Morwa (Morus)
- kozula
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
- Kontakt:
Re: Jak uprawiać morwę?
Na zdjęciu widać brązowy rdzeń korzenia , ale nie wiem czy to jest efektem długiego czekania na zdjęcie , czy taki był po odkopaniu . Widać też zdrowe , cienkie korzenie , co oznacza że drzewo powinno odżyć . Jeśli żywy korzeń ma brązowy rdzeń , to znaczy że był przemaznięty . Przy uszkodzonych korzeniach , dobrze byłoby okryć ziemię pod drzewem , jak pisałam wcześniej .
Na wiosnę , kiedy drzewo zacznie wypuszczać liście , przytnij gałęzie w miejscach , gdzie będzie widać zdrowe młode pędy .
Pozdrowienia , kozula .
Na wiosnę , kiedy drzewo zacznie wypuszczać liście , przytnij gałęzie w miejscach , gdzie będzie widać zdrowe młode pędy .
Pozdrowienia , kozula .
Kozula te korzenie tak leżały na wierzchu kilka tygodni. Dopiero teraz, gdy zrobiłem zdjęcie, zakopałem je. Gdy karczowałem z tego miejsca korzeń klona polnego przez nieuwagę uszkodziłem te widoczne na zdjęciu korzonki. W każdym razie są już zakopane.
Kozula, mam wejść tak wysoko na drzewo i przycinać gałęzie z których wyrastają młode pędy? Nie wiem czy zrozumiałem...
W każdym razie dziękuję za pomoc.
Kozula, mam wejść tak wysoko na drzewo i przycinać gałęzie z których wyrastają młode pędy? Nie wiem czy zrozumiałem...
W każdym razie dziękuję za pomoc.
ferny
- kozula
- Od: 21 sie 2008, o 20:42
- Kontakt:
Raczej to nie będzie wysoko , drzewo jest osłabione , więc trzeba mu będzie zaserwować coś w stylu ogławiania jakie robią w miastach . Pokażesz zdjęcia na wiosnę , to na pewno znajdzie się kilku fachowców od drzew , którzy podpowiedzą Ci gdzie przyciąć .
Pozdrowienia , kozula .
Pozdrowienia , kozula .
Re: Morwa biała - uprawa
Czy to nie jest tak że owoce morwy obniżają cukier w organizmie ?
Cześć,
mam 8 letnią morwę białą o wysokości 4-5 metrów, która nie owocuje
morwa rośnie na glebie 3 klasy, w pobliżu nie ma innych drzew
czym może być spowodowane niezawiązywanie owoców ?
Witam.
Mam w tym roku posadzone 2 morwy białe, odmiana wielkolistna żółwińska ok 1 m jedna od drugiej albo 1,5 m.
Jedna ma duże ciemnozielone liście a ta druga mniejsze i bardzo jasnozielone, prawie w żółty. Czy nie jest tak, że tej drugiej czegoś brakuje? Jakichś składników. A jeśli tak, to czy to nawozić.
Przy tych upałach podlewam je codziennie, wiem, że morwa za woda nie przepada, ale chyba trzeba...
Mam w tym roku posadzone 2 morwy białe, odmiana wielkolistna żółwińska ok 1 m jedna od drugiej albo 1,5 m.
Jedna ma duże ciemnozielone liście a ta druga mniejsze i bardzo jasnozielone, prawie w żółty. Czy nie jest tak, że tej drugiej czegoś brakuje? Jakichś składników. A jeśli tak, to czy to nawozić.
Przy tych upałach podlewam je codziennie, wiem, że morwa za woda nie przepada, ale chyba trzeba...
Mam ten sam problem. Więc czekam z niecierpliwością na odpowiedźDziedzic pisze:Cześć,

Gdzieś czytałem, że te regularnie przycinane na żywopłot nie owocują, ale po pierwsze twoja jest wolnostojąca, po drugie koło swojej podstawówki miałem żywopłot morwowy i owoce były, tak więc nie wiem, jak to jest naprawdę.
- Dzialeczka
- 500p
- Od: 28 kwie 2010, o 21:30
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ja mam imponujace drzewo morwy w ogrodku. Chyba czerwonej, bo ma czarne owoce.
Przycinam ja na jesieni i na wiosne ma tyle owocow, ze w tej chwili mam juz 51 sloiczkow tegorocznego dzemu morwowego. Jest wysmienity!!! Naprawde polecam ten owoc. Jest niedoceniony, a szkoda. Moi znajomi i rodzina wyludzaja od nas te dzemy...
Polecam przycinanie morwy, bo nastepnego roku naprawde widac roznice w wielkosci i ilosci owocow. I jeśli mozna, nalezy jej pozwolic stac sie drzewem...
Pozdrawiam z domku w cieniu morwy...

Polecam przycinanie morwy, bo nastepnego roku naprawde widac roznice w wielkosci i ilosci owocow. I jeśli mozna, nalezy jej pozwolic stac sie drzewem...
Pozdrawiam z domku w cieniu morwy...
- Dzialeczka
- 500p
- ania1590
- Od: 3 kwie 2009, o 08:31
- Kontakt:
Witam. No dobrze, też uważam że należy ciąć, ale poradz jak ciąć szczepioną na pniu o wysokości 1,5 m, mającą 5 długich do ziemi pędów z rozgalęzieniami. Wiosną przycięłam a teraz wszysttkie pędy płożą się na ziemi.Pozdrawiam ania1590
ania1590
- Dzialeczka
- 500p
Aniu, jeśli przyjrzysz się dobrze zdjęciu mojej morwy, zauważysz, że kilka gałęzi niemal sięga ziemi. Morwa ma dosyć elastyczne gałęzie i niezależnie od tego, jak ją przytniesz, jeśli ma dużo owoców i jest ciężka, i tak chyli się ku ziemi. Oboje z mężem przycinaliśmy ją dość mocno, nawet częściowo usunęliśmy grubszawe konary, a ona i tak swoje. Rozrasta się wiosną jak wariatka i ma naprawdę miliardy owoców. A, i jeszcze jedno - nawet wiosną, kiedy są już listki, też raz obcinałam te najniższe gałęzie. Nic się nie stało, rosła dalej, owocując.
Morwa i jej uprawa
Witam
Mam działkę i chciałabym posadzić drzewko morwy , kiedy je lepiej sadzić, czy wiosną, czy jesienią