Stare nasiona czy warto ?
- apw81
- 200p
- Od: 11 lis 2011, o 17:09
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: stare nasiona czy warto ?
Napisałam do PNOS maila, zobaczymy jak potraktują mą reklamację. Chodzi o zasady, nieprawdaż... Dam znać, jak się spisali 

pozdrawiam Asia
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
- Kornel
- 100p
- Od: 31 sty 2013, o 23:34
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Odświeżę wątek ,ponieważ czytałem w innych wątkach o problemie z nasionami '' po terminie''.
Na paprykę producenci nasion dają gwarancję 4-5 lat -- z doświadczenia wiem że trzyletnie już nie chcą wschodzić .
Pietruszka ma jak się nie mylę 3-4 lata gwarancji---problem ze wschodem mają nasiona dwuletnie.
Nie warto kupować nasion po terminie ; kapusty, sałaty i rzodkiewki.
Na paprykę producenci nasion dają gwarancję 4-5 lat -- z doświadczenia wiem że trzyletnie już nie chcą wschodzić .
Pietruszka ma jak się nie mylę 3-4 lata gwarancji---problem ze wschodem mają nasiona dwuletnie.
Nie warto kupować nasion po terminie ; kapusty, sałaty i rzodkiewki.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Ja wysiałam w lutym nasiona pora Bartek firmy Vita line. Nasiona pakowane 08/2010 ważne do 08/2013. Nic mi do tej pory nie wzeszło. Rok temu były jeszcze w miarę żywotne.
Ja przechowuję większość nasion w altanie , na działce i według moich obserwacji nasiona rzodkiewki i sałaty przeterminowane 2 , 3 lata wschodzą i rosną dobrze . Kiepskie są nasiona cebuli, pasternaku i marchwi - przeterminowane 1 rok, bardzo słabo wschodzą. Zapomniałam dodać , że nasiona sałaty są "produkowane" przeze mnie. Kilkanaście lat temu usiłowałam kupić nasiona sałaty zimowej, kiedy nie udało mi się ich zdobyć , posiałam stare i latem zebrałam nasionka. Od tej pory zostawiam jedną lub dwie sałaty na nasiona. A z naklejkami "odnawiającymi " nasiona spotkałam się kilkla lat tem w Castoramie. Kupiłam opakowanie ziół i po odejściu od kasy zauważyłam , że na torebce jest naklejka. Zareklamowałam i od ręki dostałam zwrot pieniędzy. Od tej pory dokładnie oglądam opakowania z nasionami w każdym sklepie.
Pozdrawiam , Bożenka.
Dzisiaj pikowałam pomidory ze starych nasion,które wygrzebałam z zakamarków w piwnicy.
Najstarsze jaki wzeszły były z 1995 roku. Były jeszcze bardziej wiekowe,ale niestety nie dawały znaku życia i wyrzuciłam.
Wszystkie najpierw podkiełkowywałam na ligninie.
Oczywiście nie piszę tego,aby zachęcać do kupowania przeterminowanych nasion w sklepach,lecz jako ciekawostkę.
Najstarsze jaki wzeszły były z 1995 roku. Były jeszcze bardziej wiekowe,ale niestety nie dawały znaku życia i wyrzuciłam.
Wszystkie najpierw podkiełkowywałam na ligninie.
Oczywiście nie piszę tego,aby zachęcać do kupowania przeterminowanych nasion w sklepach,lecz jako ciekawostkę.
17 lat.
To już bardzo dobry wynik.
Jaka to była odmiana ?
To już bardzo dobry wynik.
Jaka to była odmiana ?
- Kornel
- 100p
Nasiona pomidora i ogórka z tego co wiem bardzo długo zachowują zdolność kiełkowania.Raz posiałem ogórki ,które były przeterminowane 3 lata czyli miały 7 lat - skiełkowało 80% nasion.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Nie wiem jaka to odmiana,bo pisało na niej: smaczny czerwony i data 1995r.
Na pewno nie była to krzyżówka,ale odmiana ustalona.Rodzice zbierali nasiona wyłącznie z wartościowych dla nich odmian.
Gdy dojrzeją to zobaczę ,czy warto zebrać nasiona.
Na pewno nie była to krzyżówka,ale odmiana ustalona.Rodzice zbierali nasiona wyłącznie z wartościowych dla nich odmian.
Gdy dojrzeją to zobaczę ,czy warto zebrać nasiona.
- Kornel
- 100p
Kaja jak pomidory okażą się dobre , to może mogła byś podrzucić kilka nasion na akcję wymiany nasion 2013/2014.
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kaja
To te nasionka już prawie pełnoletnie
To te nasionka już prawie pełnoletnie

