cebulki tulipanów i narcyzów.
Proszę o wszelkie rady, np: gatunki traw, które by się nadawały na taką rabatkę. Może Macie też w swoich ogródkach podobne rabatki, proszę o fotki.
I wszelkie pomysły co do nasadzeń, np: wymysliłam sobie, że obwódka będzie z dwóch niskich odmian astrów nowoangelskich< tzw. michałków>...A cebulki będą posadzone w okrągłych koszykach...
Liczę na Wasze pomysły ;)
Z góry dziękuję, justyna
W tym roku na mojej działce planuję założenie rabaty wiosenno-jesiennej. Będzie to prostokąt mniej więcej 3m na 4m. Częściowo pod drzewem owocowym<śliwa>.
Mam juz częściowy plan, chcę nasadzić przede wszystkim byliny. Jesienne astry nowoangielskie< wysokie i niskie odmiany, oczywiście odpowiednio skomponowane>, astry nowobelgijskie i astry alpejskie, żeby coś kwitło w lecie. Dopełnieniem tej jesiennej kompozycji mają być wieloletnie odmiany traw.
Poza tym w maju planuję zakupić szczepki chryzantem, które co roku będę sobie szczepić.
Na jesienii zamierzam kupić cebulki tulipanów i narcyzów.
Proszę o wszelkie rady, np: gatunki traw, które by się nadawały na taką rabatkę. Może Macie też w swoich ogródkach podobne rabatki, proszę o fotki.
I wszelkie pomysły co do nasadzeń, np: wymysliłam sobie, że obwódka będzie z dwóch niskich odmian astrów nowoangelskich< tzw. michałków>...A cebulki będą posadzone w okrągłych koszykach...
Liczę na Wasze pomysły ;)
Z góry dziękuję, justyna
- pelagia72
- Od: 2 mar 2009, o 21:09
Witaj ! Ale masz fajnie,że możesz planować !
U siebie mam kilka takich rabat. Proponuję tak zaplanować, żeby byliny, czy kwiaty cebulowe tworzyły grupy, tzn. nie sadzić nic pojedynczo, np. 8 -10 tulipanów jednego koloru, 3 sadzonki identycznych astrów, a nie pojedyncze różne kwiaty osobno. Pięknie wygląda zestawienie traw np kostrzewy, mozgi, trawy pampasowej z bylinami w jednobarwnych grupach, jednorocznymi i cebulowymi. Ciekawie wygląda przeplatanie kwiatów roślinami liściastymi np. bergenią, łobodą,babką ozd. Najlepiej zrobić projekt na kartce papieru lub na komputerze.Astry jesienne i inne wysokie byliny najlepiej sadzić z tyłu rabaty. Pozdrawiam i życzę sukcesów !
:P
U siebie mam kilka takich rabat. Proponuję tak zaplanować, żeby byliny, czy kwiaty cebulowe tworzyły grupy, tzn. nie sadzić nic pojedynczo, np. 8 -10 tulipanów jednego koloru, 3 sadzonki identycznych astrów, a nie pojedyncze różne kwiaty osobno. Pięknie wygląda zestawienie traw np kostrzewy, mozgi, trawy pampasowej z bylinami w jednobarwnych grupach, jednorocznymi i cebulowymi. Ciekawie wygląda przeplatanie kwiatów roślinami liściastymi np. bergenią, łobodą,babką ozd. Najlepiej zrobić projekt na kartce papieru lub na komputerze.Astry jesienne i inne wysokie byliny najlepiej sadzić z tyłu rabaty. Pozdrawiam i życzę sukcesów !

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
Ależ wielki temat zadałaś
I jeszcze ze zdjęciami ma być?
Toż to całe forum jest o takich sprawach
A najbardziej zachęcam do inspirowania się w wątkach forumowiczów, sekcja Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW.
Tak, najciekawsze są rabatki mieszane, chociaż trudne do urządzenia. Stąd najpowszechniejszą chorobą wszystkich ogrodników jest nałogowe przesadzanie roślin

I jeszcze ze zdjęciami ma być?
Toż to całe forum jest o takich sprawach

Tak, najciekawsze są rabatki mieszane, chociaż trudne do urządzenia. Stąd najpowszechniejszą chorobą wszystkich ogrodników jest nałogowe przesadzanie roślin

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Rabata z bylinami

Witam,
jestem tutaj nowa:) przeglądam to forum od dawna i w końcu postanowiłam poprosić o radę. Nie mam ogródka, jedynie ten skrawek zieleni pod blokiem który widać na zdjęciu. Ten ogródek był zaniedbywany przez wiele lat.....dzisiaj skończyłam plewić ten kawałek ziemi gdzie dawno temu były rabatki (które zresztą zakładał mój dziadek

Teraz mam problem co tam posadzić? Chciałabym jakieś byliny np irysy, piwonie...pózniej na jesień cebulki np tulipanów czosnek ozdobny itd.
Poradźcie proszę czy to w ogóle może się udać? Na ogrodnictwie nie znam się prawie nic:) Co można posadzić w maju? I żeby nie było jednoroczne?
Czy tą ziemię trzeba jakoś przygotować?(była baaardzo zachwaszczona)
pozdrawiam
Ssamba
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56