Jestem taka dumna, że aż mnie rozpiera
Posadziłam już wszystkie swoje róże

Pierwsze sadziłam w połowie października ? te zadołowane, które dotarły do mnie już we wrześniu, czyli dwie Rosarium Uetersen i jednego Chopina. Zaczęły już puszczać no we listki ? czy to dobrze?
Chopin został posadzony już jakiś czas temu i niestety jest między innymi różami... Cóż, jeśli będzie to złym połączeniem, to wyląduje pod altaną.... Ale dam mu szansę

Moje rabaty były już gotowe we wrześniu, więc ziemia czekała dwa miesiące, zanim zaczęłam w niej sadzić róże. Ziemię starałam się przygotować jak najlepiej. Włożyłam w to dużo trudu i zaangażowania, ponadto sporo nerwów ? czy na pewno postępuję dobrze? Zorganizowałam sobie obornik koński, ziemię z pieczarkarni i ziemię ogrodniczą.

Wykopałam (czytaj: mój mąż

Na głębokości ok. 40 cm w mojej ziemi jest już żółty piasek, im głębiej , tym bardziej żółty Wykopaliśmy cały ten piach i nasypaliśmy dzieciom do piaskownicy. Mają teraz raj na ziemi, nigdy dotąd nie miały tyle piachu A piaskownica jest spora

Gliny miałam tylko tyle, ile udało mi się wykopać na własnym ogrodzie. Więc niewiele tak naprawdę. Ale już nie wiedziałam, skąd wziąć glinę, tym bardziej, że nie jest to ziemia, którą można kupić w ogrodniczym

Na spód dołków poszły najpierw bruzdy trawy, które wykopałam robiąc rabatę. Bałam się, że jeśli położę obornik na takim żółtym piachu, to wszystko, co w nim najlepsze, popłynie w dół. Piach jest chyba bardzo przepuszczalny...

Potem warstwa obornika, a potem ziemia mieszana mniej więcej w takich proporcjach: 2 łopaty ziemi z pieczarkarni, 2 łopaty ziemi ogrodniczej, 1 łopata żółtego piachu, 1 łopata szarej ziemi, którą mam na swoim ogrodzie. Zamówiłam 2 metry sześcienne ziemi z pieczarkarni, kupiłam 10 worków 80-litrowych ziemi, zorganizowałam 6 worków obornika końskiego ? i wszystko poszło na rabaty. Za to przybyło piachu w piaskownicy

Wczoraj sadziłam resztę róż, bo przyszły w piątek. Przez dobę się moczyły w wodzie. Potem robiłam już tylko dołki, na taką głębokość, jakiej wymagały korzenie róż. Naczytałam się mądrości tu na forum i pod każdą różę dałam skórkę z banana (wcześniej umytego) i zastosowałam mikoryzę do róż w żelu. Mam nadzieję, że nie przesadziłam.

W sumie sadziłam róże na trzech rabatach. A oto ściąga obrazowa:

Na pierwszej rabacie przy drewutni rosną w szpalerze:
Rosarium Uetersen, Chopin, Claire Austen, Piano, Piano, Jubilee Celebration, Leonardo da Vinci, Aspirin Rose ? i na końcu jakaś miniaturka czerwona NN kupiona kiedyś w Biedronce. Nie wiem, czy dobrze zrobiłam przesadzając ją do gruntu, ale w doniczce w mieszkaniu nie chciała już rosnąc i marniała.

Na rabacie drugiej rosną na razie tylko dwie róże: Rosarium Uetersen ? między dwoma różami tego gatunku będzie pergola. Na końcu drugiej rabaty posadziłam różę Alchymist. W środku (czerwone kropki) wiosną chcę wsadzić dwie róże pienne szczepione na pniu. Jakie ? jeszcze nie wiem, najprościej i najtaniej byłoby pojechać do szkółki za lasem i tam kupić jakieś NN wg koloru
Jak na razie na drugiej rabacie ? poza dwiema różami i dwoma bzami wsadziłam goździki brodate, marcinki i pelargonię ogrodową, liliowce i gipsówkę. Wiosną pewnie dosadzę jeszcze trochę nagietków. Nagietki to chyba będzie dobre towarzystwo dla róż ? u mnie kwitną od czerwca do teraz, mam wrażenie, że teraz nawet obficiej i piękniej

Na trzeciej rabacie ? dokoła altany też wsadziłam rośliny
Róża Souvenir du docteur Jamain rośnie w rogu między drewutnią a altaną. Ma tam zrobioną wysepkę ziemi otoczoną kostką ? mam nadzieję, że nie zmarnieje. Oczywiście ziemię przekopałam na dużą głębokość i wymieszałam zgodnie z zaleceniami. Ta róża ponoć lubi cień ? mam tylko nadzieję, że w tym miejscu tego cienia nie będzie miała za dużo.

Dalej w rogu altany rośnie: winorośl japońska, potem róża Alexander MacKenzie, powojnik Kiri Te Kanawa i winorośl pachnąca. Rośliny te posadzone są w rogach altany przy pergolach (czarne kropki). Między nimi pewnie będą nagietki, albo tytoń ozdobny, albo coś innego, jak mnie coś natchnie

Posadziłam też jeszcze dwa clematisy: Słowiankę i Emilię Plater między tujami a drewutnią przy siatce ogrodzenia.

Co do innych roślin, posadziłam winogrono A-1704, ale to już w części owocowej ogrodu. Muszę się jednak uzbroić w cierpliwość bo owocuje ponoć dopiero po 5 latach....

Ale się rozpisałam

Bardzo chciałabym się w przyszłym roku pochwalić pięknymi różami, mam nadzieję, że mi się uda

Ale już teraz dziękuję Wam za podpowiedzi i wsparcie