Wysiew nasion warzyw - kiedy?

Warzywa w gruncie i pod osłonami.
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Jankiel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 2 cze 2010, o 16:43
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Warzywa - początkująca neil

Post »

dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie

Obrazek
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

A jak wielka rośnie dynia Justynka ?
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Według PNOS Ożarów Mazowiecki "Wspaniała odmiana mieszańcowa zawierająca najwięcej ze wszystkich odmian suchej masy (10-12%) i beta-karotenu (8-12mg/100g). Rośliny półkrzaczaste, średnio rozgałęzione. Owoce eliptyczne, lekko bruzdowane o masie 3-3,5kg i ciemnopomarańczowej z różowymi smugami skórce. Komora nasienna bardzo mała. Miąższ grubości 3-4cm, ciemno-pomarańczowy, miękki, bardzo smaczny. Owoce o grubszym i smaczniejszym miąższu niż u Uchiki Kuri. Nasiona brązowe, duże; masa 1000szt. wynosi ok. 400g. Odmiana bardzo plenna 60-80t/ha. Dobrze przechowuje się do końca stycznia, zachowując wyśmienite walory konsumpcyjne."
Więc jest to dynia olbrzymia, ale ponieważ piszą, że to odmiana F1, ciekawy jestem, co urośnie u ludzi, którzy teraz dostali nasiona.
pozdrawiam, Gunnar
piter258
50p
50p
Od: 1 maja 2007, o 10:42
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Wysiew nasion warzyw - kiedy?

Post »

Witam

Mam pytanko - kiedy mam wysiewać do inspektów warzywka do inspektów , aby później wsadzić do szklarni. Chciałem wyhodować tzw. nowalijki
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

Jankiel pisze:dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie
[/img]
a ile litrów musi mieć donica aby to cudo uprawiać i jak często trzeba nawozić ?
jest piękna ;:3
pozdrawiam
Edyta
Esmeralda
500p
500p
Od: 12 maja 2008, o 14:56

Post »

O Justynce trochę jest w tym wątku http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... *#p1919932
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Re: Ogórki, pomidory, cebulka, itp. wysiew

Post »

Nie wcześniej niż w początkach marca , pod warunkiem że pod warstwą ziemi będzie materiał grzewczy w postaci obornika ( najlepiej końskiego).
Pelasia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 23 wrz 2010, o 14:43
Kontakt:

Post »

Jankiel pisze:dynia świetnie się nadaje do tego celu. Poniżej dynia Justynka obrastająca mój balkon ubiegłym sezonie

Obrazek
No to jak taka duża pięciokilogramowa dynia utrzyma się na krzaku,który pnie się oo "rusztowaniu" :D :roll:
pozdrawiam
Awatar użytkownika
GunnarSK
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2009, o 17:10
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

GunnarSK pisze:Owoce o grubszym i smaczniejszym miąższu niż u Uchiki Kuri.
Uchiki Kuri, o czym pisze PNOS w katalogu, to po prostu Hokkaido.
pozdrawiam, Gunnar
piter258
50p
50p
Kontakt:

Post »

Ja chciałem wysiać w ogrzewanym pomieszczeniu a potem sadzonki do szklarni. Tylko kiedy mam zacząć wysiew ?
Awatar użytkownika
smonika
500p
500p
Od: 29 gru 2008, o 18:51

Post »

Jeśli masz szklarenkę to śmiało możesz siać już końcem lutego/na początku marca :) Jeśli tunel to jakieś 2 tyg. później.
Pozdrawiam, Monika
tadeusz48
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2007, o 17:20

Post »

Witaj PIOTRZE, na samym początku to trzeba sprecyzować jak się nazywają pewne obiekty służące nam do uprawy roślin, bo w zależności od jego rodzaju jest sposób postępowania.

Wymieniłeś nazwę obiektu inspekt, więc Ci udzieliłem precyzyjnej informacji.

