bebos: Haworthia i in.

bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 lut 2011, o 15:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: bebos: Haworthia i in.

Post »

Sebastian - wierz mi, że bardzo wielu ludzi to w ogóle nie rusza! Patrząc na moje haworcje mówią np. O! jakie ładne masz doniczki :;230 , albo O! ile masz kwiatków - ale czemu wszystkie takie same! Prawie nikt nie zachwyci się różnorodnością, nie przyjrzy fantastycznym szczegółom! No to sobie założyłam Wątek na Forum Ludzi Zainteresowanych!
Kolejne 'doniczki': :D
Haworthia arachnoidea (? - i w tej grupie jest wiele podobnych, więc lepiej nazwę ją H.a. sensu lato)
Obrazek
Haworthia nigra - jeszcze mała, ale już cieszy
Obrazek
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Jakie to "doniczki" jak doniczek nie widać? :roll:

I ładnie, baaardzo ładnie... :P
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Od: 29 gru 2010, o 15:13
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Krzysztof - ...jeżeli ściśle trzymać się opisu Jakuba to i ja też nie widziałam dobrej H. fasciata - ta, którą pokazałam na fotce ma liczne gruzełki na stronie doosiowej liści - tyle że malutkie i prawie zielone!
/.../[/url]
Wg.mnie musimy trzymać się jednego wzorca :wink: Ja "prawdziwej" fasciaty to nie widziałem - wszystko okazuje się attenuatą. :?
bebos pisze: Wiesz, czy H. attenuata może się mieszać z H. coarctata? - to a propos mojej 'kolumnowej' H. attenuata
/......./][/url]
Może, a ta to jest attenuata i to stara stąd ten pokrój kolumnowy :wink:
bebos pisze: Na moim okazie 'Big Band' pojawiają się obok pręgowania także interesujące brodawki/aureolki - jak u odmiany H. pumila 'Donut'!!! (no tak, to logiczne, że to H. attenuata - ma 'tubercule' po obu str. - masowo teraz jest oferowana w hipermarketach jako H. fasciata 'B.B.')
/......./][/url]
Proszę Haworthia attenuata fa. Donut ex Nico Marel . CG 045 - jest i taka odmiana ;)może i ty ją masz ?
http://public.fotki.com/Grootscholten/p ... ata-1.html
Farel pisze:Ostatnio coraz więcej się lansują te haworsje, niedługo wszyscy się pozarażają jak będziecie pokazywać takie ładne okazy :D
Każdy zbiera co lubi :twisted: pomimo, że ortodoksyjni kaktusiarze mówią, że to sałata :twisted:
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Aaaaa! No to mam Haworthia attenuata fa. Donut ex Nico Marel . CG 045 - Krzysztof - ona wygląda niemal identycznie!/a kupiłam za grosze w malutkiej kwiaciarni z masowej palety od niemieckiego producenta jako H.f. 'Big Band'. Ale niespodzianka - wstyd przyznać, ale dopiero jak robiłam fotkę do Wątku - zwróciłam uwagę na te aureolki :oops:

A w przerwie między Złotogłowowymi - jeden z 'torturowanych' przeze mnie kaktusowatych:
13-letnia Leuchtenbergia principis (kiepsko rośnie - nigdy nie zakwitła, a jedna brodawka rośnie średnio 2 lata - ale i tak jestem z niej dumna)
Obrazek
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

bebos pisze:Aaaaa! No to mam Haworthia attenuata fa. Donut ex Nico Marel . CG 045 - Krzysztof - ona wygląda niemal identycznie!/a kupiłam za grosze w malutkiej kwiaciarni z masowej palety od niemieckiego producenta jako H.f. 'Big Band'. Ale niespodzianka - wstyd przyznać, ale dopiero jak robiłam fotkę do Wątku - zwróciłam uwagę na te aureolki :oops:

/./////
jeśli już to tylko Haworthia attenuata fa. Donut, lub że jest podobna do tej formy Haworthia attenuata cf.fa. Donut
cf. - odpowiadający podbny
Pozdrawiam Krzysiek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: bebos: Haworthia i in

Post »

Zajrzałam na poleconą przez Krzysztofa str http://members.fotki.com/Grootscholten/about/ - właściwie to utonęłam na parę godzin - i to na pewno nie jedyny raz...Chyba całkiem już jasna stała sie dla mnie kwestia H. fasciata - tam na fotkach jej okazy mają nagusieńkie, błyszczące doosiowe str. liści!
Ad. mojej Astroloba herrei?/foliolosa? - jeszcze raz załączam fotki - widać szczegóły - liście nie są gładkie jak u tych domniemanych - mają na powierzchni coś zbliżonego do Astroloba corrugata (scabra) - ale to tylko namiastka jej 'skulptury'
Obrazek
Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Małgorzata/Nolina - c.d. jak niestety 'zimują' - wystawa wschodnia, temp. 17-20 st.C . Przy takiej temp. i ceramicznych doniczkach (wymiana wilgoci całą powierzchnią) muszę jej podlewać - mało, ale co tydzień. Nigdy jednak nie miały żadnych pasożytów, 'twarde' haworcje nie wyciągają się wcale, te 'miękkie' trochę, ale nadrabiają latem.

