Iguś dziękuję, mój błąd.
Paweł liczy się pomysł, prawda

Póki co nie zamierzam inwestować w drogie systemy nawadniające. Więc to są chyba najlepsze rozwiązania

niedrogie i użyteczne

I najważniejsze, że oszczędzają nasz czas.
Aguś, pomyślałam, że to będzie też okazja do inwentaryzacji posiadanych roślin

Dobry czas, aby przypomnieć sobie, co tam rośnie i gdzie
Czasami też podlewam ręcznie, to daje wyjątkową okazję obejrzenia wszystkich ogrodowych roślin.
Marta, dużo zmian jak na jeden rok, to prawda, ale wiesz, czyja w tym największa zasługa.
"Krótka historia o tym, jak się rodzi kolejna pasja

"
Mówisz kulki ... no u mnie póki co to raczej jeszcze kuleczki

Mój M coraz częściej mówi, że jak się to wszystko rozrośnie

A pamiętać trzeba, żeby widok zachować, jak długo się da.
Aga są sklepy wysyłkowe, a iglaki powinny przetrzymać podróż, jeśli oczywiście bylabyś zainteresowana

A może do kraju zawitacie i takiego malucha do walizki .... że co ???? cło zatrzyma ??? Może i tak być, nie wiem jak jest z transportem roślin, ale papugi w walizce nie wolno
To prawda u Was jest zupełnie inny klimat, deszczu dużo. Myślę, że czasem zbyt dużo, szczególnie jak jestem kilka dni na wyspach.
Paulinko, zapraszam częściej
Gosiu, wybierać

nie będzie łatwo

Wczoraj zaszczycilam ogrodniczy i kupiłam kilkanaście torebek z nasionami jednorocznych

Wczoraj to ja wybierałam ..... i do koszyka, a wielu interesujących mnie nie było. Kupiłam za to bialą kobeę, której nie udało mi się dostać w ubiegłym roku. Teraz muszę na watki warzywne wskoczyc, pioczytac opinie o nasionach i znów na zakupy

Dobrze, że nasionak nie są zbyt drogie.
Clematisy też przeglądałam i mam kilku faworytów, ale to dopiero późniejszą wiosną.
Witaj
Izka i dziękuję za miłe słowa.
Pomysłałam, że przy drewutni najlepiej będzie clematisom, tym bardziej, ze wokół domu mam chodniczek i nie ma szans na obsadzanie pnącymi. Nie ma tego złego, przynajniej elewacja się dłużej uchowa

Za drewutnią mam posadzone wisterie, ale to takie maluchy, że w tym roku nie było jeszcze nic ciekawego do pokazania.
Ten biały clematis to ?Summer Snow? syn. "Paul Farges" , grupa Vitalba, botaniczny jest godny polecenia, bardzo zdrowy, dobrze przyrasta i jest cały ukwiecony przez całe lato. Kwiaty nie są duże, ale za to jest ich taka masa, że bardzo ładnie wyglądają wśród wielkokwiatowych, kontrastowych, fioletowych .
Agatko takie linie zraszajace, jak sie chyba nazywają mam na każdej rabacie, oprócz typowo iglastej. Nie mam fotek na tym komputerze, ale jak przesiadę sie na lajtka poszukam. One są poukładane na rabatach, a na zimę zwijam do garażu.