to i moze ja mam te spagnum ,bo na ziemie storczykowa to niewygladaZuza_i_Tygrysek pisze:o wreszcie wiem jak ten link przemienić na nazwęzaraz skorzystam i ja
Co do skraplania wody to u mnie też tak jest, ale nie płaczę z tego powodu bo dzięki temu jest większa wilgotność powietrza. Niemniej muszę przyznać, że też robił mi się ten mech/pleśń i to akurat na brassi. Wczoraj wywaliłam stare podłoże i umieściłam ją w świeżutkim do storczyków o cienkich korzeniach. W starym podłożu było spagnum na środku, które wywaliłam, bo ja nie umiem podlewać storczyków ze spagnum. Drugi storczyk też mi zaczął padać (i to akurat świeżo zakupiony za cenę dwóch innych) i co się okazało? Znów spagnum było w środku....
witaj Piotr w moich skromnych progachdudus327 pisze:Witaj Jolu, masz bardzo ładne storczyki - zapewniam Cię dbaj o nie dobrze a odwdzięczą się pięknym kwitnieniem
![]()
Pozdrawiam - Piotr
Fajnie,ze wpadlasnatalkastl pisze:Fajne kwiatuchyTo cymbidium wciąż o nim marzę
Fajny początek kolekcji
czekam na więcej
Jeśli Twoja Brassia (czy Brassavola - widzisz jak ważna czasem jest precyzja w nazywaniu roślin?) nie kwitnie - to na Twoim miejscu bym ją przesadził. Ślimaka łatwo można złapać (w końcu nie jest to zbyt szybkie zwierzędeszczowka79 pisze:podczas dzisiejszego przegladu w oslonce majej Brassi zobaczylam tlusciutka Stonoge i slimaka doradzcie prosze co mam zrobic??Czytalam troche w necie,ze niby skurka od pomaranczy..... mozliwe jest wydobycie lokatora .Ale czy to prawda???Wymienic podloze moze??
Zacznijmy od końca: Oniscus to nic innego, jak właśnie... stonoga.deszczowka79 pisze:moja Brassia kiedy ja kupilam, 2 tygodnie temu ,w kwiaciarni kwitla pieknie(kwiaty byly już w pelnym rozkwicie,nie wiem jak dlogo ) .Do teraz kiedy to powoli wiadna.Na poczatku znalazlam nalego slimaczka,dzis drugiego niezywego.I to nie bylo żadne Onicius tylko stonoga
Wolisz, żeby Ci się robactwo przeniosło na pozostałe storczyki?deszczowka79 pisze:o tej porze roku przesadzac???nie na wiosne jak czytalam .....