Prawidłowe nazewnictwo roślin
- majs
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 15 kwie 2011, o 22:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Prawidłowe nazewnictwo roślin
Pani Szlązkiewicz
Pierwszy post przeczytałem ze zrozumieniem, i dowiedziałem się kilu nowych rzeczy, o których wcześniej nie wiedziałem, nie jestem ogrodnikiem wiec sam sobie "niedouctwo" wybaczam.
Ciśnienie wyraźnie podskoczyło kiedy przeczytałem Pani 3 post, można to było napisać inaczej a nie na zasadzie spadaj to wątek tylko dla "elity" Może nie powinienem stawać w obronie innych, ale cóż taki już jestem może nadwrażliwy, a może nie dopadła mnie znieczulica.
Polskie nazewnictwo i nazewnictwo regionalne to dobytek naszej kultury, starajmy się to ocalić od zapomnienie.
Pierwszy post przeczytałem ze zrozumieniem, i dowiedziałem się kilu nowych rzeczy, o których wcześniej nie wiedziałem, nie jestem ogrodnikiem wiec sam sobie "niedouctwo" wybaczam.
Ciśnienie wyraźnie podskoczyło kiedy przeczytałem Pani 3 post, można to było napisać inaczej a nie na zasadzie spadaj to wątek tylko dla "elity" Może nie powinienem stawać w obronie innych, ale cóż taki już jestem może nadwrażliwy, a może nie dopadła mnie znieczulica.
Polskie nazewnictwo i nazewnictwo regionalne to dobytek naszej kultury, starajmy się to ocalić od zapomnienie.
brak polskich znaków
- Pani Szlązkiewicz
- Od: 25 sty 2006, o 18:51
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Majs, nigdzie nie napisałam, nawet w przenosi "spadaj bo to wątek dla elity". To mi zarzucono że wymagam od forumowiczów poprawnego nazewnictwa, a w pierwszym akapicie wyraźnie jest wyjaśnione w jakim celu się rozpisałam - dla chętnych. Proponuję zakończyć część z pretensjami i przejść do meritum, bo Majs ma dobry pomysł
Wpisujcie swoje regionalne nazwy na rośliny, nie infantylne zdrobnienia, tylko nazwy które znacie "od zawsze". Może pamiętacie jak dziadek nazywał swoje zioła pod oknem?
Olibabko a ja własnie pierwszy raz usłyszałam o tułaczu:) ale sprawdziłam co to i faktycznie mówimy o tej samej roślinie:) czyli Houttuynia

Wpisujcie swoje regionalne nazwy na rośliny, nie infantylne zdrobnienia, tylko nazwy które znacie "od zawsze". Może pamiętacie jak dziadek nazywał swoje zioła pod oknem?

Olibabko a ja własnie pierwszy raz usłyszałam o tułaczu:) ale sprawdziłam co to i faktycznie mówimy o tej samej roślinie:) czyli Houttuynia
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Kontakt:
Moniko
czy to źle,że mam to poczucie?
Nie wyobrażam sobie by fachowcom darowywać lapsusy czysto ogrodnicze

-
- 200p
- Od: 12 wrz 2008, o 13:24
Cała ta dyskusja wynika z jednego wielkiego niezrozumienia. Wypowiem sie w tym temacie, ale muszę wyjść i wrócę pewnie koło 22, więc sie pewnie odezwę jutro.
- 100krotka
- Od: 2 gru 2008, o 20:11
A czy mogłabym poprosić o mały wykład o tych podgatunkach
Konkretnie mam coś, co się nazywa, no właśnie - klon tatarski, klon Ginnala, klon tatarski odmiana Ginnala - jak z tym jest?
Co do nazw regionalnych - pierwsze, co mi się nasuwa, to "buldynos", czyli kalina Roseum. Pewnie to ludowe spolszczenie francuskiego "Boule de Neige"

Co do nazw regionalnych - pierwsze, co mi się nasuwa, to "buldynos", czyli kalina Roseum. Pewnie to ludowe spolszczenie francuskiego "Boule de Neige"

"Dużo ludzi nie wie, co robić z czasem. Czas nie ma z ludźmi tego kłopotu. " (Magdalena Samozwaniec)
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
Moje linki - i aktualny
Wizytówka
No to musisz zacząć od Pani SzlązkiewiczKaRo pisze:Monikoczy to źle,że man to poczucie?

i na tym się zatrzymaj
Pani Szlązkiewicz na pewno masz poczucie humoru, nie gniewaj się i nie obraź - mi TO od początku skojarzyło się z Paną Frał z Włatcy Móch
ZnalazłamPani Szlązkiewicz pisze:Olibabko a ja własnie pierwszy raz usłyszałam o tułaczu:) ale sprawdziłam co to i faktycznie mówimy o tej samej roślinie:) czyli Houttuynia

