Stare nasiona czy warto ?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
Awatar użytkownika
apw81
200p
200p
Od: 11 lis 2011, o 17:09
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: stare nasiona czy warto ?

Post »

Napisałam do PNOS maila, zobaczymy jak potraktują mą reklamację. Chodzi o zasady, nieprawdaż... Dam znać, jak się spisali :lol:
pozdrawiam Asia

"Willst du ein Tag glücklich sein, betrinke dich. Willst du ein Jahr glücklich sein, heirate. Willst du ein Leben lang glücklich sein, werde Gärtner." Życie- to życie- nie miód, a jednak cud a jednak cud
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p
Od: 31 sty 2013, o 23:34
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Odświeżę wątek ,ponieważ czytałem w innych wątkach o problemie z nasionami '' po terminie''.
Na paprykę producenci nasion dają gwarancję 4-5 lat -- z doświadczenia wiem że trzyletnie już nie chcą wschodzić .
Pietruszka ma jak się nie mylę 3-4 lata gwarancji---problem ze wschodem mają nasiona dwuletnie.
Nie warto kupować nasion po terminie ; kapusty, sałaty i rzodkiewki.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Amanita
---
Od: 22 lis 2010, o 18:39

Post »

Ja wysiałam w lutym nasiona pora Bartek firmy Vita line. Nasiona pakowane 08/2010 ważne do 08/2013. Nic mi do tej pory nie wzeszło. Rok temu były jeszcze w miarę żywotne.
Rumianka
500p
500p
Od: 31 paź 2011, o 22:40

Post »

Ja przechowuję większość nasion w altanie , na działce i według moich obserwacji nasiona rzodkiewki i sałaty przeterminowane 2 , 3 lata wschodzą i rosną dobrze . Kiepskie są nasiona cebuli, pasternaku i marchwi - przeterminowane 1 rok, bardzo słabo wschodzą. Zapomniałam dodać , że nasiona sałaty są "produkowane" przeze mnie. Kilkanaście lat temu usiłowałam kupić nasiona sałaty zimowej, kiedy nie udało mi się ich zdobyć , posiałam stare i latem zebrałam nasionka. Od tej pory zostawiam jedną lub dwie sałaty na nasiona. A z naklejkami "odnawiającymi " nasiona spotkałam się kilkla lat tem w Castoramie. Kupiłam opakowanie ziół i po odejściu od kasy zauważyłam , że na torebce jest naklejka. Zareklamowałam i od ręki dostałam zwrot pieniędzy. Od tej pory dokładnie oglądam opakowania z nasionami w każdym sklepie.
Pozdrawiam , Bożenka.
Kaja
500p
500p
Od: 29 sie 2006, o 20:40

Post »

Dzisiaj pikowałam pomidory ze starych nasion,które wygrzebałam z zakamarków w piwnicy.
Najstarsze jaki wzeszły były z 1995 roku. Były jeszcze bardziej wiekowe,ale niestety nie dawały znaku życia i wyrzuciłam.
Wszystkie najpierw podkiełkowywałam na ligninie.
Oczywiście nie piszę tego,aby zachęcać do kupowania przeterminowanych nasion w sklepach,lecz jako ciekawostkę.
winterek
500p
500p
Od: 8 lis 2010, o 21:17

Post »

17 lat.
To już bardzo dobry wynik.
Jaka to była odmiana ?
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p

Post »

Nasiona pomidora i ogórka z tego co wiem bardzo długo zachowują zdolność kiełkowania.Raz posiałem ogórki ,które były przeterminowane 3 lata czyli miały 7 lat - skiełkowało 80% nasion.
Czyjeś niepowodzenie cieszy nas tak samo , jakbyśmy my sami odnieśli jakiś sukces.-NN
Kaja
500p
500p

Post »

Nie wiem jaka to odmiana,bo pisało na niej: smaczny czerwony i data 1995r.
Na pewno nie była to krzyżówka,ale odmiana ustalona.Rodzice zbierali nasiona wyłącznie z wartościowych dla nich odmian.
Gdy dojrzeją to zobaczę ,czy warto zebrać nasiona.
Awatar użytkownika
Kornel
100p
100p

