Zielona przygoda, drugie podejście.
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Zielona przygoda, drugie podejście.
....to rzadkość u mnie na działkach widzieć Pana pielącego grządki.....
dla Ciebie i brata.....przy takiej obsadzie działka szybko nabierze uroku....

Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
Igłą malowane, szydełkiem wydziergane
Moje wątki - Pozdrawiam Krystyna
leszczyna -> pielenie to jeszcze z poprzedniej działki. Tam mieliśmy taka inwazję zielska, że po prostu trzeba było machać tą haczką, bo nic by nie urosło. Teraz to jest spacerek 
A skoro już piszę komentarz, to skorzystam z okazji do następnej relacji. Pielenie cebuli, selerów oraz wsadzenie około 90 flanc Astrów, Aksamitek, Cynii i Szarłatu. Jak to urośnie, to będzie żywopłot z kwiatów
Ana obiad była jajecznica z działkowym szczypiorkiem 

A skoro już piszę komentarz, to skorzystam z okazji do następnej relacji. Pielenie cebuli, selerów oraz wsadzenie około 90 flanc Astrów, Aksamitek, Cynii i Szarłatu. Jak to urośnie, to będzie żywopłot z kwiatów

zielona przygoda, drugie podejście Zapraszam do siebie 

- DuczekiOsia
- 1000p
- Od: 10 sie 2012, o 08:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- Kontakt:
noo warzywniak wygląda zawodowo , wypielęgnowany ze aż miło, ja moje jednoroczne bezpośrednio do gruntu siałam i teraz szukam ich z lupom ledwo wyłażą 

-
- Od: 21 kwie 2009, o 21:37
....ojjjjj....toś Ty urodzony ogrodnik......
Od przybytku głowa nie boli cz.4 Cz.5.aktualna
-
- 500p
- Od: 26 sie 2011, o 19:42
Piękne grządeczki, takie równiutkie. 

Dwa tygodnie od ostatniej wizyty zleciały bardzo szybko, a na działce wszystko nieco zwolniło. Najważniejszą zmianą jest start przygotowań do budowy domku ale zdjęć na razie nie robiłem, bo to tylko 5 półmetrowych dziur. Poniżej zdjęcia z wczorajszej wyprawy. Zapraszam do oglądania.
Na początek ta, która została w domu by go pilnować

Arturek z kwaśną miną.

I Arturek z mamą

I na koniec wczorajsza zdobycz

Na początek ta, która została w domu by go pilnować

Arturek z kwaśną miną.

I Arturek z mamą

I na koniec wczorajsza zdobycz

Witam, dzisiaj wklejam zdjęcia zwierzaka, który pewnego dnia wygrzewał się na naszej działce.

Oraz zwierzaka, który gdy byłem w pracy nie wyhamował i uderzył w szybę. Po kilkunastominutowym oszołomieniu doszedł do siebie i odleciał.

Na działce na razie nie dzieje się wiele (zbieranie truskawek, pielenie i do przedwczoraj podlewanie). Więcej czasu poświęcam teraz na heblowanie drewna, z którego powstanie altanka.

Oraz zwierzaka, który gdy byłem w pracy nie wyhamował i uderzył w szybę. Po kilkunastominutowym oszołomieniu doszedł do siebie i odleciał.

Na działce na razie nie dzieje się wiele (zbieranie truskawek, pielenie i do przedwczoraj podlewanie). Więcej czasu poświęcam teraz na heblowanie drewna, z którego powstanie altanka.

Od ostatniej działkowej wizyty minął prawie tydzień. Przez ten czas wszystko rosło jak szalone (a najlepiej chwasty). wstawianie zdjęć zaczynam od naszej dumy

L]
Trzy zdjęcia warzywek, a na nich ogórki, kapusta, fasola, groch i cukinia.

Czosnek ozdobny i nagietek

Pięciornik i na końcu Tawuła Japońska, którą podczas ostatniego koszenia trawy z rozpędu potraktowałem kosiarką
Na szczęście cięcie sprzyja wzrostowi i roślinka ma się całkiem dobrze

L]
Trzy zdjęcia warzywek, a na nich ogórki, kapusta, fasola, groch i cukinia.

