Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
shida
200p
200p
Od: 18 sie 2012, o 20:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Miniaturowy "Tajemniczy Ogród"...

Post »

Jak tylko jest trochę chłodniej i śnieg pokrywa wszystko grubą warstwą w karmnikach zaczyna być tłoczno...

Obrazek

Obrazek

Pojawiają się też niecodzienni goście ;:138

Obrazek

Obrazek

Dzięcioł niestety jest prześladowany przez sroki - uwzięły się na niego ;:145 Ale raz przyleciały 2 :tan

Obrazek

Obrazek

Grubodzioby dzięki talerzykowi radzą sobie super i czasem wyganiają na chwilę sikorki by same mogły zająć cały karmnik ;:173

Obrazek
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Miło popatrzeć na te ptaszki ale przede wszystkim miło, że są tacy którzy o nie dbają w te ciężkie dni. A w lecie też zwabiasz je do swego ogrodu?
Paulina
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Co roku wczesną jesienią wystawiamy karmniki ale w pewnym momencie wiosną przestają do nich przychodzić ptaki :( Na szczęście zostają w okolicy i czasami ratują rośliny - tak zdarzyło się gdy na sośnie pojawiły się lichy zjadające jej igły... W kilka dni po tym jak je zauważyłam pojawiło się jednego dnia wielkie stado ptaków i wszystkie wyjadły ! ;:215 W kolejnym roku sytuacja się powtórzyła... A od kilku lat już nie trafiła się aż taka inwazja lich - pewnie przy okazji wyjadania nasion z karmnika wyjadają też jaja liszek :uszy

Od tego roku mam też kilka budek - może to skłoni ptaki by choć kilka zostało na stałe w ogrodzie :?: Do tej pory znalazłam tylko 2 gniazda pod rynnami...

Oczywiście nasze koty chodzą cały rok w obrożach z dzwoneczkami więc skuteczność ich łowów jest zerowa :;230 Za to telewizor mają genialny albo przez okno albo czając się pod gałązkami...

Ilości słonecznika jakie zeszły w tym roku są ogromne ! Jak tylko wszystko jest pokryte śniegiem widać jak wielki kłopot dla ptaków jest ze znalezieniem pożywienia...
Awatar użytkownika
anabuko1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 sty 2013, o 17:19

Post »

ależ piękną zimę pokazujesz? Cudowny puch na roślinkach. To z pewnością dla nich lepsze, niż brak śniegu.Ale i piękne zdjątka z ptaszynkami,Świetne ujęcia ;:215
Awatar użytkownika
misia53
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 3 paź 2011, o 00:32

Post »

Ja tez dokarmiam idą spore ilości słonecznika,sikoreczki słoninki nie bardzo chcą ,lubią orzechy dziennie łupie im szklankę uwielbiam patrzeć przez okno jak jest stadko ,ale za to latem mam bardzo duzo wróbli ,lubię ich ćwirkanie.
Mój ogród - moje marzenie
Moje nadwyżki
https://plus.google.com/photos/11666739 ... 490/albums" onclick="window.open(this.href);return false;
Dani40
100p
100p
Od: 21 sty 2013, o 20:57

Post »

Witaj Kasiu...wpadłam żeby się przywitać, a tu takie fotki ;:oj ,szczególnie 1i 2 cudne.
Miłego dnia.Danuta.
Pozdrawiam Danuta.
slanka-flora
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 3 gru 2011, o 09:38
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Brawo,brawo ;:333
U mnie często bywają dzwońce ale 5szt. na jednej fotce to rekord :!:
Pozdrowienia,
Sławek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Dopiero niedawno wróciłam z treningu z psami tak, że tylko szybciutko odpisuje :oops:

Dzwońców są u nas całe stada - kłócą się i przepychają o miejsca na karmniku :twisted: Potrafią wszystkie 6 otworów zająć tylko akurat takiego ostrego zdjęcia brak :oops: Do tego kilka siedzi w drugim karmniku, kilka na ziemi wyjada resztki, a cała masa kręci się po gałązkach i czeka na swoją kolej :D Sikorki tak samo - całymi stadami przylatują :tan Są bogatki, modre i sosnówki... a czasem jeszcze jakieś takie trochę jakby pomiędzy tymi gatunkami pomieszane - może młode 8-) Wróbli tez sporo ale właśnie nie zostają na lato ;:185 Karmniki od tej zimy są aż 3 :!: Dwie tuby i stojący ;:224 A słonecznik to już kupujemy w duuużych worach kilkudziesięcio kilowych... Orzechy ziemne też uwielbiają ale za drogo wychodzi i za bardzo sroki i sójka się do nich dobierały, a włoskich własnych nie mamy no i nie nadążylibyśmy z łupaniem chyba ;:124 Ach no i oczywiście słoninka była póki sroki nie pozrywały... i dla synogarlic sierpowych wysypujemy pszenicę dodatkowo na ziemię bo tam najlepiej im pasuje dziobać :D
Awatar użytkownika
drewutnia
1000p
1000p
Od: 1 gru 2011, o 13:06

