W ogrodzie w mieście
- dorcia7
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W ogrodzie w mieście
Przyszłam sie pogapić, ale masz przestrzeń no i widać fachowca rękę , gdzie tam moja skromna działeczka 

-
- Od: 22 lut 2011, o 23:21
Witaj Sylwio
Muszę przyznać, że ogród robi wrażenie. Przyszłam z rewizytą i bardzo przyjemnie pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Założenia architektoniczne po prostu super
I bogactwo roślin - za kilka lat zrobi się z tego prawdziwy gąszcz. Już teraz jest pięknie, a co dopiero będzie....
Pytałaś u mnie o nazwy tulipanów. Tylko nie wiem których? Bo chyba wklejałam zdjęcia trzech/czterech rodzajów.....
Spróbuję jutro znaleźć w notatkach....
Pozdrawiam serdecznie
Muszę przyznać, że ogród robi wrażenie. Przyszłam z rewizytą i bardzo przyjemnie pospacerowałam po Twoim ogrodzie. Założenia architektoniczne po prostu super

Pytałaś u mnie o nazwy tulipanów. Tylko nie wiem których? Bo chyba wklejałam zdjęcia trzech/czterech rodzajów.....
Spróbuję jutro znaleźć w notatkach....
Pozdrawiam serdecznie

- edi13
- 1000p
- Od: 14 maja 2007, o 13:21
Sylwia Queen of Night piękne ale moje zdecydowanie jaśniejsze bardziej kwiste może znowy to nie Queen of Night 

Dorciu, ogród przestrzenny to może trochę jest, ale co mnie urzeka najbardziej to takie zaułki. To cos schowanego, tam cos się kryje, alejki i gąszcze. Ale wiadomo zawsze po drugiej stronie trawa jest bardziej zielona. I oczywiście nie pokazuję moich małych katastrof?a są takie części w ogrodzie?np. nie mogę sobie poradzić z Karminkiem Ościstym?
Asiu, chyba tak będzie najlepiej, bo jeszcze raz zajrzałam na stronę 69 u Ciebie i stwierdziłam, że wszystkie mi się podobają. Ale najrabrdziej to lubie tarasy u Ciebie?Ja o tym marzyłam, ale niestety musieliśmy wejść w tańsze rozwiązanie?.
Edytko, moja QoN jest rzeczywiście ciemna?jeszcze się co prawda nie otworzyła i może jak to się stanie to zmieni kolor. Postaram się ja poobserwowac i dam Ci znać.
Asiu, chyba tak będzie najlepiej, bo jeszcze raz zajrzałam na stronę 69 u Ciebie i stwierdziłam, że wszystkie mi się podobają. Ale najrabrdziej to lubie tarasy u Ciebie?Ja o tym marzyłam, ale niestety musieliśmy wejść w tańsze rozwiązanie?.
Edytko, moja QoN jest rzeczywiście ciemna?jeszcze się co prawda nie otworzyła i może jak to się stanie to zmieni kolor. Postaram się ja poobserwowac i dam Ci znać.
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Widzę że lubisz ciemniejsze kolory. No faktycznie wyglądają ładnie. Wiesz w tym roku pierwsze kwiaty padają szybko. Przez przedłużającą się zimę miały mało czasu.. no i jest tak jak spodziewaliśmy się. Temperatury są bliższe latu niż wiosence.
Sylwio, z ogromną przyjemnością obejrzałam ostatnie zdjęcia... rabaty żwirowe z ciemnymi tulipanami prezentują się rewelacyjnie! Wspaniały pomysł na kontrastowe odciecię się kolorów...
Pięknie!
Pięknie!
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Sylwuś
Jestem pod wielkim wrażeniem
, pięknie, wszyskoo dopracowane, widać fachową rękę.
Skalniaczek sami zbudowaliście, przepiękny, pasuje do całości ogrodu. A jakie macie plany na ten sezon? Cyz posadziliście w tym roku jqakieś rośliny?
Pozdrawiam i bedę tutaj cześciej zadlądać. mBardzo mi się podoba, mojej mamie też
Miłego dnia życzę.

