Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Zdjęcia naszych ogrodów.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 mar 2008, o 15:38
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Ogród Georginii ( Alicji) cz.3

Post »

Alu ,gdybym nie widziała na własne oczy tego pełnika nie uwierzyłabym,że o tej porze może być już tak dorodny,mój dopiero wystartował.
Serdecznie pozdrawiam Danuta
Awatar użytkownika
JacekP
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 mar 2007, o 13:10
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Alu, super prezentują się Twoje krzewy! Pączki na mahonii - rewelacja! Ja jeszcze muszę poczekać aż podrosną. A jak przezimowała kalina praska? Moja/Twoja zgubiła wszystkie liście :(
Chyba mam inną piwonię delikatną, bo ma liście bordowe.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2009, o 16:47

Post »

Elu też myślę że to koniec togo zimna,teraz nadrabiają jak szalone,co dzień wszystko większe.

Danusiu myślę że do soboty może zakwitnąć.Wszystko rośnie w oczach .Potrzeba im było tego ciepła.

Jacku moja była okryta matą słomianą.Młoda to trochę o nią zadbałam,ma tylko niektóre liście brązowe.Twoja piwonia delikatna ma bordowe liście :?: Myślałam że jest tylko jedna odmiana.Masz
jej zdjęcia. :shock:
Awatar użytkownika
Piotr-Sz
200p
200p
Od: 28 gru 2010, o 12:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Widzę wiosna na całego. U mnie żurawki tez od zera, ale też dają radę :)
Ha-NN-aH
50p
50p
Od: 8 sie 2011, o 09:13

Post »

Georginia pisze:Wiosna

Obrazek
;:7
szukałam takiej trawy. Czy ona rośnie taka wysoką na 1,5-2 metry gestą kępą? Sąsiad z ulicy obok ma takie cudo i nie wiem jak się to nazywa. Może ty pomożesz. ;:180
ZAPRASZAM >>>Ogród ze stawem
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu Witaj :wit ta trawa to trzęślica modra 'Variegata' dorasta do 50-60 cm.Więc raczej nie o tą trawkę Ci chodzi.Podejrzewam że Twój sąsiad ma jakiegoś miskanta.
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Moja biała sasanka.Aż bije tą bielą po oczach ;:124

Sasanka

Obrazek

Hortensja

Obrazek

Obrazek

Borówki

Obrazek

tulipany

Obrazek
Ha-NN-aH
50p
50p
Od: 8 sie 2011, o 09:13

Post »

Georginia pisze:Madziu Witaj :wit ta trawa to trzęślica modra 'Variegata' dorasta do 50-60 cm.Więc raczej nie o tą trawkę Ci chodzi.Podejrzewam że Twój sąsiad ma jakiegoś miskanta.
Dziękuję za odpowiedź. Wygoogluję tą nazwę miskant może coś znajdę. ;:196
ZAPRASZAM >>>Ogród ze stawem
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

Alu a co to masz nad borówkami i w jakim celu, jeżeli mogę zapytać????? To borówki aż tak wysoko Ci rosną ;:oj

Hortensja ile kwiatów już ma ;:3
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Madziu my kupujemy trawy tu http://www.szmit.pl/p/?co=kontakt&lang=gb lub http://trawki.pl/ Na pewno coś znajdziesz dla siebie.Tylko Szmit nie prowadzi sprzedaży wysyłkowej.

Kasiu borówki jest 9 szt,każda inna odmiana,posadzona od wczesnej Patriot do późnej Darow.Mój M zrobił taką konstrukcję bo na nią nakładamy siatkę, wtedy gdy borówka już dojrzewa .W przeciwnym wypadku owoce byśmy oglądali tylko na zdjęciu .Na bieżąco wcinają ptaki a my czekamy i czekamy na słodkie owoce i nigdy dla nas nie ma. ;:145 Pod siatkę można wejść i spokojnie zrywać owoce.W tej chwili nie jest wysoka bo jest przycięta ,później dopiero zacznie wypuszczać długie młode pędy.
Hortensja ma dopiero pąki,ale niedługo zakwitnie i będzie pięknie pachniała.Tak wyglądają kwiaty.

Hortensja.

