Zgadzam się z Julką w 99% Zarys ogrodu aż się prosi o geometrię i nie bałabym się jej nawet, jeśli zależy Ci na naturalnym efekcie... Można tak wkomponować rośliny w te proste rabaty, że nie będzie sztywno i zbyt reprezentacyjnie...
1% który sobie zostawiłam, to ewentualne rabaty wyspowe, ale nie pofalowane, tylko albo półkola (linia prosta odchodząca od ogrodzenia) albo wręcz koła.
Agus calkowicie okragle rabaty musza byc utrzymane dosc plasko w nasadzeniach zeby byl efekt okraglosci a to zrobi za bardzo formalnymy wyglad ogrodu... ale juz polkola przytulone do zywoplotu, tez moga byc niczego sobie. Tyle ze bedzie wteczas klopot z cieciem zywoplotu - jednak on jest wysoki i trzeba drapke postawic na stabilnym podlozu i to tak zeby chabazi nie stratowac.
A co myślicie o tym czy teraz lepiej by to wyglądało ???O to wam chodziło ??? Nasadzenia w tych inspiracjach też są bardzo ciekawe szczególnie te trawiaste .Tu przed wodą będzie taras do samej wody
To tak by było na dziś a jeszcze nad tym pomyślę bo nawet świetnie to wygląda na kwadratowo
O i widzisz, calkiem inaczej wyglada Zrezygnowala bym tylko z tego jednego ostatniego rzedu, ktory dorysowalas pozniej ... takie wydluzone lepiej wygladaja, niz krotkie. A nie mozesz zapominac, ze to bedzie calosc a nie czesci i prawa strona bedzie dosc spora. Jak przyjda nasadzenia, to bedzie tego duzo i wizualnie te wciecia zagina i bedzie je widac tylko od drugiej strony a nie z tarasu.
Fotki na pewno będą ale nie teraz bo jeszcze mam sporo pilnej pracy .Wczoraj M postawił pod folię konstrukcję mieliśmy przywozić metalowe pałąki ale zrobiliśmy z tego co posiadaliśmy tanim kosztem pół godz roboty i szkielet stoi .Przyznam się że z początku nie myślałam że będzie się trzymał z plastikowych rur w środek bardzo gruby drut i zabezpieczony kontownikami .Zresztą na zdjęciu widać.M przekopał od razu żebym się nie męczyła
Byłam dziś na bazarze no i kupiłam kilka bratków i fiołków ,sałatę lodową i zwykłą pod folię jutro jak zaciągnie folię to będę wysadzać ,rzodkiewkę ,lilie kolor czerwony a nazwę zapomniałam Sands coś tam chyba No i jeszcze kupiłam nasiona słonecznika ozdobnego i rzodkiewkę też do wysiania pod folię .
A takie coś rośnie u mnie pod drzewem nie mam pojęcia co to jest
wow przybyłam i pozostanę , by śledzić te ambitne plany. Lubię kiedy powstaje ogród od początku i jest starannie wszystko zaplanowane. Takie fotorelacje bardzo wciągają.