Wysiew nasion warzyw - kiedy?
- Jankiel
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 2 cze 2010, o 16:43
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: Warzywa - początkująca neil
dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie

-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
A jak wielka rośnie dynia Justynka ?
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Według PNOS Ożarów Mazowiecki "Wspaniała odmiana mieszańcowa zawierająca najwięcej ze wszystkich odmian suchej masy (10-12%) i beta-karotenu (8-12mg/100g). Rośliny półkrzaczaste, średnio rozgałęzione. Owoce eliptyczne, lekko bruzdowane o masie 3-3,5kg i ciemnopomarańczowej z różowymi smugami skórce. Komora nasienna bardzo mała. Miąższ grubości 3-4cm, ciemno-pomarańczowy, miękki, bardzo smaczny. Owoce o grubszym i smaczniejszym miąższu niż u Uchiki Kuri. Nasiona brązowe, duże; masa 1000szt. wynosi ok. 400g. Odmiana bardzo plenna 60-80t/ha. Dobrze przechowuje się do końca stycznia, zachowując wyśmienite walory konsumpcyjne."
Więc jest to dynia olbrzymia, ale ponieważ piszą, że to odmiana F1, ciekawy jestem, co urośnie u ludzi, którzy teraz dostali nasiona.
Więc jest to dynia olbrzymia, ale ponieważ piszą, że to odmiana F1, ciekawy jestem, co urośnie u ludzi, którzy teraz dostali nasiona.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 50p
- Od: 1 maja 2007, o 10:42
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
Wysiew nasion warzyw - kiedy?
Witam
Mam pytanko - kiedy mam wysiewać do inspektów warzywka do inspektów , aby później wsadzić do szklarni. Chciałem wyhodować tzw. nowalijki
Mam pytanko - kiedy mam wysiewać do inspektów warzywka do inspektów , aby później wsadzić do szklarni. Chciałem wyhodować tzw. nowalijki
- esony1
- Od: 27 lis 2010, o 20:09
a ile litrów musi mieć donica aby to cudo uprawiać i jak często trzeba nawozić ?Jankiel pisze:dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie
[/img]
jest piękna

pozdrawiam
Edyta
Edyta
-
- 500p
- Od: 12 maja 2008, o 14:56
O Justynce trochę jest w tym wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... *#p1919932
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Re: Ogórki, pomidory, cebulka, itp. wysiew
Nie wcześniej niż w początkach marca , pod warunkiem że pod warstwą ziemi będzie materiał grzewczy w postaci obornika ( najlepiej końskiego).
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:
No to jak taka duża pięciokilogramowa dynia utrzyma się na krzaku,który pnie się oo "rusztowaniu"Jankiel pisze:dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie

pozdrawiam
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Uchiki Kuri, o czym pisze PNOS w katalogu, to po prostu Hokkaido.GunnarSK pisze:Owoce o grubszym i smaczniejszym miąższu niż u Uchiki Kuri.
pozdrawiam, Gunnar
-
- 50p
- Kontakt:
Ja chciałem wysiać w ogrzewanym pomieszczeniu a potem sadzonki do szklarni. Tylko kiedy mam zacząć wysiew ?
- smonika
- 500p
- Od: 29 gru 2008, o 18:51
Jeśli masz szklarenkę to śmiało możesz siać już końcem lutego/na początku marca
Jeśli tunel to jakieś 2 tyg. później.

