Czym obcinacie brzegi trawników?
- Waleria
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 12 sty 2007, o 11:36
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Czym obcinacie brzegi trawników?
Chyba na wiosnę, jak obfotografuję te moje durnostojki, to założę nowy temat pod tym tytułem, jeśli ktoś tego nie zrobi wcześniej.
Mam zamiar powyginać na wszystkie strony to narzędzie jeszcze w sklepie, no i pojadę na zakupy z fachowcem, który zna się na metalu.Już mi parę rzeczy odradził. Można też czasami trafić na całkiem tanie i solidne narzędzie. Miałam kilka różnych łopatek do wykopywania cebulek, wszystkie mi się wyginały i rozlatywały, kiedyś kupiłam bez większego przekonania w Biedronce - no i trzyma się. Udało się! Trafiło się ślepej kurze ziarnko!
Mam zamiar powyginać na wszystkie strony to narzędzie jeszcze w sklepie, no i pojadę na zakupy z fachowcem, który zna się na metalu.Już mi parę rzeczy odradził. Można też czasami trafić na całkiem tanie i solidne narzędzie. Miałam kilka różnych łopatek do wykopywania cebulek, wszystkie mi się wyginały i rozlatywały, kiedyś kupiłam bez większego przekonania w Biedronce - no i trzyma się. Udało się! Trafiło się ślepej kurze ziarnko!
Waleria
- Comcia
- Od: 9 maja 2008, o 14:28
Niedawno rozmawiałam z kolegą właśnie o takim odkrawaczu do trawników.
Przestrzegał mnie przed takimi tanimi bo u niego po roku już się powyginał i musiał go wyrzucić.
Kazał mi kupić Fiskarsa ( podobno s80-90 zł ) bo nie stać mnie na wydatek 30 zł co roku a Fiskars mi posłuży długo.
Myślę że jeśli tej "durnostrojki"
używałabyś sporadycznie i ostrożnie to miałabyś na 2-3 lata.
Przestrzegał mnie przed takimi tanimi bo u niego po roku już się powyginał i musiał go wyrzucić.
Kazał mi kupić Fiskarsa ( podobno s80-90 zł ) bo nie stać mnie na wydatek 30 zł co roku a Fiskars mi posłuży długo.
Myślę że jeśli tej "durnostrojki"

Przecież to można zrobić ze starej sztychówki wyprostować ten łuk /jak pisał Mirzan/ obciąć szlifierką kątową na półokrągło, zaostrzyć, i do pracy rodacy
Fakt że kawałek chłopa by się przydało, ze szlifierką oczywiście ;)
Ja tam nie mam trawnika i jeden kłopot z głowy

Ja tam nie mam trawnika i jeden kłopot z głowy

-
- Od: 17 kwie 2008, o 11:49
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Istnieje już taki wątek o przeróżnych narzędziach- durnostojkach;
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ie#p449417
http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... ie#p449417
Pozdrawiam! Gienia.
Ja do obcinania juz istniejących rabat używam szpadla,najlepsze sa małe i ciężkie wtedy nie wbijam ich nogą tylko z rozpędu siłą bezwładnosci,ale trzeba sie mocno koncentrowac bo można latwo robote spartolic. A ten nóż do darni jest dobry do zakladania nowych rabat bądz wycinania trawnika bo można precyzyjnie sobie wycinac, a propo formowania nowych obrzeży nie wiem czy wszyscy znają ten sposob wiec powiem moze sie komus przyda, a mianowicie rozkładamy wąz ogrodowy i formujeme go tak jak chceme miec obcięte obrzeże i nastepnie wzdłuż węza obcinamy trawę i mamy ładny łuczek za pierwszym podejściem. pozdrawiam.
Pozdrawiam Kamil
- Waleria
Robiłam też łuki przy pomocy węża, ale wąż, jak to wąż,
nie uleży na miejscu, więc go zabezpieczałam z obu stron różnymi patykami.

Waleria
- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Ja tylko raz próbowałam z tym wężem,on mi po prostu przeszkadzał.
Obcinam zwykłym szpadlem,potem tylko wyrównuję.Z daleka jak już rosną kwaity i tak nie widać nierówności.
Darń też ściągam w ten sam sposób,wykrajam szpadlem kawałek darni,potem go podważam od spodu.
Muszę przyznać,że idzie mi to dość sprawnie,gorzej z wynoszeniem,mam spory kawałek do miejsca,gdzie składuję darń.
Przedtem wynosiłam kawałki darni na szpadlu,teraz noszę ręcznie.
Obcinam zwykłym szpadlem,potem tylko wyrównuję.Z daleka jak już rosną kwaity i tak nie widać nierówności.

Darń też ściągam w ten sam sposób,wykrajam szpadlem kawałek darni,potem go podważam od spodu.
Muszę przyznać,że idzie mi to dość sprawnie,gorzej z wynoszeniem,mam spory kawałek do miejsca,gdzie składuję darń.
Przedtem wynosiłam kawałki darni na szpadlu,teraz noszę ręcznie.
Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Koc;hani, zamiast węża użyjcie sznurka do zaznaczania rabat - grzecznie leży jak się go położy 

- Waleria
Eeeee tam, przesunie się jeszcze szybciej niż wąż, a wąż przynajmniej ładnie wygina się. Sznurek jest dobry tylko, jak jest napięty, czyli tworzy linię prostą.
Waleria
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
A ja wożę taczkami, jak już wycinam, to na głębokość szpadla właśnie, a glina czegoś ciężka, to nosić nie dałabym rady. Więc wożę w jedną stronę darń z klocem gliny pod spodem, a w drugą stronę wożę dobrą ziemię do uzupełnienia rabaty. Po ósmym nawrocie ręce mam do kostek, a po dwunastym nawet Pudzian mi nie podskoczyRaczek pisze:(...)Przedtem wynosiłam kawałki darni na szpadlu,teraz noszę ręcznie.

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
- Od: 22 sty 2008, o 16:08
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Walerio może źle się wyraziłam. Sznurek taki grubszy albo linka...
-
- Od: 23 wrz 2010, o 14:43
- Kontakt:

- Raczek
- Od: 31 mar 2007, o 21:26
Nalewko ja zabieram się za darń kilka dni po deszczu,wtedy ziemia jest miękka.
Podcinam kawałek darni na ok 10 cm i po prostu otrzepuję z ziemi.
Takim sposobem mam tylko górną,lekką część darni do niesienia.
Podcinam kawałek darni na ok 10 cm i po prostu otrzepuję z ziemi.

Takim sposobem mam tylko górną,lekką część darni do niesienia.

Pozdrawiam Ania
Ogródek Raczka 7
Ogródek Raczka 7
- Waleria
A w Opolu na początku marca nie było nic w tym pięknym kształcie, jaki zaprezentował goni@k .
Waleria