Róże Jowity

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p
Od: 16 wrz 2007, o 21:14
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Róże Jowity

Post »

lelumpolelum pisze: Żółta natychmiast skojarzyła mi się z Lichtkoenigin Lucia, na stronie Rosarium piszą co prawda, że zapach jest delikatny, ale mając tę różę trudno się z tym zgodzić, wzrost, jeśli masz ją stosunkowo krótko, też by się zgadzał. Tyle, że na pączkach powinny być widoczne czerwone prążki..." :oops:
Myślę, że to właśnie ona! Baaaaaardzo Ci dziękuję ;:196
gloriadei
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 25 sty 2009, o 17:22
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Witaj Jowito! :wit w różanym gronie i to po sąsiedzku. :)
Pięknie zaczynasz swoją przygodę różaną. Widzę, że dokładnie opisujesz swoje róże, co bardzo sie liczy, szczególnie obserwacje z własnego doświadczenia!
Zafascynowała mnie róża z twoim imieniem ;:63 -przepiekny kolor i układ płatków, prawdziwy skarb!

Ciekawa jestem kolejnych tegorocznych nasadzeń i kolejnego kwitnienia w czerwcu :wit
pozdrawiam cieplutko!
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

gloriadei pisze:Witaj Jowito! :wit w różanym gronie i to po sąsiedzku. :)
Pięknie zaczynasz swoją przygodę różaną. Widzę, że dokładnie opisujesz swoje róże, co bardzo sie liczy, szczególnie obserwacje z własnego doświadczenia!
Zafascynowała mnie róża z twoim imieniem ;:63 -przepiekny kolor i układ płatków, prawdziwy skarb!

Ciekawa jestem kolejnych tegorocznych nasadzeń i kolejnego kwitnienia w czerwcu :wit
pozdrawiam cieplutko!
Witaj! Dziękuję za miłe słowa - naprawdę dodają zachęty, żeby kontynuować temat. W ciągu sezonu różanego mam mało czasu, żeby pisać na forum, ale zimą na pewno uda mi się to nadrobić ;:32
Jeśli chodzi o zdjęcia, to możecie na mnie liczyć. Kupiłam sobie specjalnie do tego celu aparat fotograficzny i tylko czaję się, żeby sfotografować jakąś "pięknotkę"
annad
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 3 maja 2010, o 14:50

Post »

Jowito
Świetny wątek ( piękne zdjęcia), a opowieści o różach przeczytałam jednym tchem.
Mnie najbardziej podoba się Eden Rose. :wit
Anna
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

annad pisze:Jowito
Świetny wątek ( piękne zdjęcia), a opowieści o różach przeczytałam jednym tchem.
Mnie najbardziej podoba się Eden Rose. :wit
Dziękuję serdecznie. Warto pisać, gdy się ma takich Odbiorców ;:109

Ja również jestem w niej zakochana - to taka prawdziwie romantyczna róża ;:97
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Nostalgie
"mieszaniec herbatni.
nazwa rejestracji: TANeiglat
Nazwa wystawy: La Garçonne ?
Hod. Hans Jürgen Evers (Niemcy, 1995).
Wprowadzono w Niemczech przez Rosen-Tantau/Tantau Roses w 1996 roku jako "Nostalgie".Dostępne w handlu
? La Garçonne ?
? Nostalgia (hybryda herbata, Evers / Tantau, 1996)
? TANeiglat

nazwa rejestracji: TANeiglat
Nazwa wystawy: La Garçonne ?
Hod. Hans Jürgen Evers (Niemcy, 1995).
Wprowadzono w Niemczech przez Rosen-Tantau/Tantau Roses w 1996 roku jako "Nostalgie"."

Kremowa, z wiśniowo-czerwonymi krawędziami i czerwonymi płatki zewnętrznymi. Średnio pachnie. Kwiaty duże, pełne (26-40 płatki), kulistą formę drzewa. Kwitnie przez cały sezon.

ObrazekObrazekObrazek
Obrazek

Nostalgie jest u mnie pierwszy sezon. Posadziłam ją rok temu. Bardzo długo nie kwitła. Rozbujała się właściwie dopiero w sierpniu, wydając 4 kwiaty, po czym przeszła w spoczynek. Osiągnęła u mnie jak na razie ~35 cm wzrostu. Krzaczek robi wrażenie tymi pięknie wybarwionymi kwiatami na tle zdrowych, błyszczących ciemnozielonych listków. Szkoda, że słabo pachnie.
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Kronenburg

Obrazek

Tegoroczny nabytek. Kupiłam ją w lipcu w doniczce już jako chorą ( miała białe i czarne plamy na liściach). Ponieważ to był ostatni egzemplarz i miał opuszczoną cenę, wzięłam ją, chociaż z zasady nie kupuję chorych roślin. Po prostu, bardzo mi się spodobał jej dwukolorowy kwiat o grubych jak aksamit płatkach czerwonych od wewnątrz a beżowych zewnętrznych. Postanowiłam ją wyleczyć. Opryskałam fungicydami, ale bez skutku. Kwiaty, owszem były ładne, ale liście nadal chorowały. Mam nadzieję, że w przyszłym roku zaprezentuje się w całej krasie. Róża nie pachnie, ale myślę, że jest interesująca.
Awatar użytkownika
lelumpolelum
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 28 maja 2008, o 20:09

Post »

