Echinopsis subdenudata mam wielką nadzieje że zakwitnie w tym roku.

A teraz zgaduj zgadula

W tej książce jest wiele błędów ale jeśli chodzi o tą mamilarię to akurat ta informacja jest prawdziwa. Twoja roślina jest z kręgu M.karwinskiana i niech na tym pozostanie.Rafal44 pisze:Mam Ilustrowaną Encyklopedie Kaktusów Clivea Innesa i Charlesa Glassa i Ci dwaj Panowie potwierdzają Twoje słowa M.nejapensis ,maksymalnie 5 cierni bocznych" moja ma 6![]()
O ile w takim podłożu przeżyje 30 latRafal44 pisze:Echinocactus grusonii 2012-09-22 jeszcze tyko ze 30 lat i zakwitnie![]()
Kiedyś trzymałemsokolica pisze:O ile w takim podłożu przeżyje 30 latTo taki wypadek przy pracy, czy wszystkie rośliny trzymasz w czymś takim?
też tak myślę ,ale przypomina też N.linkii nie wiem czym się różnią może by ktoś mnie oświeciłsokolica pisze:Notocactus może ottonis
będą dzisiaj obiecujemaryjan13 pisze:czekam na kolejne zdjęcia
Jak już wspominałem roślinki sadzę do 70% mineralnej mieszanki : 3 części kupczej ,,ziemi do kaktusów" 3,5 części piasku płukanego i 3,5części żwirku takiego + - 0,5 cm oczywiście na spód drenaż a na górze podsypuję kamyczkami.Inez pisze:Oj, ojrzeczywiście patrząc na podłoże włos jeży się na głowie. Ale spokojnie, z czasem wymienisz podłoże, choć radzę zrobić to jak najszybciej.
a nie wypuszczał odrostówInez pisze:Miałam bardzo podobnego Notocactusa, może nawet takiego samego, ale kilka dni temu okazało się że zjadł go jakiś grzyb od środka i pożegnałam się z nim...
Zgadza się też je lubięInez pisze:I widzę na drugim planie ładą matukankęuwielbiam je
Czyli to podłoże u grusona i echinopsisa też ma taki skład? - jeśli tak to zwracam honorRafal44 pisze:Inez
Jak już wspominałem roślinki sadzę do 70% mineralnej mieszanki : 3 części kupczej ,,ziemi do kaktusów" 3,5 części piasku płukanego i 3,5części żwirku takiego + - 0,5 cm oczywiście na spód drenaż a na górze podsypuję kamyczkami.Inez pisze:Oj, ojrzeczywiście patrząc na podłoże włos jeży się na głowie. Ale spokojnie, z czasem wymienisz podłoże, choć radzę zrobić to jak najszybciej.
Nie, to był młody mały okaz kupiony jesienią, nie zdążył rozwinąć skrzydeł.Rafal44 pisze:a nie wypuszczał odrostówu mnie jak by grzyb zjadł jednego to mam jeszcze z 7 odrostów.
KONIECZNIERafal44 pisze:Zgadza się też je lubięktóregoś razu przedstawię ją bliżej
Nie mylisz się na zdjęciach rośliny mają ten sam nie odpowiedni składInez pisze:Czyli to podłoże u grusona i echinopsisa też ma taki skład?
Cieszę że Ci się podobałoInez pisze:A kwitnąca Weingartia....miodzio.
Z całego serca ci tego życzęRafal44 pisze:Echinopsis subdenudata mam wielką nadzieje że zakwitnie w tym roku.