Siedzę w kaktusach
- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Siedzę w kaktusach
Bez owej glinki w podłożu kaktusy też przeżyją. A w okolicach Gdyni wszelkiej gliny jest pod dostatkiem. Wystarczy odwiedzić tylko najbliższą budowę czy wykop.
Przy okazji: z Gdyni do Rumi jest niedaleko. Zatem sugeruję odwiedzić to miejsce: http://www.kaktusiarnia.pl/
Przy okazji: z Gdyni do Rumi jest niedaleko. Zatem sugeruję odwiedzić to miejsce: http://www.kaktusiarnia.pl/
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- maryjan13
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam.
Ja też skorzystałbym z rady Tomka,tylko przeraża mnie ta odległość - ponad 600 km.
A na koniec pytanie :Kto właściwie będzie przesadzać kaktusy - ty Sylwano,czy operator pilota ?
Pozdrawiam - Marian.
Ja też skorzystałbym z rady Tomka,tylko przeraża mnie ta odległość - ponad 600 km.
A na koniec pytanie :Kto właściwie będzie przesadzać kaktusy - ty Sylwano,czy operator pilota ?
Pozdrawiam - Marian.
-
- Od: 14 gru 2010, o 12:42
- Kontakt:
Ostatnią książką jaką przeczytał mój kochany to instrukcja obsługi telewizora - 326 stron
więc w drążenia tematu jest odpowiednim kandydatem i jemu oddaję głos w kaktusowej sprawie.
To teraz ja, operator.
Glinka to glinka a glina to glina i tej drugiej jest ci u nas pod dostatkiem.
Oczywiście już odwiedziłem Hodowle kaktusów w Rumii i pogaworzyłem chwilę z Panią Hinz, ale tam straszny młyn.
Mamy z dziećmi, dzieci z lodami, lody na kaktusach
W biegu otrzymałem recepturę 1/3 żwiru, 1/3 ziemi kompostowej, 1/3 torfu
Miejsce cudowne i z pewnością na dniach je ponownie odwiedzę, może wtedy uda się spokojnie porozmawiać ...
więc w drążenia tematu jest odpowiednim kandydatem i jemu oddaję głos w kaktusowej sprawie.
To teraz ja, operator.
Glinka to glinka a glina to glina i tej drugiej jest ci u nas pod dostatkiem.
Oczywiście już odwiedziłem Hodowle kaktusów w Rumii i pogaworzyłem chwilę z Panią Hinz, ale tam straszny młyn.
Mamy z dziećmi, dzieci z lodami, lody na kaktusach
W biegu otrzymałem recepturę 1/3 żwiru, 1/3 ziemi kompostowej, 1/3 torfu
Miejsce cudowne i z pewnością na dniach je ponownie odwiedzę, może wtedy uda się spokojnie porozmawiać ...
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Ja stosuję ziemię gliniastą z nad Wisły - po prostu każdy bierze co ma pod ręką. Aby za tłusta nie była bo zaklei drobne korzonki kaktusów.
Z tym torfem to bym nie szalał - jeśli już to dodawałem włókna kokosa bo skutek ten sam a nie zakwasza substratu. Kaktusy A. Północnej nie znoszą torfu w podłożu!
BARDZO uniwersalna. :P1/3 żwiru, 1/3 ziemi kompostowej, 1/3 torfu
Z tym torfem to bym nie szalał - jeśli już to dodawałem włókna kokosa bo skutek ten sam a nie zakwasza substratu. Kaktusy A. Północnej nie znoszą torfu w podłożu!
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
-
- Kontakt:
Witaj Ania, obejrzałem twoją kolekcję, przyznam z wypiekami, imponująca.
Podaj mi proszę nazwę tego cuda o żółtych kolcach z czarnym kotem z pierwszej strony
pozdrawiam Artur
Podaj mi proszę nazwę tego cuda o żółtych kolcach z czarnym kotem z pierwszej strony
pozdrawiam Artur
-
- Kontakt:
Henryku, dziękuję za kolejne porady
Pewnie chodziło o torf odkwaszony, ale i tak nie mam do takich wynalazków zaufania
Będę się trzymał twojej receptury.
Mam już piasek, żwir, glinę właśnie przytargałem, perlit pewnie znajdę w sklepie ogrodniczym i do pracy.
Pewnie chodziło o torf odkwaszony, ale i tak nie mam do takich wynalazków zaufania
Będę się trzymał twojej receptury.
Mam już piasek, żwir, glinę właśnie przytargałem, perlit pewnie znajdę w sklepie ogrodniczym i do pracy.
- phoebs
- Od: 20 wrz 2008, o 01:20
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
to poczciwy gruson czyli Echinocactus grusonii, tzw.fotel teściowej 

najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz, one przyjdą same...
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
Moja kolekcja kaktusów
pozdrawiam Ania
- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
Pracuś z Ciebie. A pilot od tv leży...Mam już piasek, żwir, glinę właśnie przytargałem, perlit

