Dżdżownice w trawniku

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
ODPOWIEDZ
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Jak zwalczyć dżdżownice ?

Post »

Helen pisze:Pawle , moja trawa wygląda teraz jak pole orne.
Zapewne nie chciałbyś mieć tak zniszczonej trawy przed domem.
Nigdy nie zwracałam uwagi na dżdżownice w moim ogrodzie , doputy nie pojawiły się gryzonie
wszelakiego rodzaju ;:223 :wit
Czy ten trawnik zniszczyły dżdżownice?
Bolszakoof
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 13 sty 2010, o 10:32
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

jest jeden bardzo szybki sposób na pozbyciu sie dżdżownic ... mało humanitarny :P ale wędkarze od lat stosują taka metodę...

wbijasz widły podłączone do prądu w ziemie i czekasz az robaczki same wychodzą ...
...i robię co lubię.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Kontakt:

Post »

Nieee... okropne ... a później z dzźdźownicami będzie tak jak z wykończeniem za czasów komuny wszystkich wróbli, które podobno za dużo srały i trzeba było je usunąć ... ze stonką i innymi insektami ludzie sobie później rady dać nie mogli i musieli te wróble chyba z zagranicy ściagać ... (usłyszane od teścia).
mirzan
---
Od: 23 maja 2005, o 06:50

Post »

Może szanowny teść słyszał dzwon...
Wróbel stonki nie zje,umieją to zrobić podobno bażanty.
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

A wróble wytępili, i owszem, w Chinach. Za Mao.
Później robactwo zjadło więcej ryżu jak wróble.

A co do tych wideł pod prądem, to uważaj. Jeden tak próbował, to górnicy z kopalni wyleźli i mu wpier.... :lol:
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 12 sty 2007, o 11:36

Post »

Uważam,że ten wątek powinien być zlikwidowany, bo nie ma większego przyjaciela ogrodnika, niż dżdżownice.
Waleria
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Popieram Walerię. ;:108
Pawel Woynowski
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 24 sty 2007, o 11:59
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

Walerio, gdybyś przeczytała ten wcześniejszy post - http://www.forumogrodnicze.info/viewtop ... 8#p1790728 to zapewne widziała byś, że to nie dżdżownice stanowią problem, a krety które w związku z dużą ilością bardzo pożytecznych dla trawnika dżdżownic, demolują trawnik. Obawiam się, że pozbycie w jakikolwiek sposób dżdżownic, nie spowoduje migracji kretów poza ogród. Tak że problemem są krety, a nie dżdżownice. A to już niestety osobny temat, ponieważ sposobów pozbycia się kretów jest tyle ilu właścicieli ogrodów i żaden nie zdaje w 100% egzaminu, no może poza jednym.
Trzeba wziąć wygodny fotelik, postawić go przed świeżo powstającym kopcem kreta, pod ręką trzeba również postawić mały stoliczek, a na nim ustawić kilka zimnych piw. Siadamy wygodnie i otwieramy pierwsze piwo. Sączymy je powoli obserwując jak kret buduje kopiec, założę się że nie wszyscy z nas to widzieli na żywo. Po pewnym czasie zaczynamy zwracać uwagę na inne zjawiska jakie dzieją się w naszym ogrodzie. Widzimy np. biedronkę wspinająca się na jakaś roślinkę w poszukiwaniu mszyc, i dziwimy się widząc jak ją mrówki odganiają od "farmy hodowlanej" jaką stworzyły mrówki z mszyc, "dojąc" je ze spadzi. Po następnej godzinie obserwacji życia w ogrodzie, którego nie zauważaliśmy do tej pory, bo nie mieliśmy na to czasu, strzygąc i pielęgnując nasze trawniki, zaczynamy lubić krety, bo to one pozwoliły nam na miły odpoczynek i ciekawe obserwacje :)
Musimy pamiętać, że to my jesteśmy intruzami w środowisku kreta, on sobie dawał radę przez kilka tysięcy lat, i nadal będzie sobie świetnie radził.
Pozdrawiam, Paweł Woynowski
"MIKRO JEZIORO"- Projektowanie i budowa założeń wodnych w ogrodach, konserwacja i doradztwo.
"PORADNIK" - Oczko Wodne
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja to rozumiem, ale na widok tytułu tego wątku, trzęsie mnie. Cieszę się,że odpowiedzi poszły w kierunku humorystycznym, ja nie potrafiłam początkowo nic napisać, bo ..........
Waleria
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Tytuł wątku dużo mówi o autorze wątku. A ogrodników podobnych do tegoż autora zapewne jest wielu, niestety.

Ale przecie jest nasze forum!!! Teraz każdy następny szukający rozwiązania podobnego problemu, będzie miał szansę dowiedzieć się, jak bardzo myli mu się skutek z przyczyną. "Kowal zawinił, Cygana powiesili..." :;230
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Dobrze,że nasi Moderatorzy udzielają na spokojnie wszelakich rad. Druga rzecz, która mnie maksymalnie dołuje, to ci, którzy nie mają kompostowników, a każde ździebełko wywożą poza obręb działki albo palą.
Waleria
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Ja mam duży kompostownik, podobno przemysłowy-tak to określił na wesoło sąsiad :) Już nie mogę się doczekać tego kompostu :) A dżdżownic w nim że aż się wszystko rusza :)
Awatar użytkownika
Slawgos
500p
500p
Od: 14 kwie 2010, o 19:55

Post »

Znaczy się masz mobilny kompostownik...
Coś jak internet :;230
Jak się dogadasz z dżdżownicami, to Ci same przeniosą kompost ze dwa metry obok :wink: .
henior
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 24 cze 2010, o 21:56

Post »

Waleria pisze:Uważam,że ten wątek powinien być zlikwidowany, bo nie ma większego przyjaciela ogrodnika, niż dżdżownice.
Likwidowac to mozesz swoje watki Waleria, każdy ma inny problem i ma prawo szukac pomocy.

A trawnik z dziesiatkami kopczykow jest bezuzyteczny bo i tak nie moge tz´rankiem pochodzic boso, wiec akumulator i won z tymi glizdami...
Nalewka pisze:Tytuł wątku dużo mówi o autorze wątku. A ogrodników podobnych do tegoż autora zapewne jest wielu, niestety.

Ale przecie jest nasze forum!!! Teraz każdy następny szukający rozwiązania podobnego problemu, będzie miał szansę dowiedzieć się, jak bardzo myli mu się skutek z przyczyną. "Kowal zawinił, Cygana powiesili..." :;230
Tytul o niczym nie swiadczy, nie widzialas mojego ogrodu wiec..., poza tym poszliscie w strone kretow, a ja nic nie pisalem ze takowe posiadam. Czytac to jedno , rozumiec tekst to inna zecz, do szkoly ma......

Na tym forum piszemy po polsku (Regulamin Forum Cz.III, § 3.2.), a używanie klawisza Alt przy pisaniu nie boli.

Paweł Woynowski
Awatar użytkownika
Waleria
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

No i po co nam to było? Do szkoły ;:14 mamy iść!
Zwracam uwagę założycielowi tego okrutnego wątku,że z Moderatorami nie dyskutuje się tak brzydko.
Moderatorzy jednak znają się lepiej na tym, o czym piszą, od większości Forumków.
A swoją drogą, nie często spotyka się tak niedorzeczne pytania, jak postawione w tytule.
Waleria
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”