Dynia - wszystko o odmianach i uprawie cz.4

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Zablokowany
harlej1
200p
200p
Od: 28 kwie 2008, o 20:29

Re: Dynia - wszystko o odmianach cz.3

Post »

dynia rosnąca na kompoście, trochę się rozrosła:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

SQUASH:
Obrazek

Pumpkin FAIRYTALE:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

a tak to wygląda z góry: :D
Obrazek
Awatar użytkownika
SandraABC
1000p
1000p
Od: 28 kwie 2011, o 23:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Ania D. pisze:SandraABC, a kiedy siałaś dynie? Może masz odmiany o długim okresie wegetacji? Jest sporo odmian, o okresie wegetacji ok. 130-140 dni, które dopiero teraz mogą zacząć kwitnąć. Jeśli masz takie o okresie wegetacji 95-100 dni, to jeszcze możesz doczekać się owoców.
Siałam około 15 maja do gruntu , a odmiany jakie mam to :
Tonda Padana
Triamble - póki co największy krzak , ale nie kwitnie
Hokkaido
Blue Hokkaido

Hokkaido mają raptem po kilka liści , i w ogóle się nie płożą - raczej zwarte krzaki jak cukinia :) Nie wiem czy tak ma być?
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Tula, a czy Twoja zielona dyńka to nie jest ta sama co moja Black Forest z str.76? Nawet dzyndzelek ma taki sam (na zdjęciu nie widać, ale w realu jest niczego sobie :wink: ). Tyle, że moją nieco wydłużyło i chyba to nie jest black forest :;230
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Ania D.
500p
500p
Od: 16 lut 2008, o 20:03
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

SandraABC, Hokkaido i Blue Hokkaido nawet siane wprost do gruntu powinno się już rozrosnąć i kwitnąć. Spróbuj je podnawozić, może mają za mało składników pokarmowych. Dynie są żarłoczne, muszą mieć żyzną ziemię. Teraz dzienne przyrosty powinny być bardzo duże, wprost widoczne gołym okiem. Tonda Padana ma nieco dłuższy okres wegetacji, Triamble najdłuższy z tych podanych odmian. Takie odmiany, jak Triamble, warto sadzić z przygotowanej rozsady.
Dynia najpierw buduje masę liściową, dopiero potem kwitnie. Mała roślina, o niewielkiej ilości liści, nie wykarmi owocu.
Hokkaido nie jest krzaczasta, powinna się rozrosnąć, mieć pędy.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 maja 2010, o 22:55

Post »

Nie wiem dokładnie jaka to odmiana bo była dosadzana później - może Kakai ale nie chodzi o odmianę tylko oczywiście o to żółknięcie liści - jak myślicie to ostry niedobór składników pokarmowych czy np mączniak rzekomy dyniowatych .

Obrazek
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

chudziak, mączniak to na pewno nie jest. Wygląda mi na jakiś niedobór.
Ania D.
500p
500p

Post »

Spróbuj zasilić dolistnie, tak najszybciej roślina dostanie składniki pokarmowe.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Hmm , mam tylko florovit w płynie i magiczną siłę do pomidorów a tak to mam nawozy jednoskładnikowe np saletrę wapniową .
Awatar użytkownika
BRZOSKWINKA
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 maja 2010, o 18:10

Post »

Wg mnie florovit będzie ok. Wzmocni.
„Wpatrz się głęboko, głęboko w przyrodę, a wtedy wszystko lepiej zrozumiesz.” Albert Einstein
Pozdrawiam, Joasia
Awatar użytkownika
GRANIA
500p
500p
Od: 3 lut 2012, o 20:29

Post »

Chudziak co to za odmiana z tymi prawie białymi liśćmi,po lewej str?
Moje Hokkaido i Solory rosną podobnie jak ta zżółknięta u Chudziak.Natomiast widzę ,że u Brzoskwinki poszła najpierw w krzak.To która wersja jest lepsza?Czy moje miały za mało pokarmu na starcie? Natomiast w innym miejsu rośnie dynia Gold i patison żółty i one mają krzaczory wielkie ale cóż z tego jak u patisona kilka malych owocków a same męskie kwiaty.Natomiast Gold ma tylko dwie średnie dynie i teraz produkuje tylko pędy i wielkie liście.No i nie wiem czy ich nie przekarmiłam.Ciachnęłam jej trochę bo za mocno się rozpychała,czy można tak?
Awatar użytkownika
Tula
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 7 lut 2009, o 15:00

Post »

BRZOSKWINKA pisze:Tula, a czy Twoja zielona dyńka to nie jest ta sama co moja Black Forest z str.76? Nawet dzyndzelek ma taki sam (na zdjęciu nie widać, ale w realu jest niczego sobie :wink: ). Tyle, że moją nieco wydłużyło i chyba to nie jest black forest :;230
O której zielonej piszesz? Bo dwie pokazywałam. Jedna jest kształtem podobna do Twojej, ale jednak chyba inna. Na zdjęciu niżej wczoraj tak wyglądała. No i ja Black Forest nie kupowałam. Druga ma zupełnie inny kształt (spłaszczona) i wczoraj nadal była ciemno zielona w paski.

Obrazek

A ta, to będzie jakaś z ozdobnych, nie ?

Obrazek
Poziomki uzyskujemy przez przewracanie pionków.
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24

Post »

Witam , mam posadzonych kilka dyń (nasiona z akcji ) , ładnie rosną , są już dość duże ...
jedna chyba Atlantic Giant jest już baaardzo duża ...mam pytanie , czy można już zerwać dynie
do jedzenia ? czy trzeba czekać do jesieni .... nie wiem kiedy one już są dojrzałe no i czy w ogóle
można jeść w tym okresie wegetacji ? :roll: i czy ozdobne dynie nadają się do spożycia ?czy stanowią tylko jako element dekoracyjny ?
Żona chciałaby upiec ciasto dyniowe , jaka odmiana najlepiej nadaje się do tego celu ?
Awatar użytkownika
patasko
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 maja 2011, o 23:48

Post »

Tula, ta ozdobna wygląda mi na jakąś koronę cierniową :)
Adam S., ozdobne nie są jadalne, ale w innych krajach uchodzą za przysmak :wink: Ja nie radzę jeść tego paskudztwa, nadaje się tylko do ozdoby.
chudziak
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

GRANIA pisze:Chudziak co to za odmiana z tymi prawie białymi liśćmi,po lewej str?
GRANIU to akurat w kadr weszła cukinia o paskowanych owocach i takich srebrzystych liściach . :D
Ania D.
500p
500p

Post »

Grania, zagłodzona roślina nie będzie w stanie wydać wielu liści. Dynie najpierw budują masę liściową, potem zaczynają wydawać kwiaty. Zwykle zaczynają od męskich, ale niektóre odmiany mają na początku żeńskie. Dynia, która nie ma pokarmu, nawet jeśli będzie miała kwiaty żeńskie, to albo nie utrzyma owocu albo będą one małe. Podstawą dla dobrego rozwoju dyni jest pokarm, pokarm, pokarm. Dynia osiąga czy może osiągać wielkie rozmiary, pędy niektórych odmian mogą mieć i kilkanaście metrów. Nie da się tego osiągnąć gdy ziemia jest wyjałowiona. Dynia, która ma wydać dobry plon musi najpierw zbudować odpowiednią masę liściową, bez tego nie ma co liczyć na konkretne zbiory.
Zablokowany

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”