Obrazek

Obrazek
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie kwiat zdobi...wilczomlecze (a dokładniej zredukowany kwiatostan, choć u niektórych ma piękne podsadki):
Kwitnąca :;230 żeńska Euphorbia valida
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Sebek87
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 gru 2010, o 18:11

Post »

Beatko Śliczna :D
Awatar użytkownika
hen_s
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 16 paź 2010, o 15:24

Post »

'zimują' - wystawa wschodnia, temp. 17-20 st.C . Przy takiej temp. i ceramicznych doniczkach (wymiana wilgoci całą powierzchnią) muszę jej podlewać - mało, ale co tydzień.
:shock: - Twoje haworcje są naprawdę "twarde". :roll:
Temperatura jest zdecydowanie za wysoka. Podlewane całą zimę te "miękkie" gatunki mają prawo się wyciągać.
Doniczki - dlaczego preferujesz ceramiczne? Rozumiem, że ładniejsze i bardziej ozdobne ale przy tej ilości roślin które JUŻ masz staje się to niepraktyczne. Plastykowych postawisz zdecydowanie więcej przez co i miejsca dla roślin przybędzie.
Załatwiaj zabudowę balkonu - dopiero wtedy będziesz miała szansę na rozbudowanie kolekcji. :)
Henryk - moje kaktusy i sukulenty 1..., 8, 9,cz. 10
W tematach roślin proszę pisać na priv.
Awatar użytkownika
agapuszka_83_28
500p
500p
Od: 4 lis 2010, o 17:33

Post »

:wit
Masz tak piękne wszystkie okazy , że ja chyba się na takie przerzucę .
bebos
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Sebek, Aga, Henryk Dzięki za odwiedziny!
Henryku - póki mam je w domu - tak niestety musi być -no ale też zauważ, jak poszerzam ich spektrum życiowe - nic złego im się w sumie nie dzieje - wytrzymują coś, co u prawdziwych kolekcjonerów jest niedopuszczalne. Ceramiczne doniczki gwarantują przynajmniej, że nie będzie im za mokro - poza tym baba jestem - chcę żeby wszystko było ładne - zauważ, że prawdziwi kolekcjonerzy to głównie mężczyźni - do głowy im nie przyjdzie, żeby zawracać sobie głowę doniczkami :wink:
Ale oczywiście myśląc o zabudowie balkonu - jeśli się powiedzie - siłą rzeczy zmienię podejście na bardziej męskie :wink:
Póki co dbam jak umiem o prefosjonalizm i cieszę się codziennie z każdego drobnego szczegółu moich sukulenciaków - patrzę na nie nie tylko w skali makro ale i mikro...
Zobacz, jak całkiem ładnie rośnie w takich 'złych' warunkach moja najstarsza 'miękka' haworcja H. retusa (?)- daleko jej do Twoich 'grubasów', ale też ma swoje lata i pozwoliłam jej się dowolnie rozkrzewiać:
Obrazek Obrazek
Reposit-08
500p
500p
Od: 25 sie 2010, o 15:23

Post »

Witaj :wink:
Piękny okaz, w prawdzie Haworthie to nie moja bajka, ale jest się nad czym pozachwycać ;:138 :D Prezentują się świetnie :)
Awatar użytkownika
Akwelan_2009
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 sty 2009, o 19:27

Post »

"bebos" - wrażliwość na piękno i subtelność kobiecą widać w każdym calu - piękne rośliny, dopieszczone po kobiecemu :wink: .
Pamiętaj o bliskich, jeśli chcesz by oni pamiętali o tobie !!!
Mieczysław
Sukulenty, ale nie kaktusy cz. I. cz. II. cz. III. cz. IV. cz.V
Awatar użytkownika
chromat
1000p
1000p
Kontakt:

Post »

Bebos - Ta twoja H.retusa to jednak Haworthia x cuspidata ( hybryda H.retusa x H.cymbiformis)
http://www.cactus-art.biz/schede/HAWORT ... pidata.htm
Pozdrawiam Krzysiek
Zablokowany

Wróć do „Moje kaktusy i inne sukulenty !”