Jestem pod wielkim wrażeniem

Skalniaczek sami zbudowaliście, przepiękny, pasuje do całości ogrodu. A jakie macie plany na ten sezon? Cyz posadziliście w tym roku jqakieś rośliny?
Pozdrawiam i bedę tutaj cześciej zadlądać. mBardzo mi się podoba, mojej mamie też

Miłego dnia życzę.
Ogród początki - zapraszam serdecznie
Ogród cz.2-poprawianie tego co jest i ciągłe zmiany lato/jesień/zima
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Moje małe, wielkie szczęście - ogród cz. III-aktualny- http://forumogrodnicze.info/viewtopic.php?f=2&t=74317" onclick="window.open(this.href);return false;
Magdo, czy lubię ciemniejsze kolory? Ciężko powiedzieć zależy gdzie. Powiedziałabym, że lubię chłodne barwy. Jak ogień unikam żółci i czerwieni. Sa dla mnie za ciepłe, za ostre- nie uspokoją mnie. A ja szukam relaksu i wyciszenia, i w moim przypadku najlepiej takie tony się najbardziej sprawdzają.
Ale jak wspomniałaś o krótkim kwitnieniu to zaczęłam na wszystko inaczej patrzeć i stwierdzam z zaskoczeniem ze masz zupełną racje. Już po wiśniach i magnoliach, jabłonie jeszcze jeszcze. Pszczół w ogol nie ma (mamy tylko trzmiele) ? ale czy wszystko nie zapowiada niedostatku owoców w lecie?
Aguś, z tymi kontrastami to trochę ryzykowałam- do dziś nie jestem pewna efektu. Dlaczego się na to ryzyko zdecydowałam? Mam i lubię duże rozmyte przestrzenie, ale żeby nie było za mdło, no to właśnie to. Nie mogę się zdecydować jak zastąpić trzmielinę na wejście do białego zakątka. Zupełnie jestem bez pomysłu ? może zostanie jak jest póki co?. niech myśl dojrzewa.
Sylwik, plany zawsze są u mnie: bo jak mówiłam w skarpach dziury po jednorocznych zostały nadal są. Wiec trzeba je czymś wypełnić i myślę.
I tak ?wjazd do domu? a wzdłuż niego dwa szpalery Rosa Rugosa ? Po zwiedzaniu Kwiatoterapii u Asi? podobny taki zachciało m się mieć: już krzewy od Kordesa są, świerki sosenka zasadzona. A rosa rugosa będzie malał z roku na rok. Tu będzie zawsze co robić. Rozwijanie zakątka japońskiego -wczoraj poszła tam kula bukszpanowa (odmiana jakaś drobnolistna- musze doczytać)- i białego. Plany są, ale nie są to rewolucje, nie będzie nowych rabat, rozwijam to co mam.
Ale jak wspomniałaś o krótkim kwitnieniu to zaczęłam na wszystko inaczej patrzeć i stwierdzam z zaskoczeniem ze masz zupełną racje. Już po wiśniach i magnoliach, jabłonie jeszcze jeszcze. Pszczół w ogol nie ma (mamy tylko trzmiele) ? ale czy wszystko nie zapowiada niedostatku owoców w lecie?
Aguś, z tymi kontrastami to trochę ryzykowałam- do dziś nie jestem pewna efektu. Dlaczego się na to ryzyko zdecydowałam? Mam i lubię duże rozmyte przestrzenie, ale żeby nie było za mdło, no to właśnie to. Nie mogę się zdecydować jak zastąpić trzmielinę na wejście do białego zakątka. Zupełnie jestem bez pomysłu ? może zostanie jak jest póki co?. niech myśl dojrzewa.
Sylwik, plany zawsze są u mnie: bo jak mówiłam w skarpach dziury po jednorocznych zostały nadal są. Wiec trzeba je czymś wypełnić i myślę.
I tak ?wjazd do domu? a wzdłuż niego dwa szpalery Rosa Rugosa ? Po zwiedzaniu Kwiatoterapii u Asi? podobny taki zachciało m się mieć: już krzewy od Kordesa są, świerki sosenka zasadzona. A rosa rugosa będzie malał z roku na rok. Tu będzie zawsze co robić. Rozwijanie zakątka japońskiego -wczoraj poszła tam kula bukszpanowa (odmiana jakaś drobnolistna- musze doczytać)- i białego. Plany są, ale nie są to rewolucje, nie będzie nowych rabat, rozwijam to co mam.
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
-
- Od: 12 kwie 2012, o 18:56
Powiem ci że masz nie lada wyzwanie.. jakbym miała taki ogród jak ty, bałabym się w nim sadzić żeby nie zepsuć powstałego uroku. Masz tak idealnie dopracowane że strach coś zmieniać 

