Widoki na działkę ;) i nie tylko

Zdjęcia naszych ogrodów.
Zablokowany
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 30 gru 2009, o 00:34
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Widoki na działkę ;) i nie tylko

Post »

Jakby tak zacząć od początków powstawania ogrodu ..... na początku była rabata przed domem oczywiście ;:224
Proszę bardzo:
Obrazek

Obrazek

a ponieważ moja cienista rabata-skarpa jest również od frontu prace posunęły się na lewo ;:108 Ziemia nawieziona, więc mogłam samodzielnie kopać i obsadzać ;:224 tymczasowo bez użycia łomu :;230
Obrazek

Obrazek

Lekkie wzniesienie od strony zachodniej powstałe również po nawiezieniu ziemi postanowiłam zagospodarować na kwitnąco, bylinowo-jednorocznie. Z niezbyt udanym pomysłem na rośliny skalne ;:14 Ale cóż o niektórych prawdach trzeba przekonać się na własnej skórze ;:14
Obrazek

Podczas przygotowania powierzchni pod warzywnik i rabatę cannową okazało się, że jakaś ilość zdatnej do użytkowania ziemi powinna zostać wywieziona z działki, więc ....... mój kolejny pomysł do samodzielnej dłubanki :;230 rabatka wzniesiona wykonana najprostszym sposobem ;:108
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Było już się czym zająć :tan
Ooo matko znów prezentacja od początku, jak myślicie, czy to może być jeszcze ciekawe???? Czy przynudzam w kolejnym wątku???
Skąd inąd pamiętam moje początki na forum i najbardziej zainteresowana byłam właśnie takimi tematami z cyklu: "jak się do tego zabrać????"
Wytrzymacie tę króciutką wstawkę ;:136 wkrótce prezentacja roślin ze wspomnianych rabat. Akurat wyrobię się przed wiosną i zaczniemy od początku :;230
CDN........
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Jolu, to przynudzaj jak najszybciej dalej, bo czekam na dalszy ciąg relacji :lol:

A tutaj to jakieś zraszacze działają? :shock:

Obrazek

A te kwitnące rododendrony to jak Ci przetrwały? Sadziłaś je takie kwitnące?
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

lubelski pisze:
pamelka pisze: Czy przynudzam w kolejnym wątku???
..no jasne..jak zwykle.. :wink: ...
A dziękuję :;230 jak tak przeglądam, to masz rację, niestety :lol: Ale cóż, za kilka lat może nabiorę ogłady i profesjonalizmu ;:224
Pawełku, jedziemy :tan tak pomyślałam .... najpirw prezentacja rabatami, potem, jak u Ciebie gatunki, odmiany ..... i do wiosny będzie zajęcie :uszy Oby do wiosny ;:3
Już kiedyś pisłam o tych dziurkowanych wężach, mam porozkąłdane na rabatach i tylko podłączam doprowadzenie wody na zmianę :roll: automatyka pełna - ręczna :;230 ale przynajmniej z podlewaniam mam spokój, bo stać nie muszę.
Nie jest to cała prawda, bo czasem bardzo lubię podlać każdą roślinkę i obejrzeć dokładnie (niezastapione w upalne, długi, letnie wieczory :uszy )

No to zaczynamy pomalutku:
Pinus strobus Minima (sosna wejmutka)
Obrazek

Juniperus horizontalis (jałowiec płożący) Wiltoni ;:224
Obrazek

Picea pungens (świerk kłujacy) Glauca Globosa
Obrazek

Taxus Baccata (cis pospolity) Semperaurea
Obrazek

Obrazek

Cryptomeria japonica Vilmorin Gold (kryptomeria japońska)
Obrazek

Cryptomeria japonica Monstrosa Nana (kryptomeria japońska)
Obrazek

Tsuga canadensis Jaddeloh (choina kanadyjska)
Obrazek

Rosną tam jeszcze jakiaś mała kosówka i jodła koreańska, ale jakie odmiany nie mam pojęcia ;:14 Pewnie najzwyklejsze, bo jeszcze z czasów kiedy świerk to był świerk, a sosna to sosna :;230
Życie zaskakuje czasem człowieka w najmniej spodziewanym momencie :roll: No cóż, okaże się jak podrosną.
Do iglaków, jeszcze trawki Festuca scoparia (niedźwiedzie futro), lawenda i kilka pomniejszych ;:224
iga23
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 paź 2008, o 20:26
Kontakt:

Post »