Post »

Bardzo mi si podoba Twoja pisanina no i fajne masz te ptaszki w ogrodzie budki i karmniki ;:oj
Super ;:167
Awatar użytkownika
ursulka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 paź 2009, o 23:12

Post »

Witaj Shida - fajny nick, ale powiedz proszę, co znaczy?
Widziałam Cię u Mufki i spodobało mi się Twoja miłośc do psiaków :D A tu proszę, pełno ptaszków :D

Shida, doczytałam u Sławka, że marnieją Ci irysy bródkowe, bo masz ciężką glebę. Jest na to tylko jedna rada - rabata lekko wzniesiona, o wystawie południowej. Na dole drenaż ze żwiru, piasku i czego tam chcesz - nada się nawet gruz ceglany. Sama ziemia do posadzenia irysów powinna zawierac różne frakcje piasku dla rozluźnienia - nie tylko materiał organiczny. I bedzie dobrze :D
Aha, no i sadzenie też jest ważne. Ma byc PŁYTKO, tak żeby było widac górna część klącza. No i żadnej kory! - tylko kamyczki, bo kora powoduje choroby grzybowe.
Non i jeszcze mała sztuczka - kłącze ma kształt hokejki i cieńszy jej koniec powinien byc skierowany na południe.

Inna rzecz, że irysy kłączowe często są atakowane przez zgnilizne kłączy - śmierdzi wtedy niemożebnie. Takiego irysa też da się uratować - samej mi sie udało za radą hodowcy irysów. Trzeba wykopać, oskrobać z zgniłego (fuj!), przyciąć liście na 10 cm i korzenie na tyle samo. Wymoczyć w środku grzybobójczym (miedzian, topsin, kaptan) przez dobe. Aha, no i zlać tym samym środkiem to miejsce, gdzie rosły zgnilaki - tam już nie wolno sadzic irysów przez kilka lat. Uff, to chyba wszystko :D
Pozdrówki - Ula
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Nick "shida" to po prostu "paprotka" - kilka mam w ogrodzie ale koniecznie muszę poszukać kolejnych - cienia mam sporo ;:173

Psy są u mnie na pierwszym miejscu - a dokładniej praca sportowa z psami i rozwijanie jak najszersze wrodzonych popędów - to nie tylko pasja ale i inne podejście do życia :)

W naszym otoczeniu jest dużo zwierząt - Mufka ma koty, ja mam psy, w ogrodzie dokarmiane są ptaki, a w akwariach mam zbrojniki i dużo roślin ;:173

Z irysami to pewnie jak piszesz to siedzące w glebie paskudztwo jest u mnie najgorsze :( W ogrodzie mam niewiele miejsca z odpowiednią wystawą dla nich jeśli chodzi o światło więc rosną prawie w tym samym miejscu co kiedyś... Na szczęście kilka lat już minęło od poprzednich więc jest szansa :roll: Jest to jedno z najlepszych miejsc jeśli chodzi o przepuszczalność - podrzucę im czosnku i nadmanganianu potasu na wiosnę i może jakoś zostaną na trochę ;:333 Chyba że okaże się konieczna mocniejsza chemiczna artyleria to skorzystam z proponowanych preparatów - dziękuję za cenne rady :)

Kory nigdy więcej nie przyniosę do ogrodu - wykończyła mi przepiękną ogromną kępę zawilców japońskich w pięknym różowym odcieniu :evil: W sezon !
Awatar użytkownika
majka411
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sie 2009, o 18:55

Post »

Witaj shida :wit
Dzięki temu, że tu wczoraj rano zajrzałam i przeczytałam o Mufce ?.. :;230 Mufka została telepatycznie ściągnięta do mojego zakątka.
Na razie tylko na pw, ale mam nadzieję że da głos w moim wątku?. :;230
Wczoraj z rana z zachwytem oglądałam i czytałam Twój wątek. ;:168
Kochasz te wszystkie ptaki, zazdroszczę Ci możliwości podglądania ich, ja też to robię ale tylko wtedy kiedy
jestem na działeczce. ;:218
Pisz o nich i o innych zwierzaczkach, bo robisz to w wyjątkowy sposób. ;:180
Awatar użytkownika
anias1
500p
500p
Od: 20 sty 2013, o 16:27

