Moja kolekcja - pawel060
Re: Moja kolekcja - pawel060
Jakieś takie "zwiotczałe" te małe są ale mam nadzieję że jak podrosną to będą fajniejsze. Dwie w czarnych doniczkach są już większe i bardzo ładne
Czy nazwy są w porządku?

- chromat
- 1000p
- Od: 29 gru 2010, o 15:13
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
bo to sadzonki przejmować się nie ma czym, porządnie muszą się ukorzenić, jak domyślam się od kogo to chyba dużo nie kosztowały - dobre na początek 

Pozdrawiam Krzysiek
Nie kosztowały dużo, mogę powiedzieć nawet że bardzo mało ale na początek wystarcząchromat pisze:bo to sadzonki przejmować się nie ma czym, porządnie muszą się ukorzenić, jak domyślam się od kogo to chyba dużo nie kosztowały - dobre na początek

Kilka gymno
Jak jakieś błędy w nazwach to pisać

Z pąkiem

Z pąkiem

-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 lut 2011, o 15:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Jak napisałeś, jakie haworcje zamówiłeś - od razu pomyślałam, że się trochę rozczarujesz - uprzedziłam, że zacząłeś od tych średnio imponujących - i do tego miękkich - ale sam wybrałeś
Co do H. mutica - mam ją od tego samego sprzedawcy już od ponad roku, wypuszcza już odrosty, ale niestety okienka nadal pozostają takie zapadnięte
Nie mam pewności czy to ten gatunek!
Nie zrażaj się - jak widzisz w innych wątkach - to naprawdę świetne i różnorodne rośliny - jak zapewnisz swoim odpowiednie warunki świetlne - nawet one wyładnieją, choć ja osobiście za nimi nie przepadam

Co do H. mutica - mam ją od tego samego sprzedawcy już od ponad roku, wypuszcza już odrosty, ale niestety okienka nadal pozostają takie zapadnięte

Nie zrażaj się - jak widzisz w innych wątkach - to naprawdę świetne i różnorodne rośliny - jak zapewnisz swoim odpowiednie warunki świetlne - nawet one wyładnieją, choć ja osobiście za nimi nie przepadam

Szczerze mówiąc to mi te gładkie Haworthie się bardziej podobają bo mają takie delikatne wzorki. Kiedyś miałem dwa gatunki takich w białe paseczki wystające takie wzdłuż liścia i drugą H.attenuata ale mi się nie za bardzo podobały. Te gładkie są fajniejsze 

- nyskadu
- Od: 13 kwie 2008, o 09:56
Piękne masz te gymno, wszystkie Ci juz kwitły?
Żaden mi jeszcze nie kwitł :P
A te wyżej to mam od dzisiaj, a tamte wcześniej są ze mną od niecałego miesiąca. Już dostałem drugiego z zwiędłym pąkiem ciekawe czy G.vatteri zakwitnie 

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Każdy rozpoczynał od tych haworcji co i Ty. Nie oczekuj więc cudów bo cudów nie kupiłeś. Jednak jako czołówka rodzaju doskonałe - na nich można doskonale "potrenować" hodowlę tych roślin. Chodzi o zimowanie, podlewanie etc. No i np. wiosną... Pisać z nami do Tissue.
Nazwy gatunkowe prawidłowe. Tak haworcji jak i gymnocalycium.

Nazwy gatunkowe prawidłowe. Tak haworcji jak i gymnocalycium.
- Akwelan_2009
- Od: 10 sty 2009, o 19:27
Henryku, "święte słowa, święte słowa" ...
..., ale są to roślinki prosto z "podróży", trochę "wymęczone" - zapewne podróżowałeś nie jeden raz, to wiesz jak się to odczuwa. Każda mała roślinka nie jest może tak efektowna jak dorosła, rozkrzewiona "wypływająca" z doniczki. Uzbrój się w cierpliwość, rośliny tego wymagają nie lubią pośpiechu - rośliny to nie drożdże, nie rosną tak szybko - a na przyszły sezon w swoim wątku napiszesz i będziesz się chwalił wspaniałymi już częściowo rozrośniętymi roślinkami. Będzie nas więcej tych tzw. "haworsjo-lubów". Haworsje sa naprawdę bardzo wdzięcznymi roślinkami, trzymam kciuki za Twoje roślinki.pawel060 pisze: Hawothie bardzo mi się spodobały więc kupiłem i mi się trochę mniej podobają, ale... :P
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Oczywiście kwiat zwiędły- Gymocalycium quelianum multicostatum
Zamawiałem Gymocalycium quelianum parvulum, a dostałem takiego, ale to bez różnicy
Co to jest multicostatum- czy to odmiana czyli mogę napisać v.multicostatum?

Gymocalycium quelianum

Na to najbardziej czekałem- piękna roślina:

I gratis
- Rebutia cajasensis Tak się zastanawiam czy to co pozostało na niej to pąki czy
nasiona, bo kwiaty są już zasuszone...

I to już koniec zawartości paczki i oczywiście proszę o potwierdzenie nazw
Zamawiałem Gymocalycium quelianum parvulum, a dostałem takiego, ale to bez różnicy

Co to jest multicostatum- czy to odmiana czyli mogę napisać v.multicostatum?

Gymocalycium quelianum

Na to najbardziej czekałem- piękna roślina:

I gratis

nasiona, bo kwiaty są już zasuszone...

I to już koniec zawartości paczki i oczywiście proszę o potwierdzenie nazw

- hen_s
- Od: 16 paź 2010, o 15:24
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Gymocalycium quehlianum multicostatum (u Ciebie błąd w nazwie gatunku) według mojej wiedzy funkcjonuje tylko jako co najwyżej forma (fma), nie jako varieta.
Natomiast jest to piękna forma G. quehlianum - moim zdaniem dużo ładniejsza niż typ.
Natomiast jest to piękna forma G. quehlianum - moim zdaniem dużo ładniejsza niż typ.
Dzięki teraz mogę spokojnie zrobić etykietki 

To dużo tych pąków będzie jeszcze
A te zaschłe płatki to mam oberwać?