Rośliny z nasion owoców egzotycznych Cz. 2
Re: Rośliny egzotyczne w domowych warunkach :)
Nie,on jest czerwony jak dojrzały.Sprzedawany również jako leczniczy. Powybierałem kiedyś nasionka z mieszanki dość egzotycznej.Przy okazji poszukam nazwy.
Schinus molee. Ale nie malabarski a peruwiański.
A może o p. peruwiański chodzi? ;p
Też jako p. czerwony(lub różowy) jest sprzedawany, ale w ogóle z pieprzem właściwym nie spokrewniony ;D
Bo generalnie to chyba każdy pieprz który jest pochodną czarnego jest w jakiś sposób przetwarzany, albo niedojrzały, co na jedno wychodzi, jeśli o hodowanie idzie, ale może jednak nie wszystkie, poproszę o bliższe info ;)
Edit: spóźniłem się, ale widzę, że dobrze kombinowałem ;p
Też jako p. czerwony(lub różowy) jest sprzedawany, ale w ogóle z pieprzem właściwym nie spokrewniony ;D
Bo generalnie to chyba każdy pieprz który jest pochodną czarnego jest w jakiś sposób przetwarzany, albo niedojrzały, co na jedno wychodzi, jeśli o hodowanie idzie, ale może jednak nie wszystkie, poproszę o bliższe info ;)
Edit: spóźniłem się, ale widzę, że dobrze kombinowałem ;p
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Drzewo pieprzowe
No to rzeczywiście coś do wysiania. Największy z nich 
Amerykanie mają z nim problem. Sadzili sobie, bo drzewo bardzo ozdobne, a teraz się panoszy. Łatwo się rozsiewa...

Amerykanie mają z nim problem. Sadzili sobie, bo drzewo bardzo ozdobne, a teraz się panoszy. Łatwo się rozsiewa...

W Polsce raczej to nam nie grozi ;p
Nie ten klimat.
Tak a propo papryk jeszcze, a jest jakaś papryka, która ma ten charakterystyczny kwaskowy posmak jak typowe chilli, ale nie jest tak piekielnie ostra, a po prostu umiarkowaoie pikantna? ;p
Bo jeżeli mam hodowlę praktyczną sobie robić, to właśnie coś takiego by mi pasiło, ale kompletnie się na tym nie znam, wiem, że są różne odmiany, typowe chilli, jalapeno, peperoni itp, ale większości nie próbowałem, ani nie wiem, jak smakuje :p
Nie ten klimat.
Tak a propo papryk jeszcze, a jest jakaś papryka, która ma ten charakterystyczny kwaskowy posmak jak typowe chilli, ale nie jest tak piekielnie ostra, a po prostu umiarkowaoie pikantna? ;p
Bo jeżeli mam hodowlę praktyczną sobie robić, to właśnie coś takiego by mi pasiło, ale kompletnie się na tym nie znam, wiem, że są różne odmiany, typowe chilli, jalapeno, peperoni itp, ale większości nie próbowałem, ani nie wiem, jak smakuje :p
Ja uprawiałem 'cayenne'. Jest pikantna, ale ma ten plus, że łatwo się suszy i miele na "pieprz cayenne", który jest dostępny w sklepach jako przyprawa. Odmiana Łatwa w uprawie- przeszła u mnie testy wytrzymałościowe
a z kilku najtwardszych okazów zebrałem ze 2kg świeżych owoców i DUŻO nasion do wysiania w przyszłym roku.

-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 5 maja 2011, o 20:46
Cayenne to odmiana papryki rocznej, jako i jalapeno. Słodką roczną też można w doniczce, zresztą ona w zasadzie jest byliną w swoim klimacie.
Ja jednak polecam te drzewiaste, w doniczce są bardziej ozdobne. A że i ostrzejsze - no wiesz, egzotyka ...

Ja jednak polecam te drzewiaste, w doniczce są bardziej ozdobne. A że i ostrzejsze - no wiesz, egzotyka ...

