Żywopłot - wymagania,koszty, podłoże,dyskusje ogólne

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
malawika
10p - Początkujący
10p - Początkujący
Od: 11 lis 2011, o 20:08
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Żywopłot tuje Jak tanio się ogrodzić na dużej powierzchni?

Post »

Dzięki.
Na wiosnę planujemy zająć się siatką i to maksymalnie wysoką... Zanim cokolwiek wyrośnie... Ale siatka to taki wizualny koszmar :| :shock:
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 5 maja 2009, o 13:45
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

Ja za Ałyczą mam jeszcze siatke budowlaną i jej nie widzę. Ałycza + siatka = porządna bariera dla kotów, bo Ałycza tez ma kolce... Sadziłam ją wg schematu B.

Daturki? Dopiero zaczynam z nimi przygodę :)
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p
Od: 23 maja 2011, o 17:16
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Ałycza, fajna sprawa. Co do rzędów z iglaków to dwa spoko wystarczą. Dla porównania zamieszczam zdjęcie ałyczy i szmaragdów( w jednym rzędzie). Pierwsze zdjęcie- wiosna 2011, szmaragdy posadzone jesienią zeszłego roku i ałycza mocno przycięta. Drugie zdjęcie późne lato. Nie mam ciągłości jednogatunkowej wzdłuż ogrodzeń, bo tak jest ciekawiej i szkoda mi roślin które już od dawna rosną. Obrazek Obrazek
Aha, może thuja "kurnik"? Też dobra na szpalery. Pierwszy plan przed szmaragdami.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p

Post »

malawika pisze:Dzięki.
Na wiosnę planujemy zająć się siatką i to maksymalnie wysoką... Zanim cokolwiek wyrośnie... Ale siatka to taki wizualny koszmar :| :shock:
Podpowiedź do siatki- pnącza. Może bluszcz lub clematis, ale niewymagający cięcia. Po trzech sezonach przy gęstym obsadzeniu "szczelny ekran"
Obrazek
Awatar użytkownika
malawika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Bardzo Ci dziękuję, Kefas, za te zdjęcia! Super :D
Kórnik niestety wolno rośnie... I przy zakupie czegoś większego niż 80 cm wyjdzie raczej drożej niż szmaragd.

Co do ałyczy - to tak mocno się przycina na wiosnę, czy na jesień? Poza tym jestem ciekawa co się robi z gałęziami? Trzeba chyba mieć rozdrabniarkę do takiej ilości gałęzi...
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Kefas - jakie to pnącze tak ładnie rośnie na siatce? Moja Ałyczajest drobno cięta i wrzucana do kompostownika.
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p

Post »

malawika pisze:Bardzo Ci dziękuję, Kefas, za te zdjęcia! Super :D
Kórnik niestety wolno rośnie... I przy zakupie czegoś większego niż 80 cm wyjdzie raczej drożej niż szmaragd.

Co do ałyczy - to tak mocno się przycina na wiosnę, czy na jesień? Poza tym jestem ciekawa co się robi z gałęziami? Trzeba chyba mieć rozdrabniarkę do takiej ilości gałęzi...
Ałyczy tak mocno się nie tnie, chyba że po kilku latach. Jak widać na zdjęciu byłem zmuszony do tego po usunięciu większych drzew i przy okazji zrobiłem remont stanowiska dosadzając i formując co nieco. Ciąć można wiosną i jesienią, jednak takie ciecie najlepiej zrobić zimą Obrazek
Awatar użytkownika
kefas g
200p
200p

Post »

Lorrie pisze:Kefas - jakie to pnącze tak ładnie rośnie na siatce? Moja Ałyczajest drobno cięta i wrzucana do kompostownika.
Pnącze to clematis bodajże "Vitalba", który zdominował i przerósł bluszcz pięcioklapowy. Ładnie kwitnie i ma piękne owocostany.
Obrazek Obrazek Obrazek
Awatar użytkownika
malawika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Powojnik też fajny... ale również gubi liście na zimę. Na pewno na plus są kwiaty, więc dobrze byłoby je ulokować przy altanie, ale chyba nie na płocie.

Z resztą cały czas mam nadzieję, że istnieje jednak jakaś roślina, która uwolni mnie od faktu stawiania siatki. Nawet z boków i tyłu parceli, bo od frontu będziemy zmuszeni do jej zainstalowania.

Bardzo dziękuję za zdjęcia! ;:136
Awatar użytkownika
malawika
10p - Początkujący
10p - Początkujący

Post »

Fantastyczne zdjęcia. Już nie mogę się doczekać chociażby zalążka efektów jakie Wy osiągacie...

Może nasze chochoły pozwolą przetrwać tę zimę naszym nowym nasadzeniom i na wiosnę się uda ujrzeć jakiś refleks ;)
Awatar użytkownika
-JERRY-
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 2 lip 2011, o 21:03

Re: Żywopłot i liście.

Post »

Świeże sadzonki żywopłotu pościeliłem skoszoną trawą i całość przysypałem liśćmi z drzewek owocowych ;:138
Mam nadzieję że na wiosnę będzie wszystko gitara :)
MirekL
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Przyjaciel Forum - Ś.P.
Od: 10 lis 2008, o 20:26

Post »

Ech.... :D
1. 'Kórnik' nie rośnie wolno. To krzyżówka z żywotnikiem olbrzymim i jedna z szybciej rosnących tui.
2. Żaden żywopłot nie zatrzyma kota, nawet z 5 rzędów. Może opuncja... choć wątpię. Przez każdy dołem przejdą bez najmniejszych problemów.
3. Sianie 'Smaragda' to nieporozumienie. Urośnie owszem tuja, prawdopodobnie żyw. zach, w dodatku każda inna- rozszczepienie cech. O tujach kulistych z nasion zapomnij.
4. Przy posadzeniu tui w trzech rzędach najpierw szybciutko z braku światła padnie środkowy rząd. Wszelakie fungi oczywiście rozlezą się na tuje rosnące na zewnątrz i w dość krótkim czasie wszystko będzie do wykarczowania.
Awatar użytkownika
Lorrie
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Kontakt:

Post »

Jeśli boisz sie o koty to spróbuj z elektronicznymi pastuchami, zdają egzamin zwłaszcza na dużej powierzchni.
x_o-a
Konto usunięte na prośbę.
Od: 30 mar 2010, o 21:01

Post »

MirekL pisze: ...
2. Żaden żywopłot nie zatrzyma kota, nawet z 5 rzędów. Może opuncja... choć wątpię. Przez każdy dołem przejdą bez najmniejszych problemów.
...
Wczoraj w TV pokazywali kota, który siedział na czubku bardzo wysokiego kaktusa, nic sobie nie robił z jego kolców :) TUTAJ . Przez siatkę, koty przeskakują bardzo sprawnie ? widziałam niejednokrotnie, jak to robią koty sąsiadów.
Tomek_MM
500p
500p
Od: 6 mar 2009, o 13:18

Post »

Jak kotu dajesz jeść to nie ucieknie, mojego kota widuję nawet ponad kilometr od mojego domu, chodzi sobie wszędzie, kot to nie pies, nie da się go uwiązać ani jakoś zatrzymać.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”