Domowa wędlina drobiowa
80dag mięsa z piersi kurczaka lub indyka
20dag mięsa z udek kurczaka
1 łyżeczka soli kuchennej
1/3 soli peklującej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kolorowego pieprzu
50ml lodowatej wody
szczypta cukru
Mięso z piersi pokroić w dużą kostkę, ok. 3x3
Mięso z udek bez kości zmielić na średnich oczkach.
Dodać przyprawy, wymieszać i odstawić do lodówki na ok. 3h
Po tym czasie do mięska mielonego dodać wodę i mieszać do całkowitego wchłonięcia, aż masa wyraźnie będzie kleić się do ręki.
Ciasno napełnić masą osłonkę i ściśle zawiązać
Wodę w garnku podgrzać do 90 stopni, wrzucić kiełbasę i wyłączyć gaz
Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 75 stopni i w tej temperaturze parzyć jeszcze 50 minut.
Ta kiełbasa była robiona z samego mięsa mielonego bo akurat udka były w promocji
Ja doprowadzam wodę do 90 stopni, a następnie wkładam do piekarnika nagrzanego do 75 stopni i tam parze. Smacznego