Pozdrawiam, Monika
-
- Od: 5 wrz 2007, o 17:20
Witaj PIOTRZE, na samym początku to trzeba sprecyzować jak się nazywają pewne obiekty służące nam do uprawy roślin, bo w zależności od jego rodzaju jest sposób postępowania.
Wymieniłeś nazwę obiektu inspekt, więc Ci udzieliłem precyzyjnej informacji.
Inspekt, to po prostu cztery deski zbite na ziemi, lub zagłębione częściowo w ziemi, którego przykryciem jest okno wykonane ze szkła lub folii. Jest to pomieszczenie do zimnego "wychowu", ( ale na pewno cieplejszego niż na gruncie).
Inspekt możemy również wykorzystać do ciepłego "wychowu"= uprawy, jeżeli jego ściany wykonane z drewna ocieplimy ( styropianem, słomą, czy suchą ściółką) oraz na spód- pod warstwę ziemi damy obornik, który zruszony wydziela ciepło i grzeje warstwę ( ok 10 cm) ziemi. W chłodniejsze noce,czy dnie ocieplamy również z wierzchu okna matami , lub innym materiałem.
Jeżeli mówimy o szklarni, to oznacza że jest to obiekt zbudowany z metalu i szkła ( + ewentualne czasowe ocieplenia ścian) w którym znajduje się czynne ogrzewanie i w tym pomieszczeniu możemy uprawiać rośliny ciepłolubne przez cały roku.
Jeżeli obiekt ten jest zbudowany z metalu i szkła, a nie ma w nim instalacji grzewczej ( lub jest nieczynna) to mówimy że jest to zimna szklarnia.
Tak samo możemy mówić zimna szklarnia ,jeżeli w obiekcie ściany są zbudowane ze szkła ( z okien rozbiórkowych) a dach jest nakryty folią ( takie obiekty ja mam na działce).
I na koniec pozostają tunele foliowe, foliaki, których konstrukcje zbudowane są z metalu, tworzywa lub drewna i nakryte są folią.
Zimne szklarnie i tunele foliowe służą tylko do okresowej uprawy roślin , pozwalają tylko na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy.
Jeżeli nie masz szklarni ogrzewanej, to we wcześniejszej produkcji roślin a zwłaszcza w przygotowaniu sadzonek służą nam parapety okienne w naszych ogrzewanych mieszkaniach.
W zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych możemy uprawić wcześniej tylko rośliny które nie są ciepłolubne ( wytrzymują czasowe spadki temperatur poniżej zera), możemy to robić już w marcu ( wyjątkowo, koniec lutego).
Ciepłolubne rośliny możemy uprawiać w zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych, dopiero w trzeciej dekadzie kwietnia, i tylko pod warunkiem że przygotujemy dla naszych roślin okrycia ( włókninę) na wypadek większych nocnych przymrozków ( tak poniżej minus 3 stopni).
Chcąc otrzymać precyzyjną odpowiedz musimy precyzyjnie określić jaki rodzaj obiektu mamy w którym chcemy uprawiać rośliny.
Jeżeli używa się słowa szklarnia, to znaczy że ma ona czynne ogrzewanie i możemy w niej sadzić co chcemy przez cały rok.
SEZON PARAPETOWY, zazwyczaj zaczynamy w lutym i jest jeszcze chwilę czasu byś się doczytał co i kiedy wysiewamy na parapetach okiennych by w przyszłości mieć swoje sadzonki.
Wymieniłeś nazwę obiektu inspekt, więc Ci udzieliłem precyzyjnej informacji.
Inspekt, to po prostu cztery deski zbite na ziemi, lub zagłębione częściowo w ziemi, którego przykryciem jest okno wykonane ze szkła lub folii. Jest to pomieszczenie do zimnego "wychowu", ( ale na pewno cieplejszego niż na gruncie).
Inspekt możemy również wykorzystać do ciepłego "wychowu"= uprawy, jeżeli jego ściany wykonane z drewna ocieplimy ( styropianem, słomą, czy suchą ściółką) oraz na spód- pod warstwę ziemi damy obornik, który zruszony wydziela ciepło i grzeje warstwę ( ok 10 cm) ziemi. W chłodniejsze noce,czy dnie ocieplamy również z wierzchu okna matami , lub innym materiałem.
Jeżeli mówimy o szklarni, to oznacza że jest to obiekt zbudowany z metalu i szkła ( + ewentualne czasowe ocieplenia ścian) w którym znajduje się czynne ogrzewanie i w tym pomieszczeniu możemy uprawiać rośliny ciepłolubne przez cały roku.
Jeżeli obiekt ten jest zbudowany z metalu i szkła, a nie ma w nim instalacji grzewczej ( lub jest nieczynna) to mówimy że jest to zimna szklarnia.
Tak samo możemy mówić zimna szklarnia ,jeżeli w obiekcie ściany są zbudowane ze szkła ( z okien rozbiórkowych) a dach jest nakryty folią ( takie obiekty ja mam na działce).
I na koniec pozostają tunele foliowe, foliaki, których konstrukcje zbudowane są z metalu, tworzywa lub drewna i nakryte są folią.
Zimne szklarnie i tunele foliowe służą tylko do okresowej uprawy roślin , pozwalają tylko na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy.
Jeżeli nie masz szklarni ogrzewanej, to we wcześniejszej produkcji roślin a zwłaszcza w przygotowaniu sadzonek służą nam parapety okienne w naszych ogrzewanych mieszkaniach.
W zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych możemy uprawić wcześniej tylko rośliny które nie są ciepłolubne ( wytrzymują czasowe spadki temperatur poniżej zera), możemy to robić już w marcu ( wyjątkowo, koniec lutego).
Ciepłolubne rośliny możemy uprawiać w zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych, dopiero w trzeciej dekadzie kwietnia, i tylko pod warunkiem że przygotujemy dla naszych roślin okrycia ( włókninę) na wypadek większych nocnych przymrozków ( tak poniżej minus 3 stopni).
Chcąc otrzymać precyzyjną odpowiedz musimy precyzyjnie określić jaki rodzaj obiektu mamy w którym chcemy uprawiać rośliny.
Jeżeli używa się słowa szklarnia, to znaczy że ma ona czynne ogrzewanie i możemy w niej sadzić co chcemy przez cały rok.
SEZON PARAPETOWY, zazwyczaj zaczynamy w lutym i jest jeszcze chwilę czasu byś się doczytał co i kiedy wysiewamy na parapetach okiennych by w przyszłości mieć swoje sadzonki.
-
- 50p
- Kontakt:
Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Teraz mam inny problem: wysiałem do korytek nasiona buraczków, pomidorów, kalarepy, pora, selera itd. trzymam je w ciepłym miejscu. Tylko, że buraczki, pomidory i kalarepa wyrosła strasznie wysoko i się przewraca. Sądzę, że mają czegoś za mało. Proszę o Waszą pomoc.
Teraz mam inny problem: wysiałem do korytek nasiona buraczków, pomidorów, kalarepy, pora, selera itd. trzymam je w ciepłym miejscu. Tylko, że buraczki, pomidory i kalarepa wyrosła strasznie wysoko i się przewraca. Sądzę, że mają czegoś za mało. Proszę o Waszą pomoc.
-
- 50p
- Kontakt:
Teraz , fakt mają mało światła. A jak postawie na oknie to nie będzie za późno ?