-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Siew śródziemnomorskich roślin
Witam,
szukałem w internecie, lecz niedużo znalazłem informacji na ten temat, albo były nie konkretne albo wcale ich nie było.
Szukam terminów siewu następujących roślin (najkorzystniejszego):
-laur szlachetny
-oliwka europejska
-pistacja właściwa
-kolcowój pospolity
-szarańczyn strąkowy
-lukrecja
szukałem w internecie, lecz niedużo znalazłem informacji na ten temat, albo były nie konkretne albo wcale ich nie było.
Szukam terminów siewu następujących roślin (najkorzystniejszego):
-laur szlachetny
-oliwka europejska
-pistacja właściwa
-kolcowój pospolity
-szarańczyn strąkowy
-lukrecja
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Re: Siew śródziemnomorskich roślin
Termin wysiewu to jest jeden- wiosna, przełom IV/V.
Z oczywistych powodów.
Radził bym raczej poszukać danych o przygotowaniu przedsiewnym nasion.
Z oczywistych powodów.
Radził bym raczej poszukać danych o przygotowaniu przedsiewnym nasion.
-
- 200p
- Od: 30 kwie 2011, o 20:32
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Siew śródziemnomorskich roślin
Wiem o stratyfikacji, przygotowywaniu, oliwkę niedługo kupuję, z powodu długiego kiełkowania.
Zdrowy styl życia, zdrowe odżywianie, jak długo żyć, domowe pieczywo - bezchemii.info
Rośliny wyhodowane z nasion owoców egzotycznych
Hej, trafiłem tutaj gdyż szukałem informacji dotyczących mango. Po kilku wyrastających roślinach, chyba czuję tą chemię do sadzenia,jestem totalnym amatorem
.
Dlatego też zastanawia mnie , czy są jeszcze jakieś owoce egzotyczne możliwe do wyhodowania. Jestem świadomy że nie jest to łatwe,szkodniki, nie ta strefa klimatyczna. Ale jestem ciekawy, jak wasze doświadczenia? Hodujecie coś z owoców egzotycznych? Co warto zasadzić?
zasadziłem:
-mango i wciąż rośnie ma sie
-granat,ale coś chyba zrobiłem nie w porządku,podejrzewam że zabrałem sie do tego nieprofesjonalnie, bo gleba była zła.
awokado ,ale brakowało mi cierpliwości z tego co patrze, bo po 2 tygodniach pestka nie ruszyła.
Nie wiem, może cytryna? Arbuz? Morela?
Coś próbowaliście?
Oczywiście uzbrojony jestem w cierpliwość bo podejrzewam że na owoce trzeba długo czekać:)

Dlatego też zastanawia mnie , czy są jeszcze jakieś owoce egzotyczne możliwe do wyhodowania. Jestem świadomy że nie jest to łatwe,szkodniki, nie ta strefa klimatyczna. Ale jestem ciekawy, jak wasze doświadczenia? Hodujecie coś z owoców egzotycznych? Co warto zasadzić?
zasadziłem:
-mango i wciąż rośnie ma sie
-granat,ale coś chyba zrobiłem nie w porządku,podejrzewam że zabrałem sie do tego nieprofesjonalnie, bo gleba była zła.
awokado ,ale brakowało mi cierpliwości z tego co patrze, bo po 2 tygodniach pestka nie ruszyła.
Nie wiem, może cytryna? Arbuz? Morela?
Coś próbowaliście?
Oczywiście uzbrojony jestem w cierpliwość bo podejrzewam że na owoce trzeba długo czekać:)
rose who grew from concrete
Re: owoce egzotyczne

ja osobiście wziełam się za cytrynkę z pestki

życzę powodzenia w uprawie

pozdrawiam
Kasia
Kasia
- lucy23-61
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 14 wrz 2011, o 21:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Mnie kiedyś rosło kiwi wyhodowane z pesteczek dojrzałego owocu, nawet spory bardzo kudłaty krzaczek był.
Granat też bardzo łatwo wschodzi z nasion.
Granat też bardzo łatwo wschodzi z nasion.
hehe dzięki , to spróbuje cytryne i granat jeszcze raz. Choć z cytryną słyszałem że tak jest że rzadko owocuje w warunkach domowycharyia1985 pisze:![]()
ja osobiście wziełam się za cytrynkę z pestki
życzę powodzenia w uprawie![]()

rose who grew from concrete
-
- 200p
- Od: 30 cze 2011, o 14:14
Możesz posiać: kiwi- rośnie dość szybko i szybko wschodzi. Cytrusy od tego chyba każdy zaczyna w okresie świat.
Arbuz nie nadaje się do domu. A na wysiew do gruntu trochę już późno. Tak samo morela/brzoskwinia. Chociaż można by się pokusić jako bonsai.
Arbuz nie nadaje się do domu. A na wysiew do gruntu trochę już późno. Tak samo morela/brzoskwinia. Chociaż można by się pokusić jako bonsai.