-
- Przyjaciel Forum - Ś.P.
- Od: 24 sty 2007, o 11:59
- Kontakt:
Klon Ginnala Acer tataricum subsp. ginnala lub Acer ginnala to podgatunek (właśnie skrót subsp. w nazwie łac. o tym świadczy), klonu tatarskiego Acer tataricum.100krotka pisze:A czy mogłabym poprosić o mały wykład o tych podgatunkachKonkretnie mam coś, co się nazywa, no właśnie - klon tatarski, klon Ginnala, klon tatarski odmiana Ginnala - jak z tym jest?
Klon tatarski Acer tataricum jest większy, dorasta do 12 m z grubym pniem do 50 cm, a jesienią liście wybarwiają się na żółto. Natomiast klon ginnala Acer ginnala dorasta do 10 m i liście jesienią są czerwone.
Nie ma prawidłowo takiej nazwy jak "klon tatarski odmiana ginnala", bo klon ginnala to podgatunek, a nie odmiana. Odmiana może być botaniczna lub z hodowli. Odmiana botaniczna w nazwie łac. powinna być oznaczona skrótem var. i pisana kursywą, np: Phigelius aequalis 'Yellow Trumpet' oraz Juniperus sabina var.tamaris-cifolia. Natomiast odmiana hodowlana powinna być zaznaczona w nazwie łac. skrótem cv. od słowa cultivare lub pojedynczym apostrofem '...' np: dla Ageratum houstonianum - odmiany żeniszka meksykańskiego będzie to zapis: Ageratum houstonianum cv. Niebieska Gwiazdka lub 'Niebieska Gwiazdka'
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Dziękuję za sprowadzenie dyskusji na właściwe tory. Nigdy wcześniej nie miałam okazji uczyć się poprawnego, a fachowego nazewnictwa. Jestem zwykłym człowiekiem, który chciałby się dowiedzieć czegoś więcej niż "ładne kwiatki" (a tak kupuję lub dostaję
) w interesującym go temacie. Wątek dla chętnych-akurat dla mnie 

- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
100krotka - Pan Paweł wyłożył już wszystko jak na dłoni. Ja jako ciekawostkę mogę dodać że ta pospolita "kosodrzewina" która jest w każdym sklepie pod różnymi nazwami, w zapisie łacińskim powinna wyglądać: Pinus mugo subsp. mugo Ta sama zasada co twój klon tatarski i Ginnala.
Takich przykładów jeszcze by się uzbierało.
Olibabko - houtujnia czyli takie spolszczenie łaciny. Ja się uczyłam o hutujni:) czyli jeszcze większe spolszczenie ;)
Moniko - uśmiałam się:) Pani Frał niezła laska
więc nie mam co narzekać ;)
ewamaj66 - i o to właśnie chodziło
A wracając do nazw starych moja prababcia na pospolity chwast - przymiotno kanadyjskie (Erigeron canadensis) mówiła "wietrzycha" lub jakoś podobnie.
Takich przykładów jeszcze by się uzbierało.
Olibabko - houtujnia czyli takie spolszczenie łaciny. Ja się uczyłam o hutujni:) czyli jeszcze większe spolszczenie ;)
Moniko - uśmiałam się:) Pani Frał niezła laska

ewamaj66 - i o to właśnie chodziło

A wracając do nazw starych moja prababcia na pospolity chwast - przymiotno kanadyjskie (Erigeron canadensis) mówiła "wietrzycha" lub jakoś podobnie.
A moja babcia plewiła ognichę
. Nie wiem, co to za roślina, kwitła na żółto.

- ewamaj66
- Od: 19 lut 2011, o 16:55
Moja babcia mówiła "modre oczka", teraz wiem, że to przetacznik. Chwast pewnie, ale nie wiem, jak się nazywa 

- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Dzięki, teraz wiem że kupiłam kosodrzewinę :P
Z drugiej strony... kupując`Pinus mugo niechcący nauczyłam się nazwy łacińskiej
Z drugiej strony... kupując`Pinus mugo niechcący nauczyłam się nazwy łacińskiej

- Pani Szlązkiewicz
- Kontakt:
U siebie na wsi też słyszłam 'ognicha' .. ale nie mogłam dojść o co im chodzi z tą ognichą.. szukałam czegoś czerwonego albo parzącego:)
A jak sąsiadka zobaczyła różanecznika to powiedziała "Ale piękny ten dendron ". Czyli coś gdzieś się jej obiło z łacińskiej nazwy ale został tylko drugi człon
A jak sąsiadka zobaczyła różanecznika to powiedziała "Ale piękny ten dendron ". Czyli coś gdzieś się jej obiło z łacińskiej nazwy ale został tylko drugi człon

To samo co i świerzop
Gorczyca polna...

Gorczyca polna...