Inspekt, to po prostu cztery deski zbite na ziemi, lub zagłębione częściowo w ziemi, którego przykryciem jest okno wykonane ze szkła lub folii. Jest to pomieszczenie do zimnego "wychowu", ( ale na pewno cieplejszego niż na gruncie).

Inspekt możemy również wykorzystać do ciepłego "wychowu"= uprawy, jeżeli jego ściany wykonane z drewna ocieplimy ( styropianem, słomą, czy suchą ściółką) oraz na spód- pod warstwę ziemi damy obornik, który zruszony wydziela ciepło i grzeje warstwę ( ok 10 cm) ziemi. W chłodniejsze noce,czy dnie ocieplamy również z wierzchu okna matami , lub innym materiałem.

Jeżeli mówimy o szklarni, to oznacza że jest to obiekt zbudowany z metalu i szkła ( + ewentualne czasowe ocieplenia ścian) w którym znajduje się czynne ogrzewanie i w tym pomieszczeniu możemy uprawiać rośliny ciepłolubne przez cały roku.

Jeżeli obiekt ten jest zbudowany z metalu i szkła, a nie ma w nim instalacji grzewczej ( lub jest nieczynna) to mówimy że jest to zimna szklarnia.

Tak samo możemy mówić zimna szklarnia ,jeżeli w obiekcie ściany są zbudowane ze szkła ( z okien rozbiórkowych) a dach jest nakryty folią ( takie obiekty ja mam na działce).

I na koniec pozostają tunele foliowe, foliaki, których konstrukcje zbudowane są z metalu, tworzywa lub drewna i nakryte są folią.

Zimne szklarnie i tunele foliowe służą tylko do okresowej uprawy roślin , pozwalają tylko na wcześniejsze rozpoczęcie uprawy.

Jeżeli nie masz szklarni ogrzewanej, to we wcześniejszej produkcji roślin a zwłaszcza w przygotowaniu sadzonek służą nam parapety okienne w naszych ogrzewanych mieszkaniach.

W zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych możemy uprawić wcześniej tylko rośliny które nie są ciepłolubne ( wytrzymują czasowe spadki temperatur poniżej zera), możemy to robić już w marcu ( wyjątkowo, koniec lutego).

Ciepłolubne rośliny możemy uprawiać w zimnych szklarniach, czy tunelach foliowych, dopiero w trzeciej dekadzie kwietnia, i tylko pod warunkiem że przygotujemy dla naszych roślin okrycia ( włókninę) na wypadek większych nocnych przymrozków ( tak poniżej minus 3 stopni).

Chcąc otrzymać precyzyjną odpowiedz musimy precyzyjnie określić jaki rodzaj obiektu mamy w którym chcemy uprawiać rośliny.

Jeżeli używa się słowa szklarnia, to znaczy że ma ona czynne ogrzewanie i możemy w niej sadzić co chcemy przez cały rok.

SEZON PARAPETOWY, zazwyczaj zaczynamy w lutym i jest jeszcze chwilę czasu byś się doczytał co i kiedy wysiewamy na parapetach okiennych by w przyszłości mieć swoje sadzonki.
piter258
50p
50p
Kontakt:

Post »

Dziękuje za wyczerpującą odpowiedź.
Teraz mam inny problem: wysiałem do korytek nasiona buraczków, pomidorów, kalarepy, pora, selera itd. trzymam je w ciepłym miejscu. Tylko, że buraczki, pomidory i kalarepa wyrosła strasznie wysoko i się przewraca. Sądzę, że mają czegoś za mało. Proszę o Waszą pomoc.
Awatar użytkownika
esony1
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 lis 2010, o 20:09

Post »

tak :lol: słońca ma za mało
pozdrawiam
Edyta
piter258
50p
50p
Kontakt:

Post »

Teraz , fakt mają mało światła. A jak postawie na oknie to nie będzie za późno ?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Uprawy WARZYWNICZE”