Czarne plamy/Algi na trawniku

Pytania ze zdjęciami roślin, oceny ich stanu, wyglądu i chorób.
lubietrawniki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 21 cze 2020, o 10:33
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Ciemne placki na trawniku

Post »

Po południu wygląda to inaczej. Wydaje mi się, że te miejsca to może być dosiewka trawy. Tam gdzie początkowo miałem małą gęstość dosypałem nasionami i przykryłem cieńką warstwą żwiru. Te placki są jakby wysuszone. Być może młode źdźbła nie przyjęły się w gruncie i tworzą opisany efekt.

Obrazek

Czy jest tu ktoś kompetentny z pomysłem? Pozdrawiam!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Większość chorób traw jest powodowana przez grzyby.Nie jestem specjalistą od trawników, ale moim zdaniem te placki to jakiś grzyb spowodowany przenawożeniem i nadmierną wilgocią, z czasem zaschną.Poczytaj tu https://agrecol.pl/porady/choroby-grzyb ... -zwalczac/
lubietrawniki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

selli7 pisze:Większość chorób traw jest powodowana przez grzyby.Nie jestem specjalistą od trawników, ale moim zdaniem te placki to jakiś grzyb spowodowany przenawożeniem i nadmierną wilgocią, z czasem zaschną.Poczytaj tu https://agrecol.pl/porady/choroby-grzyb ... -zwalczac/
Dzięki za odpowiedź. Masz rację, po nocnym opadzie deszczu zauważyłem dzisiaj rano pleśń - jest to zdecydowanie jakiś grzyb. Chcę to potraktować w dni bez deszczu wodą utlenioną i Polyversum WP, który zawiera pythium oligandrum rozkładający strzępki grzybów patogenicznych. Najpierw skoszę trawę nisko, później okolice tych chorób ponakłuwam butami z kolcami, a następnie opryskam naprzemiennie.

Jeżeli to efekt przenawożenia, to co może to wzmagać - azot? Chciałem teraz nawozić preparatem BARENBRUG BARFERTILE UNIVERSAL, ale chyba poczekam z dwa tygodnie jeszcze po opryskaniu. Co myślisz?
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Przypomnę wypowiedź:
kaLo pisze:Trawnik jest zaatakowany przez glony, najprawdopodobniej przez algi. Nie ma na to konkretnego środka. Dzieje się tak podczas deszczowej pogody w niskiej temperaturze jeżeli trawnik jest zagęszczony, źle odżywiony, źle odwodniony, słabo napowietrzony, zacieniony itp.
http://www.gardenplansireland.com/forum/about6151.html
lubietrawniki
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony

Post »

A Mogeton nie pomoże albo woda utleniona?
Mariushrek
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 30 cze 2022, o 20:05

Czarne plamy na trawniku / czarne jajeczka na źdźbłach trawy

Post »

Witajcie,

Czy mogę Was prosić o pomoc w zdiagnozowaniu problemu, który zaczął pojawiać się nagle? Tak jakby czarne jajeczka na źdźbłach trawy. Wydaje mi się, że to nie są algi - tylko pytanie - co w takim razie? Czy ktoś się spotkał z podobnym problemem?

Pozdrawiam serdecznie,
Mariusz

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ODPOWIEDZ

Wróć do „CHOROBY i SZKODNIKI. Diagnostyka roślin ogrodowych - FOTO”