Tawuła van Houtte'a(Spiraea)
Re: Tawuła van Houtte'a
Zdecydowanie chodzi o szybkie przyrosty, dlatego sporo gatunków odpada w przedbiegach, czym grafsheim różni się od vanH.? Która lepiej sprawdzi sie na taki niski zywoplot? U nas wiele rosło rosnąć nie chce tawula radzą sobie dokonale, są bezproblemowe, zgadzam się calkowicie.
Nie mam "Grafsheima" ale różnica niewielka, pokrój podobny trochę mniejsza i inny kształt kwiatków, reszta to samo.
Tawuły znoszą nawet bardzo ciężkie warunki.Susza, zbita i słaba ziemia itp.
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Czy tawuła van Houtte'a pachnie?
Mam bardzo miłe wspomnienia z dawnych lat dotyczące właśnie takiego krzewu - były to krzewy wyglądające jak tawuła van houtte'a, i pachniały przepięknie. Nie był to zapach słodki i łagodny, ale mam go cały czas gdzieś w pamięci. I pragnę odtworzyć go w moim ogrodzie. Kupiłam tawuły, są malutkie, ale kwitły. I nie poczułam tego zapachu. Żadnego nie poczułam.
Może one muszą dojrzeć, być większe? A może te pachnące krzewy to byłą inna tawuła? Bo to na pewno była jakaś tawuła.
Mam bardzo miłe wspomnienia z dawnych lat dotyczące właśnie takiego krzewu - były to krzewy wyglądające jak tawuła van houtte'a, i pachniały przepięknie. Nie był to zapach słodki i łagodny, ale mam go cały czas gdzieś w pamięci. I pragnę odtworzyć go w moim ogrodzie. Kupiłam tawuły, są malutkie, ale kwitły. I nie poczułam tego zapachu. Żadnego nie poczułam.
Może one muszą dojrzeć, być większe? A może te pachnące krzewy to byłą inna tawuła? Bo to na pewno była jakaś tawuła.
Dziękuję
No to czekam na mój wymarzony zapach wspomnień.
Ale masz piękną tę tawułę

Ale masz piękną tę tawułę

- Wisienka
- Przyjaciel Forum
- Od: 9 lis 2006, o 11:45
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
RobertP2 - dzięki za podpowiedź. Takie proste, a nie wpadłam na to.
Kefas - a ile sztuk tawuły masz posadzonej na tym ostatnim zdjęciu?
Z tego co czytałam, tawuła szara dorasta do 2 m a do ilu może urosnąć tawuła v.houtte'a?
I czy to byłby dobry pomysł posadzić z tyłu van houtte'a a z przodu szarą?
Czy raczej w ogóle ich nie łączyć?
Idzie jesień, będę sadzić, więc mam ostatni moment na zastanowienie.

Kefas - a ile sztuk tawuły masz posadzonej na tym ostatnim zdjęciu?
Z tego co czytałam, tawuła szara dorasta do 2 m a do ilu może urosnąć tawuła v.houtte'a?

Pozdrawiam serdecznie
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 11 lut 2013, o 12:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Witam , mam pytanie czy tawułę można przyciąć , jak tak to kiedy najlepiej to zrobić?
- Karo
- -Administrator Forum-.
- Od: 16 sie 2006, o 14:39
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Najlepiej wiosną ,po kwitnieniu wtedy nie pozbawiasz się widoku jej kwiatów.
Jeśli jednak tworzy żywopłot można ciąć ją nawet kilka razy w roku wykonując ostatnie cięcie najpóźniej do połowy września
Jeśli jednak tworzy żywopłot można ciąć ją nawet kilka razy w roku wykonując ostatnie cięcie najpóźniej do połowy września
V'hottea dorasta do około 2,5 metra, lecz to względna wysokość, ponieważ nie cięta i tak się pokładaWisienka pisze: Kefas - a ile sztuk tawuły masz posadzonej na tym ostatnim zdjęciu?
Na zdjęciu powyżej jest 15 krzaków w formie lekkiego łuku, co do łączenia to już sprawa indywidualna. Ja osobiście bym nie łączył. Pozdrawiam.
Słuchajcie. Tak błysnęłam intelektem, że aż głupio mi się Was teraz pytać. No ale cel wyższy ...
Otóż posadziłam ci ja rzeczoną Tawułkę van Houtte oraz krzewuszkę Eva jakaś tam na jesieni zeszłego roku na zasadzie o tu będzie ładnie,zamiast wyliczyć ile będzie miała w pasie jak urośnie.
I teraz zonc. Muszę przesadzić. I teraz moje pytania (wiem, sierota jestem straszna). Czy jak przesadzę tę tawułkę ona mi padnie?
Proszę, powiedzcie, że nie.
Na moje oko ma jakieś 2,5 latka, jest jeszcze nieduża

Otóż posadziłam ci ja rzeczoną Tawułkę van Houtte oraz krzewuszkę Eva jakaś tam na jesieni zeszłego roku na zasadzie o tu będzie ładnie,zamiast wyliczyć ile będzie miała w pasie jak urośnie.
I teraz zonc. Muszę przesadzić. I teraz moje pytania (wiem, sierota jestem straszna). Czy jak przesadzę tę tawułkę ona mi padnie?
Proszę, powiedzcie, że nie.
Na moje oko ma jakieś 2,5 latka, jest jeszcze nieduża
Jak pozbawisz jej wszystkich korzeni to raczej utracisz ją bezpowrotnie. Nic nie powinno się jej stać.
Ależ ona jest piękna. Ja kupiłam "trzy patyki" w majsterku za dosłownie pięć złotych w październiku. Nikt jej nie chciał, a taka śliczna...
Nie przycinać, mówicie? Żeby zagęścić?
Nie przycinać, mówicie? Żeby zagęścić?
Sadzoneczki czy to w folii czy w doniczce nie robią wrażenia to fakt
ale po posadzeniu i kilku sezonach wrażenie murowane jak zakwitnie
ja sam kiedyś byłem nieprzekonany. Do czasu.
Oczywiście tawułę przycinamy.

Oczywiście tawułę przycinamy.
Zamiast mercedesa kupa zielska