Pomidory 2 na 1 :)

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Yvona
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 31 sie 2011, o 21:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Pomidory a`la forumowicz czyli 2 na 1 :)

Post »

Ja zostawiłam sobie mojego Pseudotruskawkowego. Nie pamiętam od kogo dostałam nasiona (oczywiście opisane jako Truskawkowy), ale to reczej nie on-stąd moja nazwa :D Nie mniej jednak jestem wdzięczna tej osobie. Tak wyglądały
Obrazek

Obrazek

I Malinowego Kapturka
Obrazek

-- 31 sty 2013, o 22:47 --

Dorkasz1 dlatego zastosuję słupki :D Przy nich będą stabilniejsze :)
Trzeba być szalonym, żeby za własne pieniądze katować się w górach...
Trzeba być głupim by tego nie robić.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 22 lut 2011, o 14:07
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Uprawiam pomidory w gruncie od 20 lat. Tylko raz wszystko zeżarła mi zaraza, z mojej winy, bo za późno zadziałałam ;:145 . Zbieram dużo pięknych pomidorów. Jak tak czytałam w zeszłym roku o problemach pomidorów pod osłonami, to nie uważam żebym w gruncie miała większe :heja .
Pozdrowienia, Jola, Utile dulci miscere Spis aktualnych wątków
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Rusalka
1000p
1000p
Od: 10 sty 2011, o 14:24

Post »

taaaaa...
Mi "dobra sąsiadka" na starcie mówiła że pomidory w gruncie mi szlag trafi ze działkowcom z 40letnim stażem nie udają się więc mam odpuścić bo mi je "rak" zeżre..
a w październiku jeszcze stały w gruncie i od sierpnia były pochody działkowców i kątem oka zerkanie..
Niektórzy pytali co robię że jeszcze stają..
Inni pomstowali "co ta gówniara wyczynia i jakim cudem".
A sąsiadka wody w usta nabrała i zachwalała pod niebiosy jakie to dobre pomidory mam..
Coś dziwnie piszę? Tak Ci się zdaje?
To mój T9 i pod jego władzą pozostaję ;-)
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Miałam identycznie :;230 A jeszcze te cudeńka, żółte, czarne ;:303
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
BozenaX
200p
200p
Od: 6 lut 2012, o 10:18

Post »

dorkasz1

Z tymi sznurkami jest dużo prawdy. U mnie te które były gęściej "oplątywane ' nie osuwały się, natomiast te które owinęłam rzadziej a miały dodatkowo dużo owoców na wyższych piętrach 'jechały ' do dołu. Sznurki w szklarni i pod folią są dobrym rozwiązaniem, gdyż krzak pomidora jest bardziej ruchomy. mam namyśli potrząsanie nim celem zapylenia. W moim przypadku jest to ważne gdyż nie zapylam Betoksonem tylko w ten sposob.

-- 1 lut 2013, o 00:06 --
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

BozenaX pisze:mam namyśli potrząsanie nim celem zapylenia. W moim przypadku jest to ważne gdyż nie zapylam Betoksonem tylko w ten sposob.
Choć do sezonu daleko przypomnę raz jeszcze. Doskonałym sposobem do zapylania pomidorów pod folią jest wykorzystanie opryskiwacza z lancą. Pusty opryskiwacz o pojemności co najmniej 5 l pompuje się na maksa i strumień powietrza kieruje na grona kwiatowe często to zamykając to otwierając zawór. Wywołuje się tym samym drgania kwiatów i pędów kwiatowych. Lanca umożliwia łatwe dotarcie do każdego zakamarka i każdego grona kwiatowego bez konieczności przeciskania się miedzy krzakami. Sposób wybitnie ekologiczny. Robimy to samo co trzmiele.

