moje roślinki - piotek_m

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p
Od: 30 mar 2011, o 21:05
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: moje roślinki - piotek_m

Post »

Zielono mi ...
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Przepraszam uczę się wstawiać obrazki, nie tak chciałam żeby wyszło, ale skoro już. To moje adenium, takie małe a cieszy :)
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p
Od: 5 kwie 2009, o 09:33
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kamyczki to cel troche dekoracyjny ale też ograniczaj troche parowanie wody, a twoja roślonka ładna - tylko uwaga na podłoże - nie przelewaj bardzo bo widze że to torf - bo inaczej zgnije...

A plumerii daj troche więcej czasu - nie kiełkuje tak szybko jak adenium...
TARNÓW - POLSKI BIEGUN CIEPŁA - MOJE MIASTO :)
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Piotrze, w podłożu adenium mam tylko włókno kokosowe. Byłam dziś w sklepie chciałam kupić perlit i zrobić mieszankę pod sadzonki, niestety niektórzy sprzedawcy nawet o czymś takim nie słyszeli. Jutro podjadę do Castoramy może tam coś dostane. Chyba, że masz jakieś inne propozycje?
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

samo włókno nie jest najlepsze - jest jałowe - na początku roslinka rośnie a po pewniym czasie staje w miejscu. Perlit przestałem już stosować - po pewnym czasie się rozpuszcza i podobna wydziela jakieś szkodliwe dla roslin sybstancje (przeczytałem na innym forum). Najlepiej ziemie do kaktusów (taką uniwersalną ) wymieszać z piaskiem (nie żółtym z piaskownicy !!!) i do tego troszke żwiru (2-4mm granulacja) i moze być odrobina włókna... Nic więcej...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
zabielka
200p
200p
Od: 22 cze 2009, o 21:14

Post »

Witaj :) :wit coś pięknego,,, ile cudnych różyczek,,, hmm,,, i te rosiczki!!! zazdroszcze. kilka razy chciałam zakupić sobie rosiczki, ale jakoś nigdy nie miałam zaufania do tych w casto albo zoologicznych, kilku znajmych takie zakupiło i padły. mam wrażenie że czymś je faszerują,,, :( no chyba że to BaRdZo wymagające roślinki??? poproszę o opinie :oops:
pozdrawiam :)
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

Bardzo mi miło że roślinki się podobają. Rosiczki są z nasion - nie kupuje roślin (takich). Jakoś bardziej ciszy jak rosną z nasionka. Moje rosną na południowym parapecie, mają zawsze wode na podstawce (z kranu) i więcej nic im nie potrzeba. Może znajomi wysyszyli roślinki???
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Ziemia do kaktusów już kupiona, zasilacz też. Teraz powiedz mi jeszcze co przygotować pod plumerie, bo tez nasionka siedzą w samym włóknie kokosowym. Proszę oczywiście :) Powiedz mi jeszcze proszę, co myślisz o keramzycie do ziemi, dostałam gratis mała paczuszkę od pani w sklepie, czy wykorzystać?
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

keramzytu bu nie dodawał, lepiej jakiś żwirek. Do plumeri podobnie - ziemia torfowa + żwirek i troche piasku - u mnie w takim podłożu ładnie rosną....
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Dziękuję za odpowiedź. Niestety plumcie nadal zbuntowane siedzą w łupinkach, może się w końcu zlitują :)
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

A mam takie pytanko, po jakim czasie można uznać nasionka (plumerii) za felerne? Nie ukrywam, że coraz bardziej się martwię tymi moimi skarbkami :( Kompletnie nic się tam nie dzieje. Są takie grube, pękate ale nic więcej...
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

widać po nich jak robią się czarne - wtedy nic z tego. Jeśli bardzo nie zmieniły koloru i są napęczniały to zapewne wykiełkują...
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Niestety nasionka plumeri poszły do kosza :( Zamówiłam druga porcję, spróbuję jeszcze raz. Jakieś propozycje?
Zielono mi ...
Awatar użytkownika
piotek_m
200p
200p

Post »

myśle że po pierwsze zamówiłaś nasiona od kogoś innego? A poza tym wszystko było ok. Jak ma się trefne nasiona to nic sie nie poradzi. A mi też się czasem przytrafi że nic nie wykiełkuje... Dlatego jak sprzedaje nasiona zawsze najpierw sprawdzam kiełkowanie.
nasiona adenium
moje roślinki - piotek_m
Awatar użytkownika
sylwia28
100p
100p

Post »

Piotrze, szczerze mówiąc zamówiłam nasionka u tego samego dostawcy. Już tłumaczę dlaczego. Na równoległym topiku na temat plumeri pytałam osoby, która kupiła ostatnio nasionka u kogo się zaopatrywała, ponieważ jej się udało po 2 dniach zakiełkować plumerię. Okazało się, że kupowała u tego samego dostawcy. Rozmawiała z nimi, że podobno mają świeże nasionka. Jeśli się nie uda po raz drugi, to będę myśleć co dalej... Swoją drogą, moje adenium rosną jak na drożdżach. Wyrasta już im kolejna para listków. Z 3 nasionek wykiełkowały dwa. Trzecie niestety się zbuntowało :/ W zasadzie też kupione u tego samego sprzedawcy. Dam im szanse :)
Zielono mi ...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”