Dzięki!MID2006 pisze:Powiem ci że masz nie lada wyzwanie.. jakbym miała taki ogród jak ty, bałabym się w nim sadzić żeby nie zepsuć powstałego uroku. Masz tak idealnie dopracowane że strach coś zmieniać

Tak jak mówiłam, duże drzewa, duże iglaki i RH, pierysy, hosta, różankę i poletko lawend zasadziła jeszcze firma w 2011 roku. Najmniej trafionym pomysłem był chyba tulipanowiec amerykański - ostatnio czytałam, że on dorasta do 25-30m wysokosci. A tam gdzie rosnie to tam nie ma tyle miejsca....

Większość niskich roślin będące bylinami to już moja praca. A zasadzałam je w miejscach gdzie wcześniej rosły jednoroczne - jakieś bratki, begonie, niezapominajki i inne kolorowe albo te co nie przetrzymały zim - także nie mam czego się bać - wręcz się ciesze ze ogród będzie z czasem mój

i tak mam szarotki alpejskie, rojniki i rozchodniki, białe chabry, mydlnice, zawciągi nadmoskie, zawilce japońskie, ciemierniki, 9sił, szałwie, sasanki, kostrzewy siwe na żwirkach to znacznie lepiej wygląda i naturalnie niż czerwona begonia albo pelargonia która rosła obok dzwonków karpackich i goździków brodatych

Musze jeszcze dopracować bylinki na bardziej strome skarpy, albo podjąć decyzje obsadzenia wszystkiego płożącymi sie irgami. 10 dni temu przesadziłam jałowca płożącego się właśnie na taką skarpę. I chyba się przyjął. W takim układzie przeniosę jeszcze dwa green carpety -nie czekam na jesień - a w ich miejsce zasadzę piwonie i róże z doniczki

Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
A to nazywany przez mnie zakątek japoński - nazwa ta dużo na wyrost dlatego ze jest tam klon atroporpureum i może kiedyś postawie pagode. Klon rosnie już od roku - posadziłam go ostatniej wiosny w miejscie jednego ze swierków. Drugi swierk już tez wyleciał i rosnie tam, okrągły bukszpan - od wczoraj - zdjecie ma tydzień wiec jeszcze jest tam pusty dolek.
Dylemat, wywalać dalej swierki - i sadzic cokolwiek bardziej japońskiego? Ja szykuje się na jeszcze na co najmniej jednego z lewej strone za to ze taki czołg nie powinien być na pierwszej linii...W tym miejscu skarpa jest tez miekka...Może ja rozsadzic ....Ponadto rosna tam jeszcze czosnki ozodne - kilka gatunków, krzewuszka weigla kwitnąco na purpurowo (przesadzona z białego zakątka ubiegłej jesieni), 3 turzyce i jedna rozplenica (sadzone ubiegłej jesieni i nie wiem czy przetrzymało zimę).
jesien 2012