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
Kasik_38
500p
500p
Od: 4 paź 2011, o 23:49

Post »

No to jednym słowem macie wspólników nieproszonych :;230 A na to bym nie wpadła.... No to ciekawa jestem jak będzie u mnie, czy się pożywię ;:224 Ale bardzo pomysłowa ta konstrukcja, ;:138 na prawdę wygląda imponująco
Pozdrawiam, Kasia {Nie pytaj świata dokąd zmierza, bo nie daj Boże Ci odpowie[...]Co ma przeminąć, to przeminie. A co ma zranić do krwi zrani [...]}
Kawałek zielonego marzenia
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu ,jeszcze raz chciałabym podziękować Ci za wspaniałą wycieczkę do Szmitów. ;:196
Czy posadziłaś już swoją śliwę wiśniową?Ja swoje skromne zakupy już ulokowałam w ogródku.Miałam jeszcze do przesadzenia dwie wiśnie kanzan ale i z nimi się uporałam.Teraz czekam aż wyjdą siewki jeżówek i będę mogła wreszcie zaprowadzić porządek na rabatkach
x-ag-a
---
Od: 23 kwie 2011, o 19:59

Post »

Alu, cieszę się, że miałyśmy okazję się poznać :) z jeszcze większą przyjemnością będę zaglądać do Twojego ogrodu...
Dobrego tygodnia - u nas od rana upał :)
Awatar użytkownika
Georginia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Kasiu jeśli będziesz chciała jeść owoce to też będziesz musiała jakoś zabezpieczyć krzewy.Ptaki zawsze będą pierwsze.Na śniadanie przychodzą bardzo rano i wyjadają wszystko co dojrzało ,na bieżąco :(

Danusiu Ja też bardzo dziękuję za miłe towarzystwo i polecam się na przyszłość.Teraz będę w Ciechanowie po 15.05 więc jak znajdziesz chwilkę to zapraszam.Jeszcze nie posadziłam swojego drzewka bo zmieniła mi się trochę opcja nasadzenia i znalazłam takie drzewo Śliwa 'Traiblazer' ma ciemne liście i jeszcze podobno smaczne owoce.Tylko nie wiem czy wymaga ochrony przed robalami.Owoce by się przydały ale raczej bez robali a chemii i tak mam już dosyć w ogrodzie ,więc jeśli trzeba ją pryskać to raczej z tego drzewa zrezygnuje i wrócę do wcześniejszej koncepcji.Posadziłam tylko białego floksa od Ciebie.Danusiu teraz przesadzałaś Kanzana :?: ona teraz kwitnie ,więc to nie najlepszy chyba moment na przesadzanie.Trzeba było może poczekać do jesieni.Ale podlewaj często ,żeby zawsze miała wilgotno przy korzeniach.Może się uda.Przez te upały ,wszystko rośnie jak szalone,tylko całą niedziele stałam i podlewałam,z małymi przerwami ,cały ogród.Skończyłam dopiero w poniedziałek rano i zaraz zaczęłam wyrywać siewki z klona na rabacie z różanecznikami ,bo już dostały drugich listków.Jeszcze parę dni i trzeba by wejść do nich z kosą.Jeszcze niektóre lilie wychodzą,róże też jeszcze niektóre nie ruszyły.W ogóle to wszystko jakieś takie dziwne tej wiosny.Niektóre rośliny jakoś nie mogą dojść do siebie,podejrzewam że ketmia i żółta magnolia też przemarzły,nic się z nimi nie dzieje.Trawy też pewnie nie odbiją.Nawet niektóre irysy bródkowe wypadły.Trzeba będzie sporo roślin uzupełnić.

Agnieszko było super Cię poznać.Oczywiście zapraszam.Przez ten upał to ciągle podlewam bo mam sporo nowych nasadzeń i szkoda bo rośliny się męczą.Ale chyba od piątku ma być trochę chłodniej.
Awatar użytkownika
dwostr
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Alu , tę wiśnie przesadzałam ,bo kupując ją tydzień temu na rynku ,facet miał tylko jedną ale obiecał mi przywieść w następny czwartek drugą taką samą (zapisał sobie nawet wysokość) i przywiózł ,tylko że... o 15 cm niższą ;:224 ,Chcąc "wyrównać" ich wzrost musiałam zmienić koncepcję i zasadzić je w innym miejscu wykorzystując naturalny spadek terenu. Przez ten tydzień bryła korzeniowa jeszcze nie zdążyła wrosnąć więc chyba to przesadzanie jej nie zaszkodziło? Na razie kwitnie (kilkoma kwiatkami :D )
Alu,mogłabyś wkleić zdjęcie Twojej "kanzan"?
Jedna z moich rozplenic ruszyła! :heja :heja Niestety na następne dwie ciągle czekam, miskanty też nie pokazują oznak życia.
Za to największą niespodziankę sprawił mi śniegowiec wirginijski-już spisałam go na straty a on łaskawie zazielenił pączki ;:138 .
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”