Czosnek ozdobny i nagietek

Pięciornik i na końcu Tawuła Japońska, którą podczas ostatniego koszenia trawy z rozpędu potraktowałem kosiarką

Witam, dzisiaj wklejam zdjęcia z przygotowań do budowy altanki. Czyli na razie efekty przekształcenia garażu w amatorską stolarnię. Na razie praca polega na ręcznym heblowaniu i szlifowaniu zakupionego w tartaku drewna. Praca długa i nudna ale efekty satysfakcjonujące

Na działce powoli widać efekty prac. Trawnik zagęszcza się wygrywając walkę z chwastami, dzięki czemu ewentualny oprysk na rośliny dwuliścienne odłożyłem na przyszły rok. Kwiaty są coraz większe i działka nie wydaje się tak pusta. W warzywniku skończył się sezon na truskawki i groszek ale lada moment zakwitną ogórki i cukinie, a na ziemniakach i fasoli kwiaty są od jakiegoś czasu.

Na działce powoli widać efekty prac. Trawnik zagęszcza się wygrywając walkę z chwastami, dzięki czemu ewentualny oprysk na rośliny dwuliścienne odłożyłem na przyszły rok. Kwiaty są coraz większe i działka nie wydaje się tak pusta. W warzywniku skończył się sezon na truskawki i groszek ale lada moment zakwitną ogórki i cukinie, a na ziemniakach i fasoli kwiaty są od jakiegoś czasu.

- dorcia7
- Od: 13 lip 2011, o 13:58
Ja też zajadam się fasolką z naszej działki
Fasolka z tarta bułką
a jak ogórki urosną to mizeria do tego 

Dzisiaj kilka zdjęć z działki. Od ostatniego razu sporo się zmieniło. Zwłaszcza w warzywniku. Zapraszam do oglądania.
Na początek kwiatki, cynia i szarłat.

Poniżej miejsce, w którym niedługo będzie piaskownica dla brzdąca. Po prawej stronie plac mojego dzisiejszego boju. Jeszcze kilka godzin temu był tam stary pniak i mnóstwo korzeni od wiśni. Za kilka dni mam zamiar dosiać trawę. Ten brzydszy kawałek u dołu zdjęcia też będzie przekopany, bo to resztki starego trawnika.

Pierwsza porcja ogórków w tym roku, a niżej coś na co czekam z wielką niecierpliwością

I na koniec kilka zdjęć działki.

Na początek kwiatki, cynia i szarłat.

Poniżej miejsce, w którym niedługo będzie piaskownica dla brzdąca. Po prawej stronie plac mojego dzisiejszego boju. Jeszcze kilka godzin temu był tam stary pniak i mnóstwo korzeni od wiśni. Za kilka dni mam zamiar dosiać trawę. Ten brzydszy kawałek u dołu zdjęcia też będzie przekopany, bo to resztki starego trawnika.

Pierwsza porcja ogórków w tym roku, a niżej coś na co czekam z wielką niecierpliwością

I na koniec kilka zdjęć działki.

Kolejny krok w przygotowaniach do budowy altanki wykonany. Na betonowych bloczkach oparty będzie szkielet podłogi. W rzeczywistości nie wygląda to tak krzywo jak na drugim zdjęciu
Chociaż w związku z tym, że to moja pierwsza budowa mam małe obawy, że powstanie coś na podobieństwo domu w Szymbarku

Budowa domku w końcu ruszyła. Na razie powstaje szkielet, do którego przykręcone zostaną płyty OSB. Taki skromny projekt autorstwa własnego
W wykonaniu pomaga brat.

A w związku, że to moje pierwsze tego typu dzieło, fachowiec musi poprawiać błędy wykonawcy

Aż w końcu zmęczeni padli na trawę...

A w związku, że to moje pierwsze tego typu dzieło, fachowiec musi poprawiać błędy wykonawcy

Aż w końcu zmęczeni padli na trawę...