Kup też większy wór ziemi kwiatowej ale takiej "lekkiej" a nie czarnoziemu. Dodasz do tego co już masz i będzie super.

-
- Kontakt:
Jutro lecimy na działkę, tam mam kilka rodzajów ziemi i coś wybiorę
Małżonka się ze mnie śmieje, że z tej gliny co przytargałem można by zrobić doniczki dla wszystkich na forum i jeszcze zostanie
a pilot ? no cóż kaktusy słabo na tym rosną
Małżonka się ze mnie śmieje, że z tej gliny co przytargałem można by zrobić doniczki dla wszystkich na forum i jeszcze zostanie
a pilot ? no cóż kaktusy słabo na tym rosną
Skorzystam z pięknie rozwiniętego tematu
.Mam od rodziców ziemię z ogródka,kompostową.Ale ona wcale kompostowej nie przypomina,jest maksymalnie piaszczysta,pylasta.Czy taką ziemię można wykorzystać do stworzenia mieszanki dla kaktusów?

- blabla
- -Moderator Forum-.
- Od: 6 sie 2007, o 06:31
- Kontakt:
Ja nie lubię pylastej ziemi. Wolę jak są grudki, ale nie wększe jak 1mm średnicy. Kupuję ziemię dla kaktusów (właściwy odczyn), suszę ją, przesiewam przez sito o otworach właśnie 1mm i mieszam w proporcjach 2/5 ziemia/płukany żwir budowlany. To jest moje podstawowe podłoże dla kaktusów, do którego sadzę od ariaków przez aztekia, geohintonie po sulki, rebucje, lobiwki, echinopsy i gymnaki. I jakoś kaktusy u mnie rosną. Oczywiście ponieważ humusu jest u mnie sporo trzeba uważać przy podlewaniu.
Pozdrowienia, Tomek
Mój wątek
Mój wątek
- maryjan13
- Od: 27 cze 2010, o 22:57
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Widzę teraz Arturze,że ten " przytyk " powinien być chyba odwrotnie.
Życzę powodzenia w " zabawie " z przesadzaniem.
Pozdrawiam - Marian.
Życzę powodzenia w " zabawie " z przesadzaniem.
Pozdrawiam - Marian.
-
- Kontakt:
Cześć Marian, mimo żartobliwego tonu niektórych naszych postów traktujemy nasze hobby poważnie i staramy się pozyskać i wykorzystać maksimum wiedzy.
Podobnie jest z innymi moimi zainteresowaniami, zbieram od 30-stu lat muszle morskie,
http://vianetconchology.com
łowię pstrągi na muchę i wykonuje muchy wędkarskie i aby robić to dobrze a kolekcja muszli była wartościowa nie tylko wizualnie, ale i naukowo musiałem cierpliwie zgłębiać specjalistyczną wiedzę.
Podobnie jest teraz z kaktusami.
Początki zawsze są trudne, pytania banalne, odpowiedzi skomplikowane, ale tak sobie lubimy przekomarzać się z małżonką, w sprawie roślinek również ? no a teraz trafiło na Was

By dalekiport at 2011-07-01
Podobnie jest z innymi moimi zainteresowaniami, zbieram od 30-stu lat muszle morskie,
http://vianetconchology.com
łowię pstrągi na muchę i wykonuje muchy wędkarskie i aby robić to dobrze a kolekcja muszli była wartościowa nie tylko wizualnie, ale i naukowo musiałem cierpliwie zgłębiać specjalistyczną wiedzę.
Podobnie jest teraz z kaktusami.
Początki zawsze są trudne, pytania banalne, odpowiedzi skomplikowane, ale tak sobie lubimy przekomarzać się z małżonką, w sprawie roślinek również ? no a teraz trafiło na Was

-
- Kontakt:

A wracając na ziemię, to teraz kolejna prośba o identyfikację ...?
Podejrzewam że z rodzaju Mammillaria, ale dalej widzę ciemność