Jabłoń 'Gold Milenium' ?
- Lex
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 16 mar 2009, o 23:32
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Gdzie mozna kupic jablon odmiany Gold Milenium?
A kiedy kupowałeś? Gdzie kupowałeś na odległość drzewka odmiany Gold Milenium?
Pozdrawiam serdecznie.
Pozdrawiam serdecznie.
Drzewka kupiłem w Prusach jesienią ubiegłego roku. Przesyłka pocztowa i to właśnie o tej przesyłce pisałem, że jedno z drzewek miało uszkodzenia. Drzewka owijane są grubą folią, solidnie, a nasza Poczta Polska jaka jest, każdy wie. Kiedy w jednym samochodzie dostawczym jadą kartony z towarem, a obok wątłe drzewka, wiadomo, że kontakt ciężkich kartonów z drzewkami może się źle skończyć dla drzewek.
Z drugiej strony, przyszły do mnie sadzonki kurierem. kurier był tak niekumaty, że paczkę z sadzonkami wiózł do góry nogami, a więc doniczki były w górze, a pędy na dole. Przesyłka dotarła następnego dnia, jednak w doniczkach brak było ziemi, rośliny przemieszane tak, że trudno było rozdzielić. Kurier opryskliwy ględził coś pod nosem i narzekał, że moja przesyłka zmoczyła mu inne. Jak miała nie zmoczyć, skoro mocno wilgotna zawartość wszystkich doniczek rozsypała się po paczce. papierowe opakowanie przemokło, a woda przesiąkała na zewnątrz.
Nie ma się co zastanawiać. Jeżeli zamierzasz kupować, dogadaj się z kimś i weźcie kilka sadzonek tak, by całość była sztywniejsza. Pisałem już, że potrzeba zapylacza, więc zamów dodatkowo jakąś jabłonkę do zapylania.
Im dłużej się będziesz zastanawiał, tym mniejsze szanse zakupu.
Z drugiej strony, przyszły do mnie sadzonki kurierem. kurier był tak niekumaty, że paczkę z sadzonkami wiózł do góry nogami, a więc doniczki były w górze, a pędy na dole. Przesyłka dotarła następnego dnia, jednak w doniczkach brak było ziemi, rośliny przemieszane tak, że trudno było rozdzielić. Kurier opryskliwy ględził coś pod nosem i narzekał, że moja przesyłka zmoczyła mu inne. Jak miała nie zmoczyć, skoro mocno wilgotna zawartość wszystkich doniczek rozsypała się po paczce. papierowe opakowanie przemokło, a woda przesiąkała na zewnątrz.
Nie ma się co zastanawiać. Jeżeli zamierzasz kupować, dogadaj się z kimś i weźcie kilka sadzonek tak, by całość była sztywniejsza. Pisałem już, że potrzeba zapylacza, więc zamów dodatkowo jakąś jabłonkę do zapylania.
Im dłużej się będziesz zastanawiał, tym mniejsze szanse zakupu.
- Lex
No tak, dobrze Ci mówić, do Prus mam 300 km 
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie
Ciągle nie rozumiem. Ja też mam daleko do Prus, a jednak kupiłem u nich drzewka. Przesłali pocztą. Sam pisałeś, że wysyłają tylko pocztą. Mnie dokładnie to samo powiedzieli kiedy zamawiałem. Uważam, że nawet dla poczty te 300 km to nie problem.
- Lex
Sorry,
nie dopisałem. Dzis rozmawiałem z gościem z Prus i powiedział mi, ze już od roku nie wysyłają kurierem bądź poczta
Nie wiem, czy mijał się z prawda. Dlatego pytałem, czy ktoś od nich kupował na odległość.
Pozdrawiam serdecznie
nie dopisałem. Dzis rozmawiałem z gościem z Prus i powiedział mi, ze już od roku nie wysyłają kurierem bądź poczta

Pozdrawiam serdecznie
- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Lex !
W zeszłym roku, jesienią, już mi odmówili wysyłki. Dlatego przy okazji wyjazdu służbowego udałem się do nich autkiem.
W zeszłym roku, jesienią, już mi odmówili wysyłki. Dlatego przy okazji wyjazdu służbowego udałem się do nich autkiem.
