Co posadzic pod iglakami

Ogólne tematy działkowe, nowości w ogrodnictwie
Andrzej92xp
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 25 mar 2018, o 08:30
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Kwiaty w bliskim sąsiedztwie tuj

Post »

Witam serdecznie. Mam posadzone tuje przy ogrodzie. Przy drzewkach mam nawadnianie kropelkowe. Wokół drzewek ziemia wolna od chwastów systematycznie w sezonie używam środków na bazie glifosatu oczywiście lanca w osłonie. Nie nie byłem przekonany do zastosowania włókniny ale o tym innm razem. Tuje mają ok 1,8m wysokości. Myślę o ograniczeniu stosowania herbicydu ze względów ekonomicznych.Chciałbym w bliskim sąsiedztwie posadzić z jednej strony kwiaty jednoroczne aksamitki niskie. Czy to dobry pomysł? Zdjęcie mile widziane. To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 17 lut 2016, o 20:29
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Re: Kwiaty w bliskim sąsiedztwie tuj

Post »

Czemu nie. Jednak ja wybrałabym niskie kwiatki. (niektóre odmiany "turków" dorastają do 0,5 m). Jeśli będą zbyt wysokie, mogą zacieniać doły tuj i powodować ich łysienie. Pamiętaj o nawożeniu, bo kwitnące rośliny są żarłoczne i zabiorą tujom "papu" :wink:
Nie wiem, jaki Masz długi szpaler tuj. Alternatywą dla siania jednorocznych w gruncie są skrzynki z kwiatami postawione przed tujami.
Pozdrawiam Lucyna
Jelizawieta
200p
200p
Od: 23 sty 2021, o 21:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Kwiaty w bliskim sąsiedztwie tuj

Post »

Tuje odgrodziłam głęboko wkopanym obrzeżem i wzdłuż szpaleru tui posadziłam róże. Stanowisko róż również zabezpieczyłam obrzeżem. Tuje (wysokie ok 2,5 m) maja się dobrze, a i róże chyba zadowolone z osłony przed wiatrami.
Jelizawieta.
Pozdrawiam, Jelizawieta
Awatar użytkownika
Karo
-Administrator Forum-.
-Administrator Forum-.
Od: 16 sie 2006, o 14:39
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Kontakt:

Re: Rośliny,kwiaty pod iglaki- jakie posadzić?

Post »

Proponuję poczytać ten watek od początku a także n/w
Rabatka pod świerkami - viewtopic.php?t=22332
Rabata z iglakami i zimozielonymi - viewtopic.php?t=41966
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 5 sty 2023, o 10:44

Świerki serbskie szpaler co pod nimi?

Post »

Witam,

Posadziłem szpaler świerków serbskich przy płocie i to tak wszystko w korze jest, ale tak myślałem że jakby coś między tym świerkiem jednym a drugim rosło, nie w linii ale tak jakby wysunięte do przodu od pnia świerka troszeczkę. Nie chciało mi się robić zdjęcia więc wziąłem z Internetu i zaznaczyłem, ale chodzi mi o te miejsca

Na pewno coś długowiecznego, nie takiego że trzeba co roku sadzić :) Wrzosy mi się podobają, ale chodzi generalnie o to aby było dobrze roślince i nie była zagłuszana bardzo przez świerka, ale też świerkowi dobrze bo ma obecnie 60 cm i żeby go nic nie zagłuszało.
Obrazek
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Re: Co posadzic pod iglakami

Post »

Nic tam nie Sadź. Świerki szybko urosną, również wszerz. cokolwiek tam będzie, zostanie zagłuszone. Ja sadziłam kilka lat temu serby półmetrowe co 120 cm. Pomiędzy nimi posadziłam lawendę. Obecnie, po 6 latach, lawenda miejscami jeszcze "dycha" ale słabo. Pamiętaj, że serby, będą gęste i szerokie od samej ziemi.
Pozdrawiam Lucyna
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

Mógłbym zobaczyć zdjęcie jak wyglądają u Pani te świerki z lawendami?
Awatar użytkownika
Szczurbobik
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Nie, bo lawendy przesadziłam. Wyglądało to tak, że spomiędzy gęstych gałęzi świerka wystawały pojedyncze kwiatostany lawendy. Serby rosną dość szybko, więc nie ma sensu sadzić pod nimi żadnych wieloletnich roślin. Jeśli są jeszcze małe, a koniecznie Chcesz, aby coś pomiędzy nimi rosło, Posadź coś jednorocznego, ewentualnie coś w donicach, które potem, w miarę wzrostu świerków, będzie można przestawić.
Pozdrawiam Lucyna
asaledr
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...

Post »

A macie może zdjęcia jak wyglądają np. 5 letnie świerki serbskie Picea omorika a jak 10 letnie?
ODPOWIEDZ

Wróć do „Pozostałe tematy działkowe i ogrodowe - Dyskusje OGÓLNE, NOWOŚCI”