Ihasiowy mikroskopijny skrawek raju w nowym miejscu

Zdjęcia naszych ogrodów.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p
Od: 19 maja 2008, o 10:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ihasiowy mikroskopijny skrawek raju w nowym miejscu

Post »

Co prawda malo kto do mnie zaglada- ale tak dla potomnosci...:-)

Wczorajszy grill z x faktoremw tle:-)

Obrazek

Pepe sie najadl i pozuje- jak zwykle wyglada pieknie:-)

Obrazek

Kubunio wcina - zmeczony bardzo bo caly dzien biegal, jezdzil na hulajnodze, gral w pilke i wbijal gwozdzie:-)

Obrazek

Moja Julenka smakowicie zajada:-) i cieszy sie ze mogla z rodzicami posiedziec dluzej niz zwykle i ogladac x faktor:-)

Obrazek

Szaszlyczki produkcji meza- pyszna marynate zrobic! Byly jeszcze warkocze z indyka mojej produkcji ale zniknely zanim aparat do reki wzielam i slatka i wogole najedlismy sie jak baki!

Obrazek

Podgladalam rodzinke z gory- Kuby nie ma bo akurat wazny mecz rozgrywal z kolegami:-)

Obrazek

Pieknie nam sobota uplynela, trawka ladnie zaczyna sie zageszczac i rosnac, pogoda przepiekna! Dzisiaj bedzie powtorka z rozrywki bo nie dalismy rady wszystkie zjesc:-)))
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

ale smakowitości u Ciebie!
Masz podobną pogodę jak w Polsce podejrzewam, bo u nas jest zimno... wczoraj lało, dzisiaj wiało... ale też byliśmy na działce, caaaalusi dzień
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Pogoda poki co piekna Iwonko- chociaz zapowiadaja przelotne opady i burze. Mamy dzisiaj zamiar znowu grilla rozpalic wiec lepiej niech nie pada:-)
Jak nam trawka urosnie porzadnie to mam zamiar zabrac sie za maly skalniak- mam mase kamieni trzeba sie ich jakos "pozbyc" bo wywozka wiaze sie z dodatkowymi kosztami niestety. Ciesze sie bo rh po przesadzeniu dzielnie sie trzyma i bedzie w tym roku kwitl! fakt ze tylko jakies 3- 4 kwiaty ale to zawsze co! to samo piwonia ma jeden pak ;:138
Awatar użytkownika
mr25ur
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 lis 2011, o 19:53
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Pepe, pseudonim "groźny", nikt nie chciałby spotkać go w ciemnej alejce, a i grilla dopilnuje :wink:
Opryski pod wieczór, i nigdy gdy kwitnie!!!
Awatar użytkownika
coccinella
1000p
1000p
Od: 8 kwie 2008, o 12:42

Post »

Aguś a może coś u mnie znajdziesz do wymiany? chcesz hostę? mam jedną wielką na rozdanie...
Pozdrawiam, Iwona.
moje wątki
ten się nie myli co nic nie robi
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Witaj Agnieszko :wit
Meble ogrodowe bardzo fajne. My też wczoraj grilowaliśmy, pierwszy raz w tym sezonie. A dzisiaj zrobiło się zimno i pada deszcz.
Widzę, że już ostro działasz w ogródku :D
Z prawej strony zasłonią cię od sąsiadów tuje, a co zamierzasz z lewej strony?
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Iwonko bardzo bardzo chce!!!!:-) Tylko co ja Ci moge dac w zamian??