Dysza rozpylacza ustawiona oczywiście na ciągły strumień
Awatar użytkownika
gosiakmala
500p
500p
Od: 9 sty 2011, o 14:27

Post »

Ja zapylam trząchając krzaczki :), ale ja mam ich 25 a nie 225 ;)
Moja Milowa
Pozdrawiam Gosia
Małżeństwo jest to związek, w którym jedna osoba ma zawsze rację, a druga to mąż ;)
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10

Post »

Idyll jest czeską koktajlówką, wysoką, ale chyba nada się do uprawy dwóch roślin przy jednym drągu. Moje słowo nie ma zbyt wielkiej wagi, bo nie uprawiałem go, a tylko wysiałem w nieszczęśnym sezonie 2011. Ale tutaj go widziałem pod znakiem zapytania, i ja bym tak nie zostawiał.
pozdrawiam, Gunnar
dorkasz1
500p
500p
Od: 30 sty 2007, o 13:07
Kontakt:

Post »

Gunnar, dziękuję - Idyll powędrował do grupy 2/1. Jakby co, będzie na Ciebie :lol:

A co do trząchania krzaków w szklarni... to ja nic nie trzącham. Może w tym roku trząchnę? :D
W ubiegłym roku miałam rządek bobu i trzmieli było całe stada. A tak przy okazji, moim ubiegłorocznym odkryciem było to, że kwiaty bobu świetnie pachną. Człowiek się uczy całe życie. Szczególnie w ogrodzie :)
Awatar użytkownika
monika10
200p
200p
Od: 18 sty 2013, o 18:25

Post »

wpisuję się wątek
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Nie chcę się mądrzyć, bo tu mądrzejsi ode mnie się wypowiadają, ale jedną uwagę mam. Taka uprawa, dwóch krzaków przy jednym paliku stwarza chyba większe zagrożenie ZZ. Większe zagęszczenie liści, mniejszy przewiew, większa wilgotność, przechodzenie choroby z krzaka na krzak.
Pozdrawiam
Adam
Awatar użytkownika
wisia7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2012, o 18:14

Post »

W ubiegłym roku tak uprawiałam pomidory i nic się nie działo, a jak złapie zaraza to czy po jednym , czy po dwa przy paliku, to i tak zaatakuje większość. Sadziłam przy jednym paliku po dwa krzaki tej samej odmiany.
Wiesława.
Tu jestem szczęśliwa Część II- aktualna
Ogród z zapachem róż, część I.
x-p-o
ZBANOWANY
Od: 16 lut 2011, o 19:24

Post »

wisia7 pisze: a jak złapie zaraza to czy po jednym , czy po dwa przy paliku, to i tak zaatakuje większość.
Otóż to. Mnie w ubiegłym roku zaatakowała ZZ jak bomba Hiroszimę, 4 dni po oprysku Mildex'em. I o dziwo, zaatakowała pojedynczo rosnące :
Black Krim, Japanese BT, Red Stuffer, Black Cherry
natomiast ani śladu na podwójnie posadzonych Sława Nadrenii i Black Zebra

Więc moja propozycja nie jest moim widzimisię i nie jestem aż tak złośliwy , by proponować komuś coś, czego nie wypróbowałem u siebie.
Awatar użytkownika
jode22
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A ja to sobie kalkuluję tak. Jak prowadzę na dwa pędy, to na głównym mam 4 grona (jak dobrze pójdzie - oczywiście te co zdążą urosnąć) natomiast na drugim bocznym 2 grona - w sumie 6 :!: Jak będę prowadzić na jeden pęd, to szybciej rośnie i zawiązuje i mam na nim skromnie licząc 5 gron ;:173 . Czyli sumując: przy jednym paliku jeden krzak na 2 pędy daje 6 gron a 2 krzaki na jeden pęd dadzą 10 gron :tan . No i co, czyż się nie opłaca ;:65. A zaraza jak ma zaatakować to i tak zaatakuje. U mnie w zeszłym roku pierwszą plamkę zauważyłam na Ruby Surprise i to na pierwszym krzaku w rzędzie. A jako pierwszy miał największy przewiew ;:224 .
Ogród przydomowy Joli
Awatar użytkownika
Comcia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 9 maja 2008, o 14:28

Post »

Większość pomidorów prowadziłam po jednym, ale jak miejsce się zaczęło kurczyć to część posadziłam po dwa przy jednym paliku.
Zauważyłam, że prowadzone dwa przy jednym paliku dały większy plon i mimo przypadkowego sadzenia były zdrowsze niż te sadzone pojedynczo. Tylko nie mam pojęcia dlaczego. :D
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”