Kolejne 'doniczki':

Haworthia arachnoidea (? - i w tej grupie jest wiele podobnych, więc lepiej nazwę ją H.a. sensu lato)

Haworthia nigra - jeszcze mała, ale już cieszy

Wg.mnie musimy trzymać się jednego wzorcabebos pisze:Krzysztof - ...jeżeli ściśle trzymać się opisu Jakuba to i ja też nie widziałam dobrej H. fasciata - ta, którą pokazałam na fotce ma liczne gruzełki na stronie doosiowej liści - tyle że malutkie i prawie zielone!
/.../[/url]
Może, a ta to jest attenuata i to stara stąd ten pokrój kolumnowybebos pisze: Wiesz, czy H. attenuata może się mieszać z H. coarctata? - to a propos mojej 'kolumnowej' H. attenuata
/......./][/url]
Proszę Haworthia attenuata fa. Donut ex Nico Marel . CG 045 - jest i taka odmiana ;)może i ty ją masz ?bebos pisze: Na moim okazie 'Big Band' pojawiają się obok pręgowania także interesujące brodawki/aureolki - jak u odmiany H. pumila 'Donut'!!! (no tak, to logiczne, że to H. attenuata - ma 'tubercule' po obu str. - masowo teraz jest oferowana w hipermarketach jako H. fasciata 'B.B.')
/......./][/url]
Każdy zbiera co lubiFarel pisze:Ostatnio coraz więcej się lansują te haworsje, niedługo wszyscy się pozarażają jak będziecie pokazywać takie ładne okazy
jeśli już to tylko Haworthia attenuata fa. Donut, lub że jest podobna do tej formy Haworthia attenuata cf.fa. Donutbebos pisze:Aaaaa! No to mam Haworthia attenuata fa. Donut ex Nico Marel . CG 045 - Krzysztof - ona wygląda niemal identycznie!/a kupiłam za grosze w malutkiej kwiaciarni z masowej palety od niemieckiego producenta jako H.f. 'Big Band'. Ale niespodzianka - wstyd przyznać, ale dopiero jak robiłam fotkę do Wątku - zwróciłam uwagę na te aureolki![]()
/./////
'zimują' - wystawa wschodnia, temp. 17-20 st.C . Przy takiej temp. i ceramicznych doniczkach (wymiana wilgoci całą powierzchnią) muszę jej podlewać - mało, ale co tydzień.