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Re: Zapylacze odmiany Gold Milenium
pomolog pisze:Kiedy kwitnie u Ciebie 'Szampion' i jaka jest różnica w stosunku do 'Gold Millenium'. W ciągu ilu sezonów (kwitnienia) prowadziłeś obserwacje?przemek-g pisze:...Wszystkie, które są publikowane okazuje się, że kwitną za późno i nie są w stanie zapylić - przynajmniej u mnie...
Pozdrawiam serdecznie
pomologu jestem totalnym amatorem i się do tego przyznaję

- Lex
A antonówka nie wystarczy??
Ja osobiście nie próbowałem ale pan Skibicki mówił, że antonówka nie dała rady u niego zapylić. Wspominał, że z owocowych to papierówka jest tak na granicy - może zdążyć a może nie - zależy od sezonu. Ja w tym roku spróbuję jeszcze z papierówką a jak nie da rady to posadzę tę jabłoń ozdobną evereste.
Lex odezwij się do mnie na PW
Lex odezwij się do mnie na PW
-
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Przemek-g... widzisz - moje pytanie nie jest tak całkiem bezpodstawne, bo my obserwujemy tą odmianę od 2001 roku i od czasu pierwszego kwitnienia prawie zawsze termin idealnie (w naszym rejonie) pokrywał się z odmianami średnio wczesnie kwitnącymi. Raz tylko się zdarzyło (w 2007 roku) że 'Gold Millenium' kwitła nieco wcześniej i mógłby wystąpić problem z zapyleniem. Dlatego Twoja informacja jest bardzo ważna - i powinna zostać sprawdzona oraz potwierdzona szczegółowymi badaniami fenologicznymi w regionie. Wówczas byłby to jakiś konkret...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- krzysztofkhn
- Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Czy dobrze rozumiem, że jeżeli w najbliższym sąsiedztwie mam antonówki i papierówki, to w regionie łódzkim nie powinienem mieć problemów z zapylaniem Gold Millenium ?
Serdecznie Pozdrawiam.
Krzysztof Khn.
Krzysztof Khn.
Pomologu cieszę się niezmiernie, że obserwujecie - ja też ale tak amatorsko:) Niestety u nas to wygląda nieciekawie (ja obserwuję w Białymstoku, pan Skibicki jakieś 5 km pod miastem). Ja (w przeciwieństwie do tego pana) nie jestem tak bardzo kategoryczny i wciąż kombinuję z owocowymi zapylaczami - w ostateczności zastosuję jabłoń ozdobną. No, ale ja mam tylko kilka drzewek a pan Skibicki hektary sadu:)pomolog pisze:Przemek-g... widzisz - moje pytanie nie jest tak całkiem bezpodstawne, bo my obserwujemy tą odmianę od 2001 roku i od czasu pierwszego kwitnienia prawie zawsze termin idealnie (w naszym rejonie) pokrywał się z odmianami średnio wczesnie kwitnącymi. Raz tylko się zdarzyło (w 2007 roku) że 'Gold Millenium' kwitła nieco wcześniej i mógłby wystąpić problem z zapyleniem. Dlatego Twoja informacja jest bardzo ważna - i powinna zostać sprawdzona oraz potwierdzona szczegółowymi badaniami fenologicznymi w regionie. Wówczas byłby to jakiś konkret...
Pozdrawiam serdecznie
Lex weź napisz do mnie na przemek-g@tlen.pl bo coś nie umiem skonfigurować skrzynki na forum żeby odpisać:)
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
A ja wczoraj posadziłam gold milenium i jestem bardzo zadowolona. Jabłoneczka śliczna, na m26, wysoko szczepiona. Mam nadzieję w przyszłym roku spróbować smaku własnego jabłuszka.
ania1590
Witam!
Aniu gdzie Ci się udało kupić Gold Millenium?
Pozdrawiam. romekp
Aniu gdzie Ci się udało kupić Gold Millenium?
Pozdrawiam. romekp
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Znajoma ze Skierniewic wybłagała w Instytucie i przysłała mi kurierem.Posadziłam obok papierówki, w pobliżu rośnie koksa zaszczepiona też szampionem, celeste i witos. Mam nadzieję że coś ją zapyli.
ania1590