Post »

Witaj shida :D
Bardzo ładnie pokazałaś swój ogród w czasie zimowego odpoczynku roślin. Okazuje się, że na małej powierzchni można stworzyć coś pięknego. Ujęła mnie twoja troska o ptaki zimą - to sie chwali ;:63 Ja również staram się o nie dbać by pomóc im przetrwać ten trudny dla nich czas.
Będę Cię odwiedzać bo jestem ciekawa roślinek wiosną i latem.

Pozdrawiam Ania :)
Zapraszam
Mój ogród - moja pasja
Pozdrawiam Ania :)
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Majka411 witam w moich zaspach śnieżnych :wit Podziwiam już od dawna Twój ogród zachwycając się pięknymi zdjęciami róż jakie pokazujesz ;:167 Przecudną masz kolekcję :!: Zdjęcia Edenki, Pashminy, Pastelki szczególnie tej jesiennej i wielu innych róż cudowne !

Odległość do działki jest okropnym utrudnieniem :cry: Mufka też tak ma z działką piaszczysta - tylko latem jest na niej ;:174 Dlatego zimową porą obie mamy wspólnie warszawski ogródek z ptakami i całym zwierzyńcem ;:168 Tworzymy palny nowych nasadzeń i zmian oraz wspólnie kupujemy roślinki po cichu przed naszymi M ;:224 Mufka baaardzo wiele mi pomaga w tworzeniu tego miniaturowego "Tajemniczego Ogrodu"... Wiele nasadzeń sama robiła kilka lat temu, część roślin musiałam przesadzić bo zmieniły się warunki w ogrodzie, a trochę doszło w ostatnich latach ;:173 Staram się prowadzić to co ona zapoczątkowała i mam nadzieję, że będzie jej się podobał ogród mimo , że trochę inny obecnie :oops: A dzięki forum i wątkowi będę mogła na bieżąco pokazywać zmiany i wygląd ogrodu nawet kiedy ona będzie na działce ;:138

Anias1 dziękuję za odwiedziny :wit Dopiero po rozpoczęciu wątku dotarło do mnie jak mało mogę teraz pokazać :!: Mój ogród to głównie byliny - kosaćce, bodziszki, tawułki, bratki, lawenda, parzydła, hosty, marcinki, anemony, wielosiły, serduszka, liliowce, trawy, dzwonki i wiele innych ;:173 Dopiero w zeszłym roku pojawiły się róże... Dobrze że jest tu choć kilka hortensji...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
shida
200p
200p

Post »

Kilka dni temu przez chwile śnieg trochę odpuścił i ogród pokazał swoje drugie oblicze - zaczęła się zapowiedź piękna jakie jest w nim ukryte...
Pokazały się pierwsze kiełki wiosennych cebulowych kwiatów, jeszcze nieśmiałe i niezdecydowane ale już powoli przebijające się spod starych liści by niedlugo zakwitnąć jak tylko przyjdzie trochę słonka ;:3 Ogród powoli budzi się :!:

Obrazek

Spod zaspy wyjrzała też Nozomi obsypana pięknymi koralami owoców ;:167

Obrazek

Największą niespodziankę jednak zrobiły bratki bylinowe... okazuję się iż potrafią one kwitnąć chyba cały rok ! Spod śniegu bowiem wyjrzały kwiaty ! Są rekordzistami mojego ogrodu w długości kwitnienia ;:138 Pierwsze ich kwiaty pojawiły się wiosną gdy przybyły do mojego ogrodu w niewielkich doniczkach. Od tego czasu rozrosły się w wielkie kępy i kwitły nieprzerwanie cały sezon aż przykrył je zimowy śnieg... Jak widać pod nim kwitną nadal - może będzie tak do wiosny? Byłyby jedynymi kwiatami kwitnącymi bez przerwy cały rok :!: :!: :!:

Obrazek

Obrazek

Towarzystwa dzielnie dotrzymuje im bratek jednoroczny pięknie rozsiewający się po ogrodzie :D

Obrazek

Niestety była to tylko krótka przerwa od zimy, która zaatakowała kolejna falą.Teraz znów wszystko kryje się pod wysokimi zaspami śniegu...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”