Gosienko z lewej strony sasiedzi chca sie odgrodzic takim wyzszym plotkiem albo scianka drewniana- byle by za wysokie nie bylo bo mi slonce zabierze. Sasiedzi na szczescie sa bardzo sympatyczni ( Polacy:-) ) i mysle ze spokojnie sie dogadamy:-)

Malo mnie ostatnio bo pracuje i czasu mam zdecydowanie mniej- ale jak tylko będę miala chwilke wolna to na pewno będę na forum.
Pogoda nam sie psuje.. bedzie padac buuuuuuuu.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Pogoda troche sie plepszyla, trawa rosnie w miare, chwastow przybywa z kazdym dniem.. a ja nie mam czasu na pielenie :cry: musze ogarnac wszystko na nowo. Bylo latwiej z organizacja jak nie pracowalam.. teraz czasu zostaje mi malutko.. bo dzieci tez musze dopilnowac, mam tylko nadzieje ze dam rade. Dzisiaj sie dowiedzialam ze kolejny weekend spedze w pracy.. a planowalam porobic w ogrodku..
Awatar użytkownika
megi1402
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lis 2010, o 00:28

Post »

Szkoda, że weekend spędzisz w pracy, w tygodniu niewiele się zdąży zrobić, wiem coś o tym. Zdecydowałaś już, w którym miejscu będzie skalniak i jaki duży?
Dziewczyny dobrze ci radzą, zacznij nasadzenia od wyższych roślin, które będą z tyłu rabat i stworzą ci ramy, mniejsze sadź z przodu na końcu.
Po prawej stronie ogrodu iglaki sąsiada robią zielone tło, dosadziłabym tam kilka średniowysokich roślin. Na myśl przychodzą mi naparstnice, ostróżki, jeżówki, lilie orientalne i azjatyckie, rozchodnik okazały. To co już tam posadziłaś tworzyłoby najniższe piętro. Jeśli lubisz kolorowy misz-masz to dosadziłabym jeszcze kwitnących jednorocznych.
Przy murku na wprost, gdzie rośnie już rododendron ziemia prawdopodobnie jest zakwaszona przez rosnące u sąsiada drzewo iglaste, więc zrobiłabym tam rabatę dla kwasolubów i dosadziła kilka zimozielonych roślin, żebyś późną jesienią i zimą nie patrzyła na gołą ścianę (rozumiem, że to twój widok z salonu?). Pomyślałabym o takich roślinach jak aucuba, skimmia, pieris, kiścień, azalia, wrzosy i wrzośce. Godny polecenia jest również dereń, wprawdzie gubi liście zimą, ale gałązki przebarwiają mu się ładnie na czewono. A po prawej stronie przy murku dałabym jakiś wolnorosnący iglak o wąskim pokroju, dobrze znoszący przycinanie, albo coś szczepionego na pniu (modrzew albo migdałek). Miałabyś różne odcienie zieleni, a w najniższym piętrze kwitnące jednoroczne, żeby latem było kolorowo.
Co do marchewki wysianej przez dzieci, to nie chcę cię martwić, ale jeśli w ziemi dużo masz kamyków, to zamiast jednego korzenia może jej wyrosnąć kilka cienkich. Będziesz siała jeszcze coś jadalnego?
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

megi1402 pisze: Zdecydowałaś już, w którym miejscu będzie skalniak i jaki duży?
Zastanawiam sie ciagle nad tym- najpierw myslalam ze zrobie go wlasnie w tym rogu kolo murka- maz woli go blizej tarasu tam gdzie jeszcze siatki nie ma albo kolo krawezniczka.

megi1402 pisze:Przy murku na wprost, gdzie rośnie już rododendron ziemia prawdopodobnie jest zakwaszona przez rosnące u sąsiada drzewo iglaste, więc zrobiłabym tam rabatę dla kwasolubów i dosadziła kilka zimozielonych roślin, żebyś późną jesienią i zimą nie patrzyła na gołą ścianę (rozumiem, że to twój widok z salonu?)
Tak to widok z salonu-posadzilam tam juz jedna hoste musze przesadzic jeszcze jedna i dokupic cos jeszcze.

megi1402 pisze:Co do marchewki wysianej przez dzieci, to nie chcę cię martwić, ale jeśli w ziemi dużo masz kamyków, to zamiast jednego korzenia może jej wyrosnąć kilka cienkich. Będziesz siała jeszcze coś jadalnego?
Zdaje sobie z tego sprawe:-) to takie nasionka z paczki smarties byly:-) nie sadze zeby cokolwiek z tego wyszlo:-) ale dzieci mialy frajde.

