Ogórki nie zawiązują się,zawiązki opadają

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: problem z ogórkami

Post »

Witam.U mnie problem zaczyna się klarować bo dziś już zebrałem pierwsze 2 kg.na korniszony ;:112 . A już myślałem że będę w tym roku bez ogórków. Swoje wysiewałem jak co roku w tunel foliowy ok. 20 kwietnia , moje krzewinki rosły bardzo powoli , gdy moje miały ok.10 cm wzrostu to u sąsiadów już się płożyły mając już pierwsze zawiązki. Sąsiedzi już kończą zbiory czyli sezon ogórkowy a ja dopiero zaczynam o ile nie spadnie na nie jakaś zaraza, pierwsze kwiaty i zawiązki widziałem u siebie ok.4 tygodnie temu ale kwiaty przekwitały a zawiązki zamierały .Około 2 tygodnie temu ni stąd ni zowąd zaczął sie bujny wzrost a od tygodnia wysyp kwiatów i zawiązków no i pierwszych ogórków :tan . Dla mnie to jakaś dziwna i anormalna sytuacja stąd moja obecność na Tym szanownym forumie tak więc dzięki za odzew i dobre rady a jutro trza to będzie ;:136 za dobre plony :lol:Co do pszczół to jest ich pod dostatkiem . Odmianę IZYD F1 wybrałem właśnie po przestudiowaniu owej ulotki i doszedłem do wniosku,że to jest TO czego szukałem i stąd miałem na początku pewne wątpliwości czy dobrze wybrałem ;:218
Pozdrawiam Józef
Awatar użytkownika
janhel41
200p
200p
Od: 29 kwie 2008, o 15:21

Post »

Warto jednak do siewu wybierać nasiona renomowanych firm,których z wiadomych względów nie mogę wymienić a nie będie kłopotów ze wschodami nasion.
Awatar użytkownika
Joze1802
500p
500p
Od: 7 lip 2012, o 20:30

Post »

Witam.Ja w nasiona zaopatruję się w jednym i tym samym sklepie , który prowadzi dystrybucję nasion jednej i tej samej i sprawdzonej firmy. Chciałem reklamować nasiona , ale żona po wysianiu nasion po prostu zutylizowała torebki które były by dowodem do reklamacji.No dobrze że na strachu się skończyło tylko że , na efekt czekałem aż 3 miesiące czyli do pierwszych ogórków. ;:131
Pozdrawiam Józef
ogrodnik12
500p
500p
Od: 17 mar 2014, o 19:40

Re: Dlaczego ogórki nie zawiązują sie.

Post »

U mnie same kwiaty męskie. Ile mam jeszcze czekać na kwiaty żeńskie?
Zwycięscy to przegrani, którzy się nie poddali.
Pozdrawiam Jan
gienia1230
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 kwie 2008, o 11:49
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Dlaczego ogórki nie zawiązują sie.

Post »

Niektóre odmiany ogórków tak mają, bardzo dużo kwiatków męskich i niewiele żeńskich. Miałam taką odmianę, tutaj kupioną, na całym pędzie może było ze 6 ogórków, cały pęd obsypany kwieciem, tyle że męskim. Teraz mam odmiany z Polski i tylko z Polski. Możesz posadzić np odmiany partenokarpiczne, gdzie są praktycznie prawie wszystkie żeńskie kwiaty, i na dodatek nie wymagają zapylania.

O ogórkach, zapraszam

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=21296

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=83273

http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 42&t=41055

mod.jokaer
Pozdrawiam! Gienia.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”