Solary- dofinansowanie?

Jak zbudować tanio i szybko ? Rozwiązania, praktyczne pomysły i wskazówki. ZRÓB TO SAM. Narzędzia, sprzęt do ogrodu.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 15 wrz 2008, o 09:21
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Solary- dofinansowanie?

Post »

Kolego !
Regolit, najczęściej definiowany jest jako zwietrzała i rozdrobniona wierzchnia warstwa skały; glina zwietrzelinowa.
Co chcesz wymieniać regolit , w czym ?
Wbrew pozorom temat solarów, to temat szalenie złożony. Oczywiście można kupić takie urządzenie, ale to tylko początek. Dalej największe znaczenie ma magazynowanie tak uzyskanej energi - ciepła, a potem jego wykorzystanie.
Kolego. W okresie letnim też jest potrzebna ciepła woda w gospodarstwie domowym i zapewniam Cię, że jeżeli dobrze policzysz - zaprojektujesz i włączysz w system pozyskiwania ciepełka, magazynowania / np bufor / potem jego dystrybucji, to rzecz jest opłacalna.
Problemem w naszym kraju jest znalezienie fachowca, który potrafi kilka systemów połączyć w całość i dobrać automatykę. Przy tym nie zedrze z inwestora skóry.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Pitoleusz
200p
200p
Od: 25 wrz 2010, o 18:03
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

krzysztofkhn pisze:Kolego !
Regolit, najczęściej definiowany jest jako zwietrzała i rozdrobniona wierzchnia warstwa skały; glina zwietrzelinowa.
Co chcesz wymieniać regolit , w czym ?
Wbrew pozorom temat solarów, to temat szalenie złożony. Oczywiście można kupić takie urządzenie, ale to tylko początek. Dalej największe znaczenie ma magazynowanie tak uzyskanej energi - ciepła, a potem jego wykorzystanie.
Kolego. W okresie letnim też jest potrzebna ciepła woda w gospodarstwie domowym i zapewniam Cię, że jeżeli dobrze policzysz - zaprojektujesz i włączysz w system pozyskiwania ciepełka, magazynowania / np bufor / potem jego dystrybucji, to rzecz jest opłacalna.
Problemem w naszym kraju jest znalezienie fachowca, który potrafi kilka systemów połączyć w całość i dobrać automatykę. Przy tym nie zedrze z inwestora skóry.
Kolego, nie ma się co czepiać literówki, bo jeśli znasz temat tak jak sugerujesz, to wiesz, że chodziło o Ergolit/Ergolid, zwykła literówka, nie ma co pajacować.
Po drugie, kolego, siedze w tym temacie i doskonale znam wyliczenia co się opłaca, zwraca, a co jest bajerem i gwarantuję, że ta instalacja w zwykłym domu nigdy się nie zwróci, nigdy nie będzie pełnić głównej roli. O tym, że jak już to lepiej kupowac solary rurowe, a nie panelowe, które sa o wiele wydajniejsze, ale i droższe, nie wspomnę.
To się opłaca, ale w przemysłówce (piekarnie/cukiernie, obiekty turystyczne) gdzie schodzi naprawdę dużo ciepłej wody. To jest taki sam bajer dla cywilów jak rekuperatory, bo wszędzie mówią: jeśli założymy, że koszt instalacji wynosi 0zł. A on nigdy nie wynosi 0zł tylko w najgorszym wypadku ok. 9-10tys sam zakup sprzętu, bez robocizny. Nikt nie pisze o trwałości, konserwacji, jej kosztach itp itd.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pitoleuszu !
Wybacz. Nie było moim zamiarem zdenerwowanie Cię.
Literówkę jak widzisz potraktowałem na wesoło.
Już tak trochę poważniej.
Wydaje mi się że solary w naszym klimacie, mogą być wyłącznie uzupełnieniem systemu i tu masz racje.
Opłacalność. To temat rzeka, ale przy dofinansowaniu rzędu do 10.000 zł warto temat przemyśleć, szczególnie na takich działkach, gdzie jedynym źródłem energii jest prąd. Tak trochę dla sportu policzyłem sobie taki układ z PC i zwrot mi wyszedł po 10 latach. Przyjąłem inflacje na wysokości 2,5 % i wzrost cen prądu na poziomie 5%. Chyba trochę za nisko.
Wiele lat temu, na działce, taki prymitywny system popełniłem i mogę Cię zapewnić, że działa on już całkiem sprawnie 20 lat.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No a trwałość paneli próżniowych też jest na 10lat (??)
I nie wiem czy uwzględniłeś w wyliczeniach to że osprzęt też pobiera prąd (pompa ok. 80W, komputer)
Koszt czynnika...
Nawet buforując ciepło nie widze różnicy bo koszt urządzeń również wzrośnie (większe panele, duży bufor, doradztwo/montaż ...)
Sam kilka lat temu chciałem zamontować u siebie i już mam instalacje, zbiornik 300l ale w międzyczasie dowiedziałem się że w moim mieście nie ma dopłat!!
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Marcinie !
Opłacalność systemu to temat rzeka.
Zrób takie oto założenie : Działka w polu, woda, kopanie studni, o gazie nikt nie słyszał. Jest jedynie prąd. Takie działki są teraz najczęściej spotykane.
Musisz czymś tę wybudowaną chałupę ogrzać. Węgiel ok. Tani, ale napracować się trzeba, no i wiosną, latem palić dla ciepłej wody? Bezsens.
Olej opałowy. Drogi i j/W. Oba systemy trzeba wspomagać podgrzewaczami.
Tu zaczynam rozważać " a jak inaczej ".
Dlatego opłacalność i komfort będą dla każdego domu i mieszkańców inna.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
X_r-o
---
Od: 25 lis 2005, o 09:06