Jolu, zamień dwa ostatnie podpisy. :wit
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Też mam taką ręczną automatykę :lol: Mam programator założony na kran (otwiera się na godzinę w nocy), wąż podłączam do zraszacza wahadłowego, którego mocuję na rozkładanej drabinie :lol: (żeby był większy zasięg). Następnej nocy przenoszę drabinę w inne miejsce i cały ogród podlany :D
Awatar użytkownika
AGNESS
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 wrz 2008, o 16:59
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

Joluś świetna relacja z powstawanie ogrodu, piękne masz kamulce na podwyższonej rabacie :D Mój wzrok ciągle biegnie do rododendrona, taki maluszek a tak wspaniale ukwiecony :D Tych kolczastych maluszków masz ogrom i wszystkie naprawdę pięknie, juz sie cieszę na ich pokaz w jednym miejscu :D
Podlewanie mam rewelacyjne, jak najbardziej automatyczne, napęd na 2 nogi i 2 ręce :;230 Ponad 2 godzinny spacer z wężem ogrodowym 8-) :lol:
Awatar użytkownika
artam
1000p
1000p
Od: 26 paź 2008, o 00:10

Post »

Ojejej! jakie ja mam zaległości! Już trzecia strona, a ja dopiero odwiedzam "widoki na działkę" :roll: I muszę powiedzieć, że z ogromnym zainteresowaniem obejrzałam raz jeszcze tę błyskawiczną metamorfozę pobudowlanego pobojowiska w piękny ogród :)
pamelka pisze:Nie potrafię zdecydować, jakie rosliny najbardziej lubię stąd w moim ogródku różnorodność roślinek. Myślę, że tak zostanie ;:224 .
A ja myślę, że to się zmieni :wink: Z czasem ukształtuje się Twoja hierarchia ogrodowych priorytetów, zobaczysz... Może wtedy kiedy miejsca w ogrodzie zacznie ubywać i trzeba będzie wybierać...I nawet obstawiam, co w tej hierarchii znajdzie się na pierwszym miejscu :wink: Kulki? :wink:
Awatar użytkownika
AgaNet
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 sie 2010, o 11:00

Post »

Fajne podsumowanie ;:108 Kłujące piekności rewelacyjne - zwłaszcza, że tutaj takich na pniu prawie nie ma w sprzedaży w dostępnych mi sklepach ogrodniczych :roll:

A podlewanie to chyba ja mam najbardziej automatyczne ;:112 pada samoczynnie bardzo często i cały ogród podlewa :;230 Szkoda tylko ze takiego nawadniania nie moge włączyć (i wyłączyć :roll: ), tak żeby padało np. tylko w nocy ;:113
No i jak juz czasem słońce przypali to muszę z koneweczką podlać kwiaty w doniczkach i koszach ;:7
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Trafiłam dzisiaj na twój wątek i zamierzam często tu zaglądać w poszukiwaniu inspiracji. Przepięknie u Ciuebie a najpiękniejsze są te clematisy W porze kwitnienia muszą dawać niesamowity efekt
Paulina
Awatar użytkownika
Margo2
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 8 lut 2010, o 12:14

Post »

Jolu, pędzisz strasznie. Nawet nie załapałam sie na druga stronę.
Zgadzam sie z Martą. Niedługo trzeba będzie wybierać jakie rośliny wolimy w naszych ogrodach, bo ja tak jak Ty mam jeszcze kawałek do zagospodarowania ;:138
Dzisiaj siedziałam nad clematisami. Podziwiałam Twoje.
Tamaryszek
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 lip 2009, o 20:55

Post »

Witaj Jolu! Wspaniałe wprowadzenie do Twojego młodego ogrodu ! Trudno uwierzyć,że tyle zrobiłaś w ciągu roku... Bardzo pięknie powojniki obrastają domek gospodarczy. Czy możesz podać nazwy tych odmian? Ten drobny biały to mandżurski?
Pozdrawiam , Tamaryszek
Mój świat --- Wizytówka
Awatar użytkownika
Sure
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 lip 2010, o 21:03

Post »