Post »

Kaja jak pomidory okażą się dobre , to może mogła byś podrzucić kilka nasion na akcję wymiany nasion 2013/2014.
genia19
200p
200p
Od: 20 cze 2012, o 01:02
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kaja
To te nasionka już prawie pełnoletnie :;230
Kaja
500p
500p

Post »

Oczywiście,że zbiorę nasiona jeżeli tylko zdążą dojrzeć pomidory.
Całą noc i przez większość dnia sypał śnieg.W czwartek podobno ma być powtórka.
Córka przyjechała z zagranicy na święta i jako jedyna była zachwycona pogodą.Od razu po przyjeździe pobiegła wypożyczyć narty biegówki i codziennie na nich jeździła w okolicznych lasach.
Kaja
500p
500p

Post »

Z wyhodowanych ze starych nasion posadziłam osiem krzaków.Okazało się,że są cztery lub trzy odmiany.
te z małymi owocami są podobne i krzaki i owoce,ale maja inny kształt gron.
Na razie wyglądają obiecująco.Wszystkie rosną w szklarni.
Te małe mają rozmiar trochę większy od piłeczki do ping ponga i już dojrzewają.
Niebieska nakrętka widoczna na jednym ze zdjęć jest od butelki po 5 litrowej wodzie.
Pomidory o kształcie sakiewki są podobnej wielkości. Wszystkie krzaki są wysokie.Mają po ok.180 cm i stale rosną.
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
piortkowice
1000p
1000p
Od: 13 sty 2013, o 11:22

przydatność nasion do siewu

Post »

Witam wszystkich, mam pytatnie dotyczące przydatności pomidorów, papryk i różnych kwiatów jednorocznych . Jaka jest ich przydatność siewna, nasiona zebrane są w tym roku, w tej chwili koncze je oczyszczać, co prawda na tegoroczną akcję poszło zaledwie troszkę ale teraz wyszedł mi cały karton takich nasion, czy w przyszłym roku mogą one iść na akcję czy lepiej wysyłać z tego roku, pytam z czystej ciekawośći ponieważ to co dotychczas zbierałam to malutkie ilości a w tamtym roku powiększyłam swój ogród i zaszalałam z nasionami :D
nadmiar obowiązków sprawia że po prostu do momentu wysłania przez darczyńców nasion moje mozliwości są zbyt male - nie daję rady czasowo a teraz mam trochę luzu bo wieczory długie i ogród teraz odpoczywa ode mnie ;:19
pozdrawiam serdecznie wszystkich zakręconych ogrodników ;:7
Awatar użytkownika
robertP2
1000p
1000p
Od: 7 lut 2011, o 22:22

Post »

Patrycja nasiona nie tracą swoich zdolności kiełkujących jeżeli będą odpowiednio przechowywane. Nie mogą zapleśnieć przede wszystkim. Z tego co się orientuję / brałem gratisy ze sklepu po upływie terminu nawet kilkuletniego / oraz po wysiewach nasion przygotowanych w rodzinnym gronie, znajomych itp. - nasiona nie mają okresu gwarancji. Jedynie żeby już się tak przyczepić może zmniejszyć się ilość przydatnych nasion i gorzej kiełkować, ale ja osobiście tego nie zauważyłem. Rośliny nie były też słabsze, czy wybrakowane co poświadczyły chociażby słoiki w piwnicy :lol:
Zamiast mercedesa kupa zielska
Porażka nie wchodzi w rachubę (?). Herkules Poirot nigdy nie przegrywa.
ABan
500p
500p
Od: 2 sie 2012, o 13:47

Post »

Zdolność kiełkowania można (w Pani przypadku nawet trzeba) sprawdzić na krążkach kosmetycznych nasączonych wodą i trzymanych przy kaloryferze (na stryropianowej tacce przykrytej folią). Trzeba wysiać po kilka nasion każdej rośliny i patrzeć, czy wypuszczają kiełki, czy nie.
Pozdrawiam
Adam
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”