Post »

Można z dużą dozą prawdopodobieństwa założyć, że nikt o zdrowych zmysłach nie pali w lecie węglem, żeby podgrzać wodę, ale używa podgrzewacza przepływowego. Jesteś w stanie wyliczyć czas, po którym montaż takich solarów zwróci się? Oczywiście po uwzględnieniu nie tylko kosztów instalacji, ale i bieżącej ich eksploatacji.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle !
Raczej potrafię. Problem polega na tym, że do wyliczenia, dla konkretnego obiektu jest to możliwe. Teoretycznie, bez wiedzy o budynku i uwarunkowaniach w którym ma on być zastosowany takie obliczenia nie mają sensu.
Ćwierć wieku temu, kiedy jeszcze nikt o solarach w Polsce nic nie wiedział zrobiłem takie ustrojstwo i pomimo, że jest bardzo prymitywne działa do dzisiaj.
Interesuje się tematem, czytam dostępne opracowania.
Moje zdanie na temat opłacalności jest takie, że jak na działce jest tyko możliwość ogrzewania domu prądem, to do systemu grzewczego wart dołożyć solary, szczególnie jak się mieszka w gminie gdzie jest dofinansowanie. Następnie. Jak umiesz coś sam z tego zrobić , to naprawdę można zejść znacznie z kosztów.
Proszę wejdź na forum muratora i poczytaj. Warto.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
Space99
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 27 mar 2009, o 12:21
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Post »

No właśnie .... dofinansowanie.
W moim wypadku mam dostępne 0% (dają tylko na eternit) a w takim wypadku solar moge założyć tylko dla wygody.
W lecie nie pale węglem tylko drewnem co 4dni zasobnik 300l . Tak jak pisałem około kubika drzewa (może 2) na lato ale piec nowy więc wydajny.
W zimie sprawa prostsza bo piec cały czas na chodzie i co kilka dni przymykam obieg grzejników i otwieram wężownice zasobnika naokoło 2h i temp na 60stopni.

Oczywiście jak ktoś ma nadmiar gotówki to rozwiązanie solarne jest bardzo wygodne i nie trzeba biegać do pieca co kilka dni oraz jest to oszczędność w stosunku do elektryki, tylko czy zawsze... to trzeba dobrze przekalkulować.
Pozdrawiam Marcin
Moje winorośla
X_r-o
---

Post »

krzysztofkhn pisze:Pawle !
Raczej potrafię. Problem polega na tym, że do wyliczenia, dla konkretnego obiektu jest to możliwe. Teoretycznie, bez wiedzy o budynku i uwarunkowaniach w którym ma on być zastosowany takie obliczenia nie mają sensu.
Ćwierć wieku temu, kiedy jeszcze nikt o solarach w Polsce nic nie wiedział zrobiłem takie ustrojstwo i pomimo, że jest bardzo prymitywne działa do dzisiaj.
Interesuje się tematem, czytam dostępne opracowania.
Moje zdanie na temat opłacalności jest takie, że jak na działce jest tyko możliwość ogrzewania domu prądem, to do systemu grzewczego wart dołożyć solary, szczególnie jak się mieszka w gminie gdzie jest dofinansowanie. Następnie. Jak umiesz coś sam z tego zrobić , to naprawdę można zejść znacznie z kosztów.
Proszę wejdź na forum muratora i poczytaj. Warto.
Ale co ma budynek do wyliczeń? Chodzi mi tylko o ciepłą wodę dla czterosobowej rodziny (dwójka dzieci).
Czytałem opinie na formu muratora i mało która pozytywna pochodzi od osób posiadających solary, a jeśli już napisze coś dobrego to nie za bardzo jest w stanie udowodnić ekonomiczny sens ich posiadania. Temat jest identyczny jak z pompami ciepła. Znam użytkowników jednych rozwiązań i drugich (montowane przez profesjonalne firmy) i poza względną wygodą (proste/tanie instalacje solarne wypadają niestety z tej kategorii) niczym innym nie przekonują :wink:
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle !
Nie mam najmniejszego zamiaru przekonywać Cię do solarów. OK. To każdy, w określonych warunkach musi sam decydować. Znam wiele negatywnych opinii o solarach i wiele z nich jest popartych porządnym wyliczeniem.
Ja tylko nieśmiało sugeruje, że temat jest wart przemyślenia i szczególnie jak ktoś potrafi zrobić sam, przynajmniej część z tego systemu, to stosunkowo tanio może pozyskać znaczną ilość energii.
Piszesz o profesjonalnych firmach. Myślę, że tu jest pies pogrzebany. Jeśli do kosztów materiału doliczy się koszty firmy, to końcowa cena instalacji rzeczywiście jest nieopłacalna.
Słyszałem już o takim pomyśle, że inwestor przy okazji wyjazdu, kupił chyba w Nadrenii, kompletny zestaw do samodzielnego montażu, ze szczegółowa instrukcją etc. Przy zakupie kierował się ceną i jakością wykonania.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
Awatar użytkownika
krzysztofkhn
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Pawle !
4.04.2009 pozyskiwałem 14,2 kWh
28.04.2009 pozyskiwałem 18,9 kWh
Od tego czasu już nie sprawdzałem, ale pamiętam 87 oC. mierzone na kolektorze.
Serdecznie Pozdrawiam.

Krzysztof Khn.
X_r-o
---

Post »

No to takie wyniki robią już wrażenie :)
ODPOWIEDZ

Wróć do „NIEROŚLINNE tematy ogrodowe. Budowa domu. Wyposażenie ogrodu”