wiosna 2013

Proszę o opinię i sugestię co dalej z tym kawałkiem....
myslalam o czym placzacym, a także o jeszcze jednym kloniku, ale jakim????
Dylemat, wywalać dalej swierki - i sadzic cokolwiek bardziej japońskiego? Ja szykuje się na jeszcze na co najmniej jednego z lewej strone za to ze taki czołg nie powinien być na pierwszej linii...W tym miejscu skarpa jest tez miekka...Może ja rozsadzic ....Ponadto rosna tam jeszcze czosnki ozodne - kilka gatunków, krzewuszka weigla kwitnąco na purpurowo (przesadzona z białego zakątka ubiegłej jesieni), 3 turzyce i jedna rozplenica (sadzone ubiegłej jesieni i nie wiem czy przetrzymało zimę).
jesien 2012

wiosna 2013

Proszę o opinię i sugestię co dalej z tym kawałkiem....

myslalam o czym placzacym, a także o jeszcze jednym kloniku, ale jakim????
Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- evikc
- 500p
- Od: 18 lis 2010, o 00:22
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Jak nie jest tam zbyt sucho posadziłabym irysy japońskie, azalię, tawułę, wiśnię japońską, może bambus na górze jako tło.
- Sylwia85
- 1000p
- Od: 24 lut 2013, o 16:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witaj Sylwuś
Świereczki ładne nie wiem dlaczego chcesz je wyrywać?
Pozdrawiam cieplutko
Świereczki ładne nie wiem dlaczego chcesz je wyrywać?
Pozdrawiam cieplutko

Ogród początki - zapraszam serdecznie
No to dziewczyny teraz zapodałyście mi zagowztke: Rwać czy nie rwać oto jest pytanie.
Pomyślę jeszcze nad tym. Pomyśle - obiecuję.
Chodzi mi po głowie jeszcze jeden klon z odmiany dissectum - widziałam w arboretum w Glinnej i bardzo mi się spodobał.
Japońska Piwonia drzewiasta PEONIA Black - tez gdzies ja tam widzę. Bambus - jak najbardziej, ale waham się bo wcisnęłam tam już rozplenicę i 3 turzyce, wiec nie wiem czy nie będzie za dużo trawiastych.
Marzy mi się ponad to jakieś drzewo duże plączące i prawdziwa pagoda....
Wczoraj wieczorem przeglądałam notatki ze zeszłego roku i troszkę się przestraszyłam: rok temu już 26/04 miałam gladiole i kalie posadzone. A teraz nie zdążyłam. Dziś rano przed pracą wrzuciłam cebule do wody z odrobina topsinu i dziś będę sadzić. Zakupiłam też po raz pierwszy Tuberozy
Ciekawe czy wyrosną 

Pomyślę jeszcze nad tym. Pomyśle - obiecuję.
Chodzi mi po głowie jeszcze jeden klon z odmiany dissectum - widziałam w arboretum w Glinnej i bardzo mi się spodobał.
Japońska Piwonia drzewiasta PEONIA Black - tez gdzies ja tam widzę. Bambus - jak najbardziej, ale waham się bo wcisnęłam tam już rozplenicę i 3 turzyce, wiec nie wiem czy nie będzie za dużo trawiastych.
Marzy mi się ponad to jakieś drzewo duże plączące i prawdziwa pagoda....

Wczoraj wieczorem przeglądałam notatki ze zeszłego roku i troszkę się przestraszyłam: rok temu już 26/04 miałam gladiole i kalie posadzone. A teraz nie zdążyłam. Dziś rano przed pracą wrzuciłam cebule do wody z odrobina topsinu i dziś będę sadzić. Zakupiłam też po raz pierwszy Tuberozy

Narval
W ogrodzie w mieście
W ogrodzie w mieście
- ilona2715
- Od: 7 wrz 2010, o 11:47
Ja bym tych świerków nie wyrywała, miejsca tam chyba jeszcze sporo, a może jakieś dwa większe berberysy jeden zielony i jeden bordowy? A z przodu też berberysy jakieś żółte miniaturki?