Padam na nos. Od 4 rano jestem na nogach- w pracy od 4:30 do 6:30 potem szybko do domu budzic dzieci szykowac do szkoly, sprzatanie chalupy, gotowanie obiadu i znowu do pracy na 12sta do 14- po powrocie dac dzieciom obiad, przypilnowac lekcji i do ogrodka do 21. Troche mnie plecy bola ale jakos mam nadzieje przezyje.Wypielilam prawie wszystkie zielsko... jak dlugo zyje jeszcze takiej ilosci w zyciu na oczy nie widzialam... a mialam przeciez ogrodek nie raz zapuszczony..

Jutro będę dokanczala i przesadzala to co posadzilam na chybil trafil.. no i zaczne cos z tym skalniakiemw koncu.

Maggie dziekuje ci za rady co do roslinek- pozapisuje sobie i będę szukac:-)

Tak wyglada teraz moj skrawek- troszke mi go rozkopali przy wsadzaniu palikow do siatki.. ataka ladna mloda trawka tam byla.. no i te chwasty na trawniku- tragedia..nawet nie wiem co to za zielsko.

Obrazek

Uploaded with ImageShack.us

Rh zakwitnie kilkoma kwiatami- przezyl przesadzanie:-)

Obrazek

Hosta swiezo przeniesiona ze starego ogrodka- tez wyglada pieknie!

Obrazek

Po lewej

Obrazek

Po prawej stronie

Obrazek

Awatar użytkownika
annamaria-dm
50p
50p
Od: 10 maja 2012, o 12:50

Post »

Rh piękny!!!Mój nie przeżył przeprowadzki,ładnie tu u Ciebie))
bozunia
1000p
1000p
Od: 30 maja 2010, o 01:41
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Piękny ten rododendron! Szczerze! Widzę, że trawka urosła i siatka będzie po lewej :)
Ciągle kombinuję, jak te mieszkania są ułożone, że tak dziwnie ogródki przylegają do siebie ( nieregularnie)?
I tak sobie myślę, ze dobrze, że jest to wysokie drzewo i murek. Murek, jak zarośnie pnączem będzie ładny i będzie tłem dla innych roślin.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Aniu milo ze wpadlas do mnie z wizyta:-) poki co jest nieciekawie- ale mam nadzieje ze powolutku bedzie przybywalo roslinek:-)

Bozenko mieszkam w zabudowie szeregowej mamy maly domek- ogrodki sa po lewej i po prawej a to co naprzeciwko jest- to zupelnie osobny budynek z wlasnym wiekszym ogrodem. Tez tak sobie pomyslalam zeby czyms obsadzic ten murek- bo taki brzydki jest.
Co do rododendrona- dzisiaj juz jest prawie calkiem rozwiniety:-)) cora jest z niego dumna bo to jej wlasny-dostala od tatusia kilka lat temu na urodziny:-)
Awatar użytkownika
annamaria-dm
50p
50p
Od: 10 maja 2012, o 12:50

Post »

Z takiego RH tez byłabym dumna, czekam na zdjęcia . Miłego dnia ihasia życzę.
Awatar użytkownika
ihasia
500p
500p

Post »

Zakupilam wczoraj szaro- niebieska funkie "Elegans" za 2.99 Eu, serduszke okazala- mala sadzonke za 1 Euro:-)) w przecenie i Jasminowiec pachnacy ( sprawdzalam pachnie oblednie!) "Snow Bell". Fotki beda jutro bo dzisiaj ide niedlugo do pracy i wroce dopiero kolo 23.
Zakupy mi sie udaly i to jeszcze nie koniec- zamierzam w poniedzialek ruszyc na lowy!!!!
ODPOWIEDZ

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”