Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
- Edyta1
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 20 paź 2011, o 00:06
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Róże, liliowce, hortensje - pod dębem Czesławem cz.10
Wandziu, melduję się na posterunku
.

Pozdrawiam - Edyta
Zapraszam do mojego ogrodu
Zapraszam do mojego ogrodu
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Gdzieś mi znikłaś
Ja z kolei zakładając nowy wątek trochę się martwiłam, że zdjęcia nowej wiosny będą mi się mieszać ze wspomnieniowymi-nie ma takiej opcji
Nową wiosnę jeszcze nie tak prędko zobaczymy
Chyba, że na parapetach 

- BOGULENKA
- 500p
- Od: 23 lis 2012, o 13:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzień dobry Wandziu piątkowo. Za oknem u mnie cały czas sypie bez przerwy od wczorajszego południa. Thuje przy tarasie znów przybrały białe futerka. Wyglądają pięknie, tylko, że to już wiosna... Miłego piątku 

- reniuniek
- Od: 30 sie 2010, o 08:01
Wandziu i ja się ujawnie
Piękne zdięcie dałaś na początku
hortensje cudne no i z ciebie laseczka
Będę częstym gościem u ciebie, piękny masz ogród
Mączke rogową też sobie pierwszy raz kupiłam, chcę użyć do róż i podsypać liliowce i inne krzewy kwitnące
Miłego dnia!

Piękne zdięcie dałaś na początku

Będę częstym gościem u ciebie, piękny masz ogród

Mączke rogową też sobie pierwszy raz kupiłam, chcę użyć do róż i podsypać liliowce i inne krzewy kwitnące

Miłego dnia!
- BOGULENKA
- 500p
Wandziu, dla zabicia czasu, a także dla złapania wizji siedzę i przeglądam prasę fachową i znalazłam fragment dotyczący towarzystwa dla liliowców, może Ci się przyda "(...) Kwitnące liliowce dobrze wyglądają na rabatach w połączeniu z np. jeżówką purpurową, rudbekiami, czy też liatrą kłosową. Jasno kwitnące odmiany dobrze będą wyglądać skontrastowane np. z ciemnolistnymi odmianami żurawki drżączkowatej. Niskie odmiany można zestawić np. z turzycą japońską Evergold o biało-zielonych liściach lub też płomykiem szydlastym. Warto również rozważyć połączenie w jednym pojemniku niskich odmian liliowców i petunii ogrodowej, żeniszka ogrodowego lub innych roślin jednorocznych. (...)"
- Annes 77
- Od: 6 maja 2008, o 19:11
Hej Wanduś
Piękne wejście w 10-tej części...hortensje z różami super połączenie,ciekawe co to za różyczka?
Lubię do Ciebie przychodzić

Piękne wejście w 10-tej części...hortensje z różami super połączenie,ciekawe co to za różyczka?
Lubię do Ciebie przychodzić

