Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens)
- kama_80
- 1000p

- Od: 30 wrz 2013, o 09:33
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Pachnotka zwyczajna (Perilla frutescens)
Swoje rośliny wyrwałam. Zapach byl mało przyjemny. Sam pokrój roślin jak najbardziej na plus.
Pozdrawiam Jola
Mi niestety nic nie wykiełkowało. Ale będę jeszcze próbował.
Pozdrawiam Wojtek
Pozdrawiam Wojtek
- Anna N
- -Moderator Forum-.

- Od: 30 cze 2011, o 00:49
Moje rośliny właśnie pokazują swoje kwiaty.

Pozdrawiam Anna
- lobuzka
- Przyjaciel Forum - gold

- Od: 8 mar 2010, o 21:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Temat pachnotki troszkę ucichł...
Kupiłam paczkę nasion z Legutko, wysiałam połowę, wyszła jedna sieweczka /druga w kasku/, dosiałam pozostałe nasiona. Jestem ciekawa jej smaku
Jesienią dostałam łodyżki do ukorzenienia "jakiejś" roślinki, pięknie puściły korzonki, łudziłam się, że to może pachnotka, po przewertowaniu opisów wychodzi, że komarzyca Nico
Kupiłam paczkę nasion z Legutko, wysiałam połowę, wyszła jedna sieweczka /druga w kasku/, dosiałam pozostałe nasiona. Jestem ciekawa jej smaku
Jesienią dostałam łodyżki do ukorzenienia "jakiejś" roślinki, pięknie puściły korzonki, łudziłam się, że to może pachnotka, po przewertowaniu opisów wychodzi, że komarzyca Nico
Ludzie są jak morze, czasem łagodni i przyjaźni, czasem burzliwi i zdradliwi. Przede wszystkim to jest tylko woda. Albert Einstein
Pozdrawiam Aneta.
Pozdrawiam Aneta.
Na opakowaniu nasion od "Vilmorin" jest notka, że nasiona Perilli należy stratyfikować przez 3 miesiące. Nie określono, niestety czy ma to być stratyfikacja zimna czy nie.
Tłumaczyło by to trudne wzrosty Waszych Shiso.
Jakieś propozycje jak stratyfikować?
Tłumaczyło by to trudne wzrosty Waszych Shiso.
Jakieś propozycje jak stratyfikować?
-
rpilski
- 50p

- Od: 13 lut 2010, o 14:59
Zakupiłem niedawno sadzonkę pachnotki (takiej jadalnej - zielonej) wysyłkowo na znanym portalu aukcyjnym. Sadzonka była w doniczce, bujna i ze zdrowymi białymi korzeniami. Rośnie od około tygodnia na grządce, ze względu na upały jeszcze muszę pilnować jej podlewania oraz w pierwsze dni ją osłaniałem od palącego słońca. Dzisiaj wzbogaciła smak curry z cukinią
. Dla leniuchów lub tym, którym nie wzeszła z nasion do rozważenia opcja zakupu sadzonki.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
rpilski
- 50p

- Od: 13 lut 2010, o 14:59
W ubiegłym roku pachnotka mi zakwitła. Na zasadzie eksperymentu przy porządkowaniu grządki jesienią (gdy zimna temperatura już zabiła pachnotkę) rozsypałem zawiązane nasiona na grządce. Na wiosnę pojawiły się siewki. Teraz wyglądają dość marnie po przymrozkach i ze względu na utrzymującą się niską temperaturę, więc gdyby ktoś chciał w ten sposób uprawiać pachnotkę, to trzeb może chociaż jakąś włókniną ją przykryć lub jakimś mini tunelikiem.
Pozdrawiam,
Radek
Radek
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Planuję i ja zobaczyć jak wygląda to ziółko i w II 2026 zamierzam wysiać nasiona. Nasiona zakupiłem z Semo i na opakowaniu nic nie pisze, że nasiona należy poddać 3 miesięcznej stratyfikacji (tak zalecają na instrukcji wysiewu Vilmorin). Zobaczymy jak to wyjdzie ale raczej nie będę nasion trzymał w wilgotnym torfie 3 miesięcy w lodówce.

- marta64

- Od: 8 kwie 2018, o 19:35
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
- esony1

- Od: 27 lis 2010, o 20:09
Wygląda raczej na miętę meksykańską ( inna nazwa to oregano..... jakieś tam ). Perilla ma bardziej postrzępione liście.
pozdrawiam
pozdrawiam
pozdrawiam
Edyta
Edyta
- marta64

To oregano kubańskie mam na parapecie, ma mięsiste liście o miętowym zapachu.
To coś, ma cienkie, owłosione listki, wydzielające, przy pocieraniu, trudny do określenia zapach.
To są około dwumiesięczne siewki i już kwitły kilkoma białymi kwiatuszkami.
Kupiłam nasiona koleusa, a że były zupełnie niepodobne do jego nasion, to z ciekawości kilka posiałam. Na 5 wykiełkowało 2 i szybko zaczęły rosnąć.
Nasionka tak wyglądają:

To coś, ma cienkie, owłosione listki, wydzielające, przy pocieraniu, trudny do określenia zapach.
To są około dwumiesięczne siewki i już kwitły kilkoma białymi kwiatuszkami.
Kupiłam nasiona koleusa, a że były zupełnie niepodobne do jego nasion, to z ciekawości kilka posiałam. Na 5 wykiełkowało 2 i szybko zaczęły rosnąć.
Nasionka tak wyglądają:

Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3
-
przemek1136

- Od: 10 mar 2008, o 18:52
Dla mnie to wygląda jak pachnotka choć jak czytałem ta roślina może mieć bardzo zmienny wygląd. Podobno znosi lekkie przymrozki? Ciekawe co za lipa z tym paszportem dla nasion "koleusa". Pokaż co wyrosło z tych nasion.
- marta64

Przemku, z tych nasion wyrosło właśnie to, co pokazałam na zdjęciu w poprzednim wpisie.
Pozdrawiam! Marta
Ogród pod wierzbą 3
Ogród pod wierzbą 3