Oczywiście,że zbiorę nasiona jeżeli tylko zdążą dojrzeć pomidory.
Całą noc i przez większość dnia sypał śnieg.W czwartek podobno ma być powtórka.
Córka przyjechała z zagranicy na święta i jako jedyna była zachwycona pogodą.Od razu po przyjeździe pobiegła wypożyczyć narty biegówki i codziennie na nich jeździła w okolicznych lasach.
Całą noc i przez większość dnia sypał śnieg.W czwartek podobno ma być powtórka.
Córka przyjechała z zagranicy na święta i jako jedyna była zachwycona pogodą.Od razu po przyjeździe pobiegła wypożyczyć narty biegówki i codziennie na nich jeździła w okolicznych lasach.
Z wyhodowanych ze starych nasion posadziłam osiem krzaków.Okazało się,że są cztery lub trzy odmiany.
te z małymi owocami są podobne i krzaki i owoce,ale maja inny kształt gron.
Na razie wyglądają obiecująco.Wszystkie rosną w szklarni.
Te małe mają rozmiar trochę większy od piłeczki do ping ponga i już dojrzewają.
Niebieska nakrętka widoczna na jednym ze zdjęć jest od butelki po 5 litrowej wodzie.
Pomidory o kształcie sakiewki są podobnej wielkości. Wszystkie krzaki są wysokie.Mają po ok.180 cm i stale rosną.

te z małymi owocami są podobne i krzaki i owoce,ale maja inny kształt gron.
Na razie wyglądają obiecująco.Wszystkie rosną w szklarni.
Te małe mają rozmiar trochę większy od piłeczki do ping ponga i już dojrzewają.
Niebieska nakrętka widoczna na jednym ze zdjęć jest od butelki po 5 litrowej wodzie.
Pomidory o kształcie sakiewki są podobnej wielkości. Wszystkie krzaki są wysokie.Mają po ok.180 cm i stale rosną.

- piortkowice
- 1000p
- Od: 13 sty 2013, o 11:22
przydatność nasion do siewu
Witam wszystkich, mam pytatnie dotyczące przydatności pomidorów, papryk i różnych kwiatów jednorocznych . Jaka jest ich przydatność siewna, nasiona zebrane są w tym roku, w tej chwili koncze je oczyszczać, co prawda na tegoroczną akcję poszło zaledwie troszkę ale teraz wyszedł mi cały karton takich nasion, czy w przyszłym roku mogą one iść na akcję czy lepiej wysyłać z tego roku, pytam z czystej ciekawośći ponieważ to co dotychczas zbierałam to malutkie ilości a w tamtym roku powiększyłam swój ogród i zaszalałam z nasionami
nadmiar obowiązków sprawia że po prostu do momentu wysłania przez darczyńców nasion moje mozliwości są zbyt male - nie daję rady czasowo a teraz mam trochę luzu bo wieczory długie i ogród teraz odpoczywa ode mnie
pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych ogrodników

nadmiar obowiązków sprawia że po prostu do momentu wysłania przez darczyńców nasion moje mozliwości są zbyt male - nie daję rady czasowo a teraz mam trochę luzu bo wieczory długie i ogród teraz odpoczywa ode mnie

pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych ogrodników

Patrycja nasiona nie tracą swoich zdolności kiełkujących jeżeli będą odpowiednio przechowywane. Nie mogą zapleśnieć przede wszystkim. Z tego co się orientuję / brałem gratisy ze sklepu po upływie terminu nawet kilkuletniego / oraz po wysiewach nasion przygotowanych w rodzinnym gronie, znajomych itp. - nasiona nie mają okresu gwarancji. Jedynie żeby już się tak przyczepić może zmniejszyć się ilość przydatnych nasion i gorzej kiełkować, ale ja osobiście tego nie zauważyłem. Rośliny nie były też słabsze, czy wybrakowane co poświadczyły chociażby słoiki w piwnicy 

Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
Zdolność kiełkowania można (w Pani przypadku nawet trzeba) sprawdzić na krążkach kosmetycznych nasączonych wodą i trzymanych przy kaloryferze (na stryropianowej tacce przykrytej folią). Trzeba wysiać po kilka nasion każdej rośliny i patrzeć, czy wypuszczają kiełki, czy nie.
Pozdrawiam
Adam
Adam