Pozdrawiam Mirka
Dracena sanderiana (Lucky bamboo) mylona z bambusem
- MiCz
- 200p

- Od: 15 cze 2007, o 15:18
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam! Ale sie zdziwiłam, że mam dracenę. Zawsze myslałam, że dostałam bambusa w bukiecie, podobnie jak Ty.Prawie przez rok stał w wodzie, łodyga wypuściła korzonki a czubek urósł na ok. 15 cm, Drugi bambus stał w wodzie o cztery miesiące mniej, ale też wypuścił korzonki.Tego właśnie wsadziłam(sam czubek oczywiście) do doniczki i tam rośnie ale czubki listków są zasychające
. Natomiast na łodydze pojawiła się nowa sadzonka
Pozdrawiam Mirka
Pozdrawiam Mirka
Mirko Twoja roślina to Lucky Bamboo inaczej dracena sanderiana i wszystko z nią w najlepszym porządku. Rośnie ładnie zarówno ten w wodzie jak i ten w doniczce. Troszkę o niej możesz poczytać tu:
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... cky+bamboo
lub wpisując w wyszukiwarkę na głównej stronie forum jego nazwę. Pozdrawiam ciepło.
http://forumogrodnicze.info/viewtopic.p ... cky+bamboo
lub wpisując w wyszukiwarkę na głównej stronie forum jego nazwę. Pozdrawiam ciepło.
dzien dobry
jestem tu nowa, wiec pozdrawiam wszystkich forumowiczów
i od razu mam pytanko zwiazane z bambusem. Jestem jego wielka fanka, po rpostu szaleje na jego punkcie, mam bardzo duzo roznych ksztaltow i wielkosci w domu, ale mam pytanie: czy jezeli jeden z nich jest strasznie dlugi to moge go obciac? pusci nowe korzonki, czy raczej tej operacji nie przezyje? jak to jest? a i jeszcze jedno. dzisiaj kupilam kolejnego bambusika i troche mnie zainteresowal bo nie jest zielony tylko taki seledynowy, listki tez, na poczatku myslalam ze jest uschniety, ale jest jaknajbardziej zdrowy, dodam ze jest o wiele grunszy i mniejszy od takiego "standardowego", co to za odmiana?
jestem tu nowa, wiec pozdrawiam wszystkich forumowiczów
Mam L bambo już 4 lata i ma się dobrze, cały czas rośnie we wodzie w takim niskim podstaweczku.Mój bambusik wygląda bardzo podobnie jak ten w kształcie drzewka na pierwszym zdjęciu u agasty.
Trochę już z nim poeksperymentowałam ,zaczął mi marnieć więc odmłodziłam go.
Rozebrałam całe drzewko i tak:
-młode pędy które powyrastały w różnych miejscach (oprócz tych na wierzchołkach)podrywałam
- te bez korzonków włożyłam do wody i później posadziłam do ziemi
- grube pędy które były we wodzie(skróciłam je) ,ucięłam korzenie całkowicie o tyle ile zawsze były we wodzie
-wyrzuciłam te co do niczego się nienadawały
-ułożyłam od nowa drzewko i wstawiłam do wody tak jak było wcześniej
korzonki pojawią się bardzo szybko i bambo przestanie marnieć.
Następny eksperyment zrobiłam z tymi bambusikami które powsadzłam do ziemi,rosły szybko ale nie równo jedne były już wysokie drugie małe
-ucięłam bambusa przy ziemi(najwyższego)był dosyć długi więc przeciełam go na pół i włożyłam do wody wcisnęłam do tego drzewka co mam we wodzie
-wierzchołek ukorzenił się i rośnie pięknie
- dolna część też się ukorzeniła i właśnie zrobiła mi teraz niespodziankę przy górze wypuściła małego odrościka
Dzola moim zdaniem Bambo spokojnie możesz skrócić korzenie powinien wypuścić ,bardzo łatwo się ukorzenia.
Trochę już z nim poeksperymentowałam ,zaczął mi marnieć więc odmłodziłam go.
Rozebrałam całe drzewko i tak:
-młode pędy które powyrastały w różnych miejscach (oprócz tych na wierzchołkach)podrywałam
- te bez korzonków włożyłam do wody i później posadziłam do ziemi
- grube pędy które były we wodzie(skróciłam je) ,ucięłam korzenie całkowicie o tyle ile zawsze były we wodzie
-wyrzuciłam te co do niczego się nienadawały
-ułożyłam od nowa drzewko i wstawiłam do wody tak jak było wcześniej
korzonki pojawią się bardzo szybko i bambo przestanie marnieć.
Następny eksperyment zrobiłam z tymi bambusikami które powsadzłam do ziemi,rosły szybko ale nie równo jedne były już wysokie drugie małe
-ucięłam bambusa przy ziemi(najwyższego)był dosyć długi więc przeciełam go na pół i włożyłam do wody wcisnęłam do tego drzewka co mam we wodzie
-wierzchołek ukorzenił się i rośnie pięknie
- dolna część też się ukorzeniła i właśnie zrobiła mi teraz niespodziankę przy górze wypuściła małego odrościka
Dzola moim zdaniem Bambo spokojnie możesz skrócić korzenie powinien wypuścić ,bardzo łatwo się ukorzenia.
Gdzieś na początku września zacząłem się zastanawiać czemu przestał rosnąć."w sumie to i dobrze" -pomyślałem, bo sięgał już prawie do samej góry parapetu, a na prawdę, nie chcę go przyciąć.
Byłem niesamowicie zadowolony, gdy ujrzałem pierwszy pęd
Ale wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy po pewnym czasie zobaczyłem ich 4 :o
Byłem niesamowicie zadowolony, gdy ujrzałem pierwszy pęd
Ale wyobraźcie sobie moje zdziwienie, gdy po pewnym czasie zobaczyłem ich 4 :o
-
volumineux
- 500p

- Od: 8 lut 2008, o 14:15
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
volumineux
- 500p