Jolu, ciekawa ta twoja "automatyka" nawadniająca. Może na coś takiego się skuszę, bo na pełen system na razie nie chcę wykładać kasy. A możesz pokazać zdjęcie, jak takie linie kroplujące na rabacie wyglądają? Masz pod wszystkim, czy tylko wrażliwsze na suszę miejsca?
A potem zajrzę do Pawła, obejrzec drabinę ze zraszaczem!! :;230
pozdrawiam, Agata
ogród Agaty - cz.4
Awatar użytkownika
pamelka
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Iguś dziękuję, mój błąd.
Paweł liczy się pomysł, prawda :uszy Póki co nie zamierzam inwestować w drogie systemy nawadniające. Więc to są chyba najlepsze rozwiązania :roll: niedrogie i użyteczne :uszy I najważniejsze, że oszczędzają nasz czas.
Aguś, pomyślałam, że to będzie też okazja do inwentaryzacji posiadanych roślin :uszy Dobry czas, aby przypomnieć sobie, co tam rośnie i gdzie ;:108
Czasami też podlewam ręcznie, to daje wyjątkową okazję obejrzenia wszystkich ogrodowych roślin.
Marta, dużo zmian jak na jeden rok, to prawda, ale wiesz, czyja w tym największa zasługa.
"Krótka historia o tym, jak się rodzi kolejna pasja :oops: "
Mówisz kulki ... no u mnie póki co to raczej jeszcze kuleczki :;230 Mój M coraz częściej mówi, że jak się to wszystko rozrośnie ;:224 A pamiętać trzeba, żeby widok zachować, jak długo się da.
Aga są sklepy wysyłkowe, a iglaki powinny przetrzymać podróż, jeśli oczywiście bylabyś zainteresowana ;:108 A może do kraju zawitacie i takiego malucha do walizki .... że co ???? cło zatrzyma ??? Może i tak być, nie wiem jak jest z transportem roślin, ale papugi w walizce nie wolno :;230
To prawda u Was jest zupełnie inny klimat, deszczu dużo. Myślę, że czasem zbyt dużo, szczególnie jak jestem kilka dni na wyspach.
Paulinko, zapraszam częściej :wit
Gosiu, wybierać ;:224 nie będzie łatwo ;:223 Wczoraj zaszczycilam ogrodniczy i kupiłam kilkanaście torebek z nasionami jednorocznych :lol: Wczoraj to ja wybierałam ..... i do koszyka, a wielu interesujących mnie nie było. Kupiłam za to bialą kobeę, której nie udało mi się dostać w ubiegłym roku. Teraz muszę na watki warzywne wskoczyc, pioczytac opinie o nasionach i znów na zakupy ;:65 Dobrze, że nasionak nie są zbyt drogie.
Clematisy też przeglądałam i mam kilku faworytów, ale to dopiero późniejszą wiosną.
Witaj Izka i dziękuję za miłe słowa.
Pomysłałam, że przy drewutni najlepiej będzie clematisom, tym bardziej, ze wokół domu mam chodniczek i nie ma szans na obsadzanie pnącymi. Nie ma tego złego, przynajniej elewacja się dłużej uchowa :;230 Za drewutnią mam posadzone wisterie, ale to takie maluchy, że w tym roku nie było jeszcze nic ciekawego do pokazania.
Ten biały clematis to ?Summer Snow? syn. "Paul Farges" , grupa Vitalba, botaniczny jest godny polecenia, bardzo zdrowy, dobrze przyrasta i jest cały ukwiecony przez całe lato. Kwiaty nie są duże, ale za to jest ich taka masa, że bardzo ładnie wyglądają wśród wielkokwiatowych, kontrastowych, fioletowych .
Agatko takie linie zraszajace, jak sie chyba nazywają mam na każdej rabacie, oprócz typowo iglastej. Nie mam fotek na tym komputerze, ale jak przesiadę sie na lajtka poszukam. One są poukładane na rabatach, a na zimę zwijam do garażu.
Awatar użytkownika
Sylwek-zx
1000p
1000p
Od: 8 lut 2009, o 09:34

Post »

Pamelko, wspaniała sztuka Juniperus horizontalis Wiltoni, taki "wypasiony" można powiedzieć ;) a ja swojego od maluszka chcę poprowadzić do góry, dołem niech sobie spada po murku, ale zanim to będzie jakoś wyglądać to .................. ;:224 ;:224 jak trafię coś na sztamie to wezmę, a mój niech rośnie tylko w dół, szybciej mu pójdzie :;230 :;230 :;230
Awatar użytkownika
takasobie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 mar 2009, o 22:32

Post »

Ja jak zwykle nieświadoma Twojego nowego watku :-) Rzadko bywam, bo nadal kłopoty z postami na forum :-( Melduję się :-)
Miłka
Aktualny wątek: Taki - sobie ogród cz.6
Zablokowany

Wróć do „Mój piękny ogród. ZDJĘCIA OGRODÓW”