W moim ogródku
- hala67
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2011, o 22:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: W moim ogródku
W necie wyczytałam, iż "przed zimą siejemy pierwiosnki - lekarski, omszony i ząbkowany. Żeby rozpocząć wegetację wiosną, nasiona te powinny przemarznąć i przezimować w gruncie.
Natomiast od lutego do kwietnia wysiewamy nasiona pierwiosnka wyniosłego i bezłodygowego.
Nasiona przed wysianiem należy przemrozić, co korzystnie wpływa na kiełkowanie nasion."
Zbieram informację od wszystkich, którzy sieli pierwiosnki aby nie popełnić jakiego błędu. Będę szczęśliwa jak wzejdzie chociaż parę krzaczków.
Natomiast od lutego do kwietnia wysiewamy nasiona pierwiosnka wyniosłego i bezłodygowego.
Nasiona przed wysianiem należy przemrozić, co korzystnie wpływa na kiełkowanie nasion."
Zbieram informację od wszystkich, którzy sieli pierwiosnki aby nie popełnić jakiego błędu. Będę szczęśliwa jak wzejdzie chociaż parę krzaczków.
Pozdrawiam Hala

Oczko ma do metra głębokości, jest wykonane z betonu w własnym zakresie.
W oczku rybki, na liściu sublokatorka ,no i najważniejsza maskotka szukająca chłodu nad oczkiem.
-
- Od: 16 lip 2011, o 12:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
No to wiem,jaki błąd popełniam
Ciągle zmieniam donicę,żeby żarłoczna datura miała co jeść,w tym roku miałam w gruncie,ale ...szału nie było
Bardzo przycinasz je? I kiedy;teraz czy wiosną?

Każdy człowiek potrzebuje stale nawet pewnej ilości trosk,cierpień lub biedy,tak jak okręt potrzebuje balastu,by płynąć prosto i równo.(Arthur Schopenhauer) Pozdrawiam Mirka
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
Mój ci On, Mój ci On cz.2,
Mój ci on cz. 3
- zwkwiat
- Od: 12 lut 2011, o 09:30
"Och Karol" piękny nasz ogródek, bardzo różnorodne rabaty cudo.
Witaj na forum. Podziwiam mężczyzn, którzy zajmują się kwiatami.
Witaj na forum. Podziwiam mężczyzn, którzy zajmują się kwiatami.

Goryczki.

Śniedki

Kamasje.
A teraz mniej jaskrawe kolory
- zeberka4
- Od: 10 sty 2009, o 17:25
Twój ogród bardzo mnie zachwycił, te floksy przy płocie! Ta różnorodnośc, tak właśnie chciałabym urzadzić działkę. Piękny kawał roboty 

Goryczki kupiłem w Kauflandzie z przeceny wysuszone, ale udało się je uratować.
- gardener1987
- 500p
- Od: 10 lip 2010, o 21:47
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Karol jaki masz ładny ogród i to oczko wodne....bajka
kolekcja czosnków bardzo ładna i na pewno się powiększy 

- hala67
To w Kauflandzie można kupić takie piękności
Ja mam ten sklep ok 400 m od domu, jestem w nim codziennie i nie widziałam tych roślinek. Zamówiłam za to nasiona w sklepie firmowym Legutko. Mam zamiar pobawić się w wyhodowanie własnych siewek. I mam problem, kiedy mam je wysiać. Znalazłam w necie tylko taką informację, iż nasiona należy wcześniej włożyć na 1-2 tygodni do lodówki w celu schłodzenia. Wnioskuję, że chyba dalej mam postąpić jak z pierwiosnkami. A Ty co mi radzisz 

Pozdrawiam Hala
Wysiewałem kilka razy goryczki i ponosiłem fiasko i wreszcie kupiłem ale nie rosną tak jakbym chciał.
- hala67
A może pH ziemi w Twoim ogrodzie jej nie odpowiada
Wyczytałam, iż goryczka rośnie w górach, wyłącznie na podłożu wapiennym (kalcyfit), na halach, uskokach skalnych, pastwiskach, niskich torfowiskach. Preferuje stanowiska nasłonecznione.
Jedna z naszych forumowiczek napisała mi, iż podczas sadzenia goryczki do podłoża dodała trochę dolomitu, a wokół roślinki położyła wapienie.
Ja mam kwaśne piaski. Jak doczekam się własnej goryczki zamierzam zrobić właśnie tak.

Wyczytałam, iż goryczka rośnie w górach, wyłącznie na podłożu wapiennym (kalcyfit), na halach, uskokach skalnych, pastwiskach, niskich torfowiskach. Preferuje stanowiska nasłonecznione.
Jedna z naszych forumowiczek napisała mi, iż podczas sadzenia goryczki do podłoża dodała trochę dolomitu, a wokół roślinki położyła wapienie.
Ja mam kwaśne piaski. Jak doczekam się własnej goryczki zamierzam zrobić właśnie tak.
Pozdrawiam Hala

Maleńka kolekcja żurawek.
-- 3 gru 2011, o 16:02 --
A teraz też maleńka kolekcja paproci.

Zanokcica.

Paprotnik szczecinkozębny.

Języcznik

Paprotnik

Adiantum stopowate
-- 3 gru 2011, o 16:42 --

Paproć Dropteris cristata

Wietlica japońska.

Szczaw gajowy.

Azorella

A na koniec truskawka mutant.
Napisane: So 03 gru 2011 21:29

Arum

Ciemiernik czerwony kwitł już w tym roku

Barwinek

Miskant zebrinus

Ciemiernik biały zakwita wrzesień-październik (dzielony z ciemiernika matecznego).
A to są nadwyżki kwiatów z mojej działki, jeśli ktoś byłby zainteresowany to na wiosnę będę mógł zamienić lub sprzedać.
- IWONA1311
- Od: 28 mar 2011, o 12:10
Witaj Karolu. Masz piękny i dojrzały już ogród a kolekcja roślin jest imponująca, piękne lilie, paprocie, żurawki... Napisz proszę co jest na ostatnim zdjęciu w pierwszym twoim poście bo wygląda jak lilia ale liście jakieś takie duże
i jeszcze na zdjęciu pod goryczkami takie jakieś cebulowe kwitnące na biało zielono 

Jeżeli chodzi o te różowe kwiaty na ostatnim zdjęciu to jest lilia martagon.
Pod goryczkami to są śniedki.
Pod goryczkami to są śniedki.