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
- Od: 2 wrz 2010, o 13:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Franci, Aguniada, Agness, imwsz, Bogulenka, Małgocha, Justi, Agatka123, MichałM, Tajko,Nena08, Peonio, Heliofitko, JagiS, April, Dorcia7, Jola1, Renatko1962, Koniczynko, Miriam, Elizabetko, Mufko, MM-complex, Edytko1, Ewamaj66, Renuniek, Barabella, ilonko2715, Annes77 -- całuję was wszystkich mocno
i bardzo dziękuję za chęć towarzyszenia mi w nowym wątku oraz życzenia "na nowej drodze życia" i wszelkie sympatyczne uwagi, które są miodem na moje serce.
Traktuję was jak moich wirtualnych Przyjaciół, bez których już teraz czułabym po prostu pustkę. 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
W sprawie bukszpanów. Ilonko, to prawda, że bukszpany łatwo rozmnaża się samemu i ja też to robię, ale po prostu teraz nie było w sklepie nic innego, godnego uwagi, a więc postanowiłam kupić te bukszpaniki, bo sadzonki są już podrośnięte i w ogóle tak ładnie wyglądały, takie zieloniutkie, soczyste. U mnie rosną świetnie. Ja im dodaję dolomitu, bo dowiedziałam się w szkółce, że dolomit je wzmacnia, nie wymarzają, są zdrowe. Panuje mylne przekonanie, że lubią ziemię kwaśną. Otóż nie. Trzeba dawać im co pewien czas wapna. U mnie to się sprawdza. Mączkę oczywiście można dodać. Albo wióry rogowe. Bo to nie to samo. Mączja jak to mączka, jest zmielona, a wióry wyglądają trochę jak trociny.ilona2715 pisze:. Widziałam, że na poprawę nastroju kupiłaś bukszpany, również je spotkałam, ale nie brałam, bo mam kilka swoich, które muszę przesadzić w inne miejsce, wzięłam za to tę mączkę rogową, też po raz pierwszy będę ja stosowała, więc dobrze, że do Ciebie zajrzałam, bo właśnie się zastanawiałam czy mogę ją dodać do dołków podczas sadzenia róż i już wiem, że tak
, a może tym bukszpanom też wsypać podczas przesadzania?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Bogusiu, te zestawienia są godne uwagi, ale nie wszystkie mi pasują. Nie bardzo mi się podoba towarzystwo jezówek i lilowców. Co do żeniszka to byłoby nieźle, ale obawiam się, że liście liliowców skutecznie by go przykryły, tak że ledwo by spod nich wyglądał i może nawet by zmarniał. Żurawki -- też by zostały zasłonięte. Liatra - to jest pomysł. Dość sztywna, silna. Tylko że kwitnie mniej wiecej razem z liliowcami i byłoby ładnie tylko wówczas, a potem rabata znów byłaby smutna. Ja chcę dosadzić coś takiego, żeby było kolorowo PRZED kwitnieniem liliowców i PO. Zdecydowałam się na cebulowe PRZED, natomiast PO to chyba w tym roku posieję cynie. One nie dadzą się zdominować i jesienią będzie ładnie. Dzięki Bogusiu za zainteresowanie i chęć pomocy w wyborze. Gdyby ci coś jeszcze wpadło do głowy, to podziel się, proszę.BOGULENKA pisze:Wandziu, dla zabicia czasu, a także dla złapania wizji siedzę i przeglądam prasę fachową i znalazłam fragment dotyczący towarzystwa dla liliowców, może Ci się przyda "(...) Kwitnące liliowce dobrze wyglądają na rabatach w połączeniu z np. jeżówką purpurową, rudbekiami, czy też liatrą kłosową. Jasno kwitnące odmiany dobrze będą wyglądać skontrastowane np. z ciemnolistnymi odmianami żurawki drżączkowatej. Niskie odmiany można zestawić np. z turzycą japońską Evergold o biało-zielonych liściach lub też płomykiem szydlastym.

- anabuko1
- Od: 16 sty 2013, o 17:19
Jestem i ja
w nowym zaczarowanym ogrodzie z pięknymi różami i hortensjami 

- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Witam i ciebie Aniu. Zastanawiam się tylko, co ja tu będę wklejać nowego. Mam tylko wspominki, a wątek jakoś przecież musi żyć. Same słowa nie wystarczą, śniegu cykać nie będę, zasiewy już pokazałam.

- BOGULENKA
- 500p
Wandziu, no masz dobrego pomysła - cynie to jest to. Kupiłam w tym roku 2 opakowania nasion, ale żadnego doświadczenia z nimi nie mam. A Ty Wandziu wysiewałaś już je wcześniej?
- Wanda7
- -Moderator Forum-.
Bogusiu, wysiewałam nieraz. Cynie są zupełnie bezproblemowe. Wysiewa się je w maju prosto do gruntu albo można też teraz, żeby szybciej kwitły.
Muszę jednak wkleić zdjęcia wspominkowe, bo coś w tym wątku musi być kolorowego, zanim śniegi zejdą na dobre. Same rozmowy bez ilustracji są bardzo cenne, ale nie wystarczają.
Te fotki są z października, a więc było to wcale nie tak dawno temu. Jesień jest dla mnie ulubioną porą roku. Taka nastrojowa i spokojna. Ciepłe łagodne słoneczko prześwieca przez kolorowe liście i czasem robi się tak błogo...
Zapraszam na spacer

Muszę jednak wkleić zdjęcia wspominkowe, bo coś w tym wątku musi być kolorowego, zanim śniegi zejdą na dobre. Same rozmowy bez ilustracji są bardzo cenne, ale nie wystarczają.
Te fotki są z października, a więc było to wcale nie tak dawno temu. Jesień jest dla mnie ulubioną porą roku. Taka nastrojowa i spokojna. Ciepłe łagodne słoneczko prześwieca przez kolorowe liście i czasem robi się tak błogo...

-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
Ummm,fiołki alpejskie
Kupiłam je raz,ale nie powiodło mi się.Myślę,że z mojej winy
Uschły,zanim się przyjęły
Od dawna je masz,ciekawa jestem jak się rozrastają?Spacer się udał,wyciszyłam się,porozmyślałam... 

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- AgaNet
- Od: 26 sie 2010, o 11:00
Bardzo miło tak pospacerować w słońcu
Cyklameny śliczne - u mnie niestety gniją...

Cyklameny śliczne - u mnie niestety gniją...