Podzielam pogląd, że Eden Rose jest cudowna, jakkolwiek... no, brak mi tego zapachu :? Za każdym razem, gdy przechodzę obok niej, wącham kwiat i wciąż mnie zadziwia ten BRAK.
Jowito, dziwi mnie, że Twoja Nostalgie nie pachnie, może ona jeszcze się rozbuja? Też mam swoją od wiosny i wydaje mi się, że każdy kolejny kwiat miał bardziej wyrazistą woń, ta róża rośnie u mnie przy wyjściu z tarasu i ostatnio czułam ją już przy otwieraniu drzwi :D
NOS do góry :wink:
Inna rzecz, ze ten zapach niebywale pobudza apetyt... człowiek wraca do domu i od razu rozgląda się za czymś słodkim :shock:
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

lelumpolelum pisze:Podzielam pogląd, że Eden Rose jest cudowna, jakkolwiek... no, brak mi tego zapachu :? Za każdym razem, gdy przechodzę obok niej, wącham kwiat i wciąż mnie zadziwia ten BRAK.
Jowito, dziwi mnie, że Twoja Nostalgie nie pachnie, może ona jeszcze się rozbuja? Też mam swoją od wiosny i wydaje mi się, że każdy kolejny kwiat miał bardziej wyrazistą woń, ta róża rośnie u mnie przy wyjściu z tarasu i ostatnio czułam ją już przy otwieraniu drzwi :D
NOS do góry :wink:
Inna rzecz, ze ten zapach niebywale pobudza apetyt... człowiek wraca do domu i od razu rozgląda się za czymś słodkim :shock:
dzięki za dobrą wiadomość odnośnie zapachu ;:138
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Mam tylko jedną białą różę wielkokwiatową, o której myślałam, że to Pascali ( tak też podpisałam zdjęcie ze str.1 tego tematu). Jednak czytając o Pascali w blogu pana M. Sołtysa "Moje róże - moja pasja", dowiedziałam się, że jest jedną z najpiękniejszych białych mieszańców herbatnich o wspaniałym zapachu i zdrowotności. Tym czasem moja róża ma, owszem ładny zapach herbaciany, ale nie jest on mocny; kwiat też pozostawia wiele do życzenia - kwitnie bardzo krótko i bardzo rzadko. Mój krzaczek ma 7 lat, a co roku zakwita zaledwie 4 kwiatami. Ma max. dwa pędy - bardzo słabo się rozrasta. Gdybym go starała się krócej przyciąć dla rozkrzewienia, prawdopodobnie wydałby 1 kwiat na cały sezon :;230 Liście mojej "białaski" są matowe, koloru szarozielonego. Oto ona ( może ktoś wie, co to za odmiana?).

ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Następna róża, której do białej raczej bym nie zaliczyła, to Lovely Green. Różyczkę tę dostałam w doniczce na imieniny. Była wówczas odmianą karłowatą, ładnie i obficie kwitła, ale niestety nie pachniała. Na wiosnę posadziłam ją w ziemi i wówczas rozrosła się do wysokości 40 cm, a kwiaty nie okazały się bynajmniej miniaturowe :lol: Poza tym zmieniły kolor na zielono-beżowy. Młode otwierające się pąki mają poza tym ciemno różowy brzeg górnych zewnętrznych płatków, który to kolor później całkiem zanika. Pąki otwierają się niesamowicie wolno. Właściwie, to one w ogóle do końca się nie otwierają. Kwiat więdnie w całości z upakowanymi bardzo ściśle licznymi płatkami, które nie opadają. Nazwa tej róży wskazuje na kolor zielony i rzeczywiście, w zależności od nasłonecznienia lub temperatury jej barwa waha się między beżem, ecru, żółcią i seledynem. Liście tej odmiany są błyszczące, ciemnozielone i zdrowe. Moja Lovely Green w tym roku miała niesamowicie dużo pąków, ale niestety, deszczowa pogoda im nie sprzyjała i większość z nich zgniła na krzewie. Róża jest nietuzinkowa, ale jak do ogrodu - zbyt kapryśna. Jej wadą jest również brak zapachu.

ObrazekObrazekObrazek ObrazekObrazek ObrazekObrazek Obrazek
Awatar użytkownika
Jurek_9
200p
200p
Od: 10 lip 2008, o 21:12

Post »

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29a ... 45410.html

To na pewno jest 'Pascali'.

Twój opis do niej pasuje, a zapach jest oceną indywidualną - moja ma lekki zapach.
Pozdrawiam - Jurek
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

Jurek_9 pisze:http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/29a ... 45410.html

To na pewno jest 'Pascali'.

Twój opis do niej pasuje, a zapach jest oceną indywidualną - moja ma lekki zapach.
:;230 Jurku, ta róża którą mi pokazujesz w linku, to właśnie moja fotografia :;230 Popatrz na str. 1 tego tematu :wink:
Awatar użytkownika
camellia
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 21 mar 2010, o 16:00

Post »

Lovely Green fantastyczna ;:138 Gdzie ją można dostać? Ja też ją chcę!
Awatar użytkownika
amelia35
500p
500p

Post »

camellia pisze:Lovely Green fantastyczna ;:138 Gdzie ją można dostać? Ja też ją chcę!
Nie wiem, bo to był prezent od osoby, z którą już nie mam kontaktu ;:96
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje róże !”