Termin sadzenia cebul tulipanów
- cynia
- 200p
- Od: 26 lis 2008, o 00:14
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebule tulipanów
Co robi się podczas zimy z cebulami kwiatów nie posadzonych np. tulipanów ? Sklepy nie wszystkie cebule zdążą sprzedać. Jeżeli je się jakoś przechowuje do wiosny to czy posadzone np. w lutym zakwitną?
no... to jednak poradzę Wam posadzić w koszyczki,doniczki i...przetrzymać
je w cieplejszej ziemi w korytarzu,gdzieś ,gdzie będą miały szanse na *ruszenie*
młodych korzeni/ok.tygodnia/.
Pomimo,ze nie ma mrozów, to ziemia jest wychłodzona, nie będzie sprzyjać zainicjowaniu wzrostu korzeni. Ważne, szczególnie , że teraz kupuje sie cebulki dość mocno przeschnięte w marketach---> troszkę więcej dać im szansy.
Ostrożności ,nigdy nie jest za wiele
Właśnie też wczoraj sadziłam - do koszyczków i.... chyba, tak planuję
że wsadzę na miejsce stałe w ogrodzie w niedzielę, bo ma być ciepełko :P.
To moja ostatnia
partia cebulowych, spóżnione dość mocno, ale cóż, też mi spodobały się ostatnie sierotki w markecie :P
pozdrawiam Jovanka
je w cieplejszej ziemi w korytarzu,gdzieś ,gdzie będą miały szanse na *ruszenie*
młodych korzeni/ok.tygodnia/.
Pomimo,ze nie ma mrozów, to ziemia jest wychłodzona, nie będzie sprzyjać zainicjowaniu wzrostu korzeni. Ważne, szczególnie , że teraz kupuje sie cebulki dość mocno przeschnięte w marketach---> troszkę więcej dać im szansy.
Ostrożności ,nigdy nie jest za wiele

Właśnie też wczoraj sadziłam - do koszyczków i.... chyba, tak planuję

To moja ostatnia

pozdrawiam Jovanka

Mariolo :P
wiesz, ja juz pisałam,że przez 100 lat -to, co robimy , pozostaje zawsze w fazie eksperymentu dla nas
, więc wszystko można :P ,nie ma między nami sprzeczności.
Ja tylko tak doradzałam , pomni własnej wpadki.
- w ten sposób póżnego sadzenia, straciłam cenne odmiany tulipanów
i niesamowicie do dzisiaj żałuję, nie mogąc odtworzyć kolekcji.
Już tych odmian nie spotykam /m.innymi ~30 odmian papuzich-ok.450szt, ze starych hodowli w Górze Kalwarii /
Najgorsze to rozczarowanie wiosenne
,kiedy wypatruje się wschodów młodych kiełków---a tu NIC , ZERO
Ale teraz !!!!jest póżno i niewiadomo, kiedy nas zaskoczy mróz.
pozdrawiam Jovanka
wiesz, ja juz pisałam,że przez 100 lat -to, co robimy , pozostaje zawsze w fazie eksperymentu dla nas

Ja tylko tak doradzałam , pomni własnej wpadki.

- w ten sposób póżnego sadzenia, straciłam cenne odmiany tulipanów
i niesamowicie do dzisiaj żałuję, nie mogąc odtworzyć kolekcji.
Już tych odmian nie spotykam /m.innymi ~30 odmian papuzich-ok.450szt, ze starych hodowli w Górze Kalwarii /
Najgorsze to rozczarowanie wiosenne

Ale teraz !!!!jest póżno i niewiadomo, kiedy nas zaskoczy mróz.
pozdrawiam Jovanka

Cebule tulipanów , przekwitły, co zrobić ?
Mam kolejne pytanie
Ok. miesiąca temu przekwitły mi tulipany rosnące w domu w doniczce.
Zgodnie z tym co przeczytałam obcięłam "górę" i zostawiłam same cebule, które zaczęły się rozrastać i mnożyć. Rzadko, aczkolwiek podlewam je.
Czy powinnam coś jeszcze zrobić ?
Czy mogą jeszcze zakwitnąć ?

Zgodnie z tym co przeczytałam obcięłam "górę" i zostawiłam same cebule, które zaczęły się rozrastać i mnożyć. Rzadko, aczkolwiek podlewam je.

- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: cebule tulipanów
Mogą zakwitnąc ale nie tej wiosnyAgniecha pisze:Mam kolejne pytanie![]()

Moja wiedza na temat uprawy roślin cebulowych jest nieco inna

Wg.mnie żle się stało,że obcięłaś tę zieloną część,należało obciąć pęd kwiatowy a cebule podlewać i nawozić jeszcze conajmniej 1-2 miesiące do zauważenia naturalnego zamierania liści.Wtedy dopiero pozwala się roślinie zaschnąć,wyjmuje się cebule,czyści i przechowuje w suchym miejscu aż do VIII-IX,kiedy to ponownie się je sadzi w ogrodzie lub znowu w donicach.
Wydaje mi się,że teraz skoro jeszcze rosną powinnaś podpędzić cebule czyli nawozić je,żeby urosły,bo inaczej nie wydadzą kwiatów ,są za małe .Potem wystarczy im okres spoczynku 2-3 miesięczny i ponowne posadzenie ich najpóźniej we IX.
-
- Konto usunięte na prośbę.
- Od: 22 sty 2006, o 11:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
- anulka
- Przyjaciel Forum
- Od: 23 mar 2007, o 21:26
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Cebulki tulipanow
Witam wszystkich działkowiczów
Jestem tu nowa i pierwszy raz.Rosliny to moja pasja ,ale mam kłopot z tulipanami.Dlaczego cebule posadzone jesienią porozdzielały sie na mniejsze i wyszły teraz same liscie.Cebule kupowałam holenderskie. 

-
- 1000p
- Od: 7 lip 2006, o 22:17
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Witaj Anulko. Przyznaję, że nie bardzo rozumiem o czym piszesz. Jeśli masz aparat cyfrowy to zrób zdjęcie tych tulipanów i umieść na Forum.
Być może chodzi o taki problem. Mam ponad czterdzieści odmian tulipanów i niektóre z nich (nieliczne) już na wiosnę wypuszczają obok pędu głównego liście, nieraz również kwiaty, z cebulek przybyszowych. Cebulki przybyszowe niektórych odmian przylegają ściśle do cebuli głównej i są okryte tą samą łuską. W momencie sadzenia wyglądają jak jedna duża cebula.
Być może chodzi o taki problem. Mam ponad czterdzieści odmian tulipanów i niektóre z nich (nieliczne) już na wiosnę wypuszczają obok pędu głównego liście, nieraz również kwiaty, z cebulek przybyszowych. Cebulki przybyszowe niektórych odmian przylegają ściśle do cebuli głównej i są okryte tą samą łuską. W momencie sadzenia wyglądają jak jedna duża cebula.
Mietek.