Witam mam kostkę pieczarki białej, mam taki problem na grzybach pojawia się brązowy nalot, kapelusze nawet pękają. jaka jest tego przyczyna, czy to rdzawa plamistość???
Ale w prawdziwych hodowlach leją wodę prosto na kapelusze. A może jest zbyt sucho, za szybko woda paruje z grzybów i dlatego zmieniają kolor na taki brązowy. No chyba że to taka odmiana pieczarki, Ile dziennie lac wody na kostke jak już wyjdą grzyby. To jest mój 2 rzut, przy pierwszym razie nie były takie brązowe, tylko teraz. Może to dla tego że jest zbyt sucho w podłożu?? Producent zalecił mi podlewanie zraszaczem aby nie zamulić dna, powiedział żeby okrywa była zawsze wilgotna. Ale dlaczego tak sie dzieje z grzybami i czy można je jeść???
Mam mały problem bo nie mogę dostać u Mnie w sklepie ogrodniczym torfu o pH 7,2-7,5. Jest tylko 5,5-6,5 czy można taki stosować??? i czy uprawa będzie tak intensywna jak przy tym torfie 7,5pH.
Jeszcze jedno pytanie jak podlewać swoją uprawę żeby grzyby nie były brązowe. i Czy ktoś posiada książkę autora Krystian Szudyga "Uprawa Pieczarki"
A ja troszkę z innej beczki. Od przyszłej soboty, tj. 24 marca, w sklepie Aldi ma się pojawić zestaw do uprawy pieczarek... Co o nim sądzicie? Warto? ?
Witam.
Mam kostki na własny użytek. Trzymam je w piwnicy no i tam sobie "dojrzewają"
Pojawiły się pierwsze małe grzybki ale zżółkły i przestały dalej rosnąć. Obok nich wyrosły zdrowe i już zostały zerwane. Jeśli ktoś wie co to za choroba lub co zrobiłem źle w uprawie to bardzo proszę o odpowiedz.
By klaudek80 at 2012-03-22