Mam.haudeana

Krainzia guelzowiana
dam znać na pw , Morgans Beauty początkowo rośnie na wysokość, w miarę długości zaczyna się pokładać , zaskoczyłaś mnie że rośnie w formie drzewkanolina pisze:Na innym forum widziałam właśnie "Morgans Beauty" i ona właśnie była w formie drzewka.
Co prawda jeszcze nie była za duża...z tym ,że była podcinana i główny pęd był sztywniejszy i pewno grubszy przez podcinanie![]()
Jak będziesz ciął to daj znać odkupię od Ciebie kawałek
guelzowiana musowo , number łan, ale uwaga, to nie jest roslina tak zupełnie łatwa w uprawieIdą na listę chciejstw
Małgosiu popatrz tutaj :nolina pisze: Ja mam M guelzowiana to chyba to samo , czy nie ?
Niby proste to eonium a myslisz że się z nim nie trułem , a widziałem u jednego kaktusiarza dwie odmiany barwne rosnące przed tarasem w ozdobnych donicach w formie rozkrzewionych drzewek , na wolnym powietrzu. Mój błąd polegał na tym że traktowałem je jak kaktusy , miało za sucho, teraz przez zimę podlewałem ale bardzo delikanie i ma już chyba pół metra, niestety nie chce się rozkrzewiać, czyli jest to patyk z rozetą liści na górze . "Trułem" tzn .permanentnie gubiło liście , teraz wiem że wymaga dużo więcej wilgoci niż kaktusy i światła , bo odmiana "czarna" od razu się odbarwia w miejscu słabo oświetlonym , no i liście są dużo dłuższe, nie tak kompaktowe.Etna pisze:Piękną masz kolekcję. Napiszesz coś o aeonium? U Ciebie, takie dorodne - grubiutkie, moje jakieś wychudzone jest - fakt, że młode.
Mhmejacek pisze:"Trułem" tzn .permanentnie gubiło liście , teraz wiem że wymaga dużo więcej wilgoci niż kaktusy i światła , bo odmiana "czarna" od razu się odbarwia w miejscu słabo oświetlonym , no i liście są dużo dłuższe, nie tak kompaktowe.