Ptasia Grypa i metody zapobiegania...
jeśli chodzi o koty to jest u nas panika. Ludzie zgłaszają się ze swoimi zdrowymi zwięrzętami do weterynarzy w celu uśpienia
Co niektórzy próbują sami to załatwić. Z tego co wiem w przypadku zachorowania kota człowiek nie ulegnie zakażeniu.
Straszne czasy nadeszły dla różnych zwierząt.
Co niektórzy próbują sami to załatwić. Z tego co wiem w przypadku zachorowania kota człowiek nie ulegnie zakażeniu.
Straszne czasy nadeszły dla różnych zwierząt.
Być wolnym to móc nie kłamać
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Dobrze że u nas "dokarmiacze" sa odpowiedzialni i nie ulegaja panice. Nasz znajomy CODZIENNIE przychodzi z jedzeniem dla kotów. Kiedyś rozmawialiśmy i on powiedział, że nie boi się chorób odzwierzęcych bo całe jego życie było związane z różnymi zwierzętami, a nigdy nie chorował.
Chodzi mi o to że nadmierny lęk nie ma racjonalnego potwierdzenia.
Osobiście nie jestem w stanie zrobić krzywdy naszym mniejszym braciom.
Chodzi mi o to że nadmierny lęk nie ma racjonalnego potwierdzenia.
Osobiście nie jestem w stanie zrobić krzywdy naszym mniejszym braciom.
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Podobno ceny kurczaków leca na łeb. Idę kupić troche mięska.
A jeszcze o kotach i ptasiej grypie. Trzymam koty w domku. Ale najmłodsza Shakira urządziła dzisiaj w nocy taki happening że wszystkiego mi się odechciewa. Chyba będzie spać w garażu. Zwalała wszysko co nadało się do tego celu. Skrobała w okna, próbowała otwierac szafki i darłą się.
A jeszcze o kotach i ptasiej grypie. Trzymam koty w domku. Ale najmłodsza Shakira urządziła dzisiaj w nocy taki happening że wszystkiego mi się odechciewa. Chyba będzie spać w garażu. Zwalała wszysko co nadało się do tego celu. Skrobała w okna, próbowała otwierac szafki i darłą się.
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Andrzeju rodzina kotowatych jest bardziej wrażliwa na zakażenia ptasią grypą niż rodzina psowatych. Ale do zakażenia kota nie dochodzi łatwo. kot musi zjeśc dużo zakażonego mięsa. Ryzyko zakażenia jest podobne jak w przypadku innych zakażeń. Szczerze mówiąc nie bardzo boję się zakażenia moich kotów. jeśli zaś chodzi o drób naprawde nie ma co sie przejmować. W zasadzie zjedzenie surowego mięsa jest niebezpieczne.
(Albert Camus)
(Albert Camus)
Elizo, jednak będę się starał chronić kota. Jeżeli chodzi o mięso... najczęściej poddajemy je obróbce termicznej (ale to mądrze zabrzmiało) ale w sklepie na tej samej wadze ważą mięso drobiowe i np. wędliny. Nigdy nie uwierzę, że nadzór weterynaryjny w zakładach drobiarskich czy fermach wykryje wirusa... Trąbią wszędzie, że po przygotowaniu w domu mięsa drobiu trzeba odkazić deski do krojenia i noże czyli tą drogą można przenieść wirusa. Ja jednak trochę obawiam się... 
Andrzej_K
Andrzeju i to jest rozsądna postawa. Zwróc uwagę że ludzie kupuja mięso np wieprzowe i na tej samej wadzie ważony jest np drób. Tak więc unikanie mięsa drobiowego nie ma kompletnie sensu. Natomiast trzeba pamietać o zachowaniu higieny w domu, czyli to o czym pisałeś. Prawie cały drób zakażony jest salmonellą. Stąd właściwa higiena jest jeszcze bardziej uzasadniona. Kolejna sprawa ważenia mięsa i wędliny na jednej wadze. TAK NIE MOŻE BYĆ to jest poważna nieprawidłowość i choc donosicielstwa nie lubię to warto zawiadomić miejscową powiatową stację sanitarno-epidemiologiczną.
(Albert Camus)
(Albert Camus)