moje roślinki - piotek_m
Re: moje roślinki - piotek_m
Zielono mi ...
Przepraszam uczę się wstawiać obrazki, nie tak chciałam żeby wyszło, ale skoro już. To moje adenium, takie małe a cieszy 

Zielono mi ...
kamyczki to cel troche dekoracyjny ale też ograniczaj troche parowanie wody, a twoja roślonka ładna - tylko uwaga na podłoże - nie przelewaj bardzo bo widze że to torf - bo inaczej zgnije...
A plumerii daj troche więcej czasu - nie kiełkuje tak szybko jak adenium...
A plumerii daj troche więcej czasu - nie kiełkuje tak szybko jak adenium...
Piotrze, w podłożu adenium mam tylko włókno kokosowe. Byłam dziś w sklepie chciałam kupić perlit i zrobić mieszankę pod sadzonki, niestety niektórzy sprzedawcy nawet o czymś takim nie słyszeli. Jutro podjadę do Castoramy może tam coś dostane. Chyba, że masz jakieś inne propozycje?
Zielono mi ...
samo włókno nie jest najlepsze - jest jałowe - na początku roslinka rośnie a po pewniym czasie staje w miejscu. Perlit przestałem już stosować - po pewnym czasie się rozpuszcza i podobna wydziela jakieś szkodliwe dla roslin sybstancje (przeczytałem na innym forum). Najlepiej ziemie do kaktusów (taką uniwersalną ) wymieszać z piaskiem (nie żółtym z piaskownicy !!!) i do tego troszke żwiru (2-4mm granulacja) i moze być odrobina włókna... Nic więcej...
Witaj
coś pięknego,,, ile cudnych różyczek,,, hmm,,, i te rosiczki!!! zazdroszcze. kilka razy chciałam zakupić sobie rosiczki, ale jakoś nigdy nie miałam zaufania do tych w casto albo zoologicznych, kilku znajmych takie zakupiło i padły. mam wrażenie że czymś je faszerują,,,
no chyba że to BaRdZo wymagające roślinki??? poproszę o opinie
pozdrawiam

pozdrawiam

Bardzo mi miło że roślinki się podobają. Rosiczki są z nasion - nie kupuje roślin (takich). Jakoś bardziej ciszy jak rosną z nasionka. Moje rosną na południowym parapecie, mają zawsze wode na podstawce (z kranu) i więcej nic im nie potrzeba. Może znajomi wysyszyli roślinki???
Ziemia do kaktusów już kupiona, zasilacz też. Teraz powiedz mi jeszcze co przygotować pod plumerie, bo tez nasionka siedzą w samym włóknie kokosowym. Proszę oczywiście
Powiedz mi jeszcze proszę, co myślisz o keramzycie do ziemi, dostałam gratis mała paczuszkę od pani w sklepie, czy wykorzystać?

Zielono mi ...
keramzytu bu nie dodawał, lepiej jakiś żwirek. Do plumeri podobnie - ziemia torfowa + żwirek i troche piasku - u mnie w takim podłożu ładnie rosną....
Dziękuję za odpowiedź. Niestety plumcie nadal zbuntowane siedzą w łupinkach, może się w końcu zlitują 

Zielono mi ...
A mam takie pytanko, po jakim czasie można uznać nasionka (plumerii) za felerne? Nie ukrywam, że coraz bardziej się martwię tymi moimi skarbkami
Kompletnie nic się tam nie dzieje. Są takie grube, pękate ale nic więcej...

Zielono mi ...
widać po nich jak robią się czarne - wtedy nic z tego. Jeśli bardzo nie zmieniły koloru i są napęczniały to zapewne wykiełkują...
Niestety nasionka plumeri poszły do kosza
Zamówiłam druga porcję, spróbuję jeszcze raz. Jakieś propozycje?

Zielono mi ...
myśle że po pierwsze zamówiłaś nasiona od kogoś innego? A poza tym wszystko było ok. Jak ma się trefne nasiona to nic sie nie poradzi. A mi też się czasem przytrafi że nic nie wykiełkuje... Dlatego jak sprzedaje nasiona zawsze najpierw sprawdzam kiełkowanie.
Piotrze, szczerze mówiąc zamówiłam nasionka u tego samego dostawcy. Już tłumaczę dlaczego. Na równoległym topiku na temat plumeri pytałam osoby, która kupiła ostatnio nasionka u kogo się zaopatrywała, ponieważ jej się udało po 2 dniach zakiełkować plumerię. Okazało się, że kupowała u tego samego dostawcy. Rozmawiała z nimi, że podobno mają świeże nasionka. Jeśli się nie uda po raz drugi, to będę myśleć co dalej... Swoją drogą, moje adenium rosną jak na drożdżach. Wyrasta już im kolejna para listków. Z 3 nasionek wykiełkowały dwa. Trzecie niestety się zbuntowało :/ W zasadzie też kupione u tego samego sprzedawcy. Dam im szanse 

Zielono mi ...