Witaj tu.ja, nie wiem dlaczego tak późno wychodzi z ziemi Twoja brunnera, ale dobrze, że żyje i nie zaginęła. Mogę jedynie napisać, że charakterna jakaś jest .
Krzewuszka wczesna, nie mogę się na nią napatrzeć i chyba posadzę sobie jeszcze ze dwie takie w innych miejscach
Irys Dacota zadziwia mnie mnogością kwiatów, tak wygląda rok po posadzeniu jednego kłącza
Kokoryczka variegata Lubię bardzo ciapate listeczki u roślin.
Mam ich kilka min konwalię variegata.
Ewa, masz rację ta krzewuszka wczesna jest wyjątkowej urody
Ewo bardzo spodobały mi się Twoje Irysy Dacota, aż nie chce się wierzyć ze to z jednego kłącza po roku tyle ich kwitnie, pewnie im dobrze u Ciebie.
Żurawki masz super.
Witam i ciesze się, że do mnie zaglądacie:-). Evluk, my też lubimy rośliny o kolorowych liściach, są ozdobą ogrodu cały sezon, nawet kiedy roślina nie kwitnie.
Krzewuszka jest u nas drugi rok, nie spodziewałam sie takiej mnogości kwiatów. Kasia_Tomek, irys mnie zadziwił. W zeszłym roku miał 3 kwiaty, a teraz szok. Myślę, że mu pasuje miejsce i tyle. Z jednej sadzoneczki taka piękna kępa się zrobiła i bardzo mnie cieszy.
Rośliny po prostu kochają ciebie, twój ogród i twoją ziemię
U mnie irysy rosną gorzej niż źle. Ani dobrej ziemi, ani słońca. Poddałam się i oglądam u innych. A ten twój przecudnej urody.
Krzewuszka faktycznie zachwycająca. Że też ja nie mam miejsca na większe krzewy w ogrodzie.
Witaj Ewuniu , zachwycająca jest Twoja krzewuszka wczesna, nie można oderwać oczu!
Możesz podać mi jej nazwę?
Irys utworzył jak na tak krótki okres czasu , naprawdę imponującą kępę, musi mu być nadzwyczaj dobrze u Ciebie!
Azalie , kwitną prześlicznie , moja panienka też już zaczyna pokazywać kwiatuszki !
Ślicznie Ci się odwdzięczają roślinki , za Twoją opiekę nad nimi!
Dorotko - dodad, irysy to chyba lubią mokrą ziemię, a u nas jest właśnie taka gleba. Jak jest susza to na wierzchu robi się zasuszona, a kilka centymetrów niżej ciągle jest piękna, brązowa i wilgotna ziemia. Co do irysów to chyba je bardzo polubiłam i mam już kilka różnych, nowe tegoroczne nabytki:-). Kupiłam sobie dwie odmiany irysów amerykańskich i irysa bucharskiego. Tak na szybkiego licząc to będzie w moim ogrodzie 9 odmian, ale dopiero za rok będą jakoś wyglądały. Dorotko - babuchno, to jest krzewuszka wczesna - praecox. Chyba najwcześniej zakwita ze wszystkich krzewuszek, chociaż widziałam u kogoś na forum młodą sadzonkę krzewuszki żółtej już kwitnącą.
Znalazłam pąki kwiatowe na drugiej hortensji, zawiązują się na młodych tegorocznych przyrostach. Jest to młoda Blue Bird albo Intermedia bo Lwisko sam ją ukorzeniał, ale nie oznaczył. Jak zakwitnie to będzie wiadomo.
Witaj Ewo pięknie kolorowo u Ciebie .
Jestem pod urokiem iryska Dacota ,ślicznie się rozrasta .
Musiałabym cofnąć się do poprzedniej części zobaczyć inne Twoje irysy .
Genia
Ewa - rodgersję masz śliczna ,a moje chyba nie zakwitną znowu
Mam trzy gatunki ,ale same liściory mają
Krzewuszka biała od Ciebie ma już duże pąki ,niedługo mi zakwitnie
Jestem ciekawa czy przezimowały Ci żółte budleje ,bo moja zmarzła
Ewuniu witaj. Nie mam już miejsca w swoim ogrodzie, ale Ośnieża jest moim nowym marzeniem, jest cudowna. Najwyżej pozbędę się czegoś innego. Krzewuszki wcześnie Ci zakwitły, u mnie dopiero w czerwcu i bzy - lilaki piękne.
Rodgersja dopiero mi wychodzi - jest maleńka .. ale jest .. tzn była do wczoraj - bo nie rosła na najbardziej zalanej rabatce Tego Dacotę - chociaż malutkie kłącze chętnie odkupiłabym od Ciebie ... albo wymieniła na coś .. proszę
Pozostawić ciepły ślad na czyjejś ręce... - Bernadetta
Zapraszam pod Krzywą Jabłoń: Miiriam ; Rok 2012 ; Rok 2013
Witam wszystkich odwiedzających nasz ogród. Geniu nie robiłam zdjęć wszystkim irysom bo były młode, ale jak będą takie ładne jak ta odmiana to zrobię w tym roku. Większość irysów posadziłam jesienią i raczej nie będą zbyt duże w tym sezonie. Kilka kupiłam też dopiero w tym roku i rosną w pojemnikach bo rabatki nie przygotowane. Bożenko, rodgersji mam też trzy odmiany, w zeszłym roku kwitły dwie, a tej ze zdjęcia psy ułamały kwiata i właściwie można uznać, że kwitła. Ta ma największe liście i najszybciej wschodzi, dwie pozostałe wyłażą później i są teraz mniejsze.
Jedna budleja żółta mi przezimowała. Cała reszta - sadzonki - padły. Biała krzewuszka też ma u nas pąki i niedługo zakwitnie. Tajko, ta krzewuszka to taka wczesna odmiana, ale zauważyłam, że kwitnie też Cappucino, ma niewiele kwiatów, ale już są. Co do ośnieży to czekam aż się rozrośnie, wtedy będzie miała dopiero efekt. Teraz ma około metra wysokości i jest dość rzadka. Miriam nazwy hosty nie pamiętam, ale może jest oznaczona, jutro w czasie porannego obchodu sprawdzę. Co do Dacoty to zrobię kilka sadzonek w czerwcu, bo chyba jakoś tak w tym czasie dzieli się irysy - muszę wrócić do starych wiadomości bo zapomniałam.
Witaj Kocico też masz dużo pracy przy tych roślinkach widzę że masz duży metraż tej działki to i pracy kosztuje ja to mam tylko 450m i to ogródki rodzinne to raczej po winam zmienić na rekreacyjny niby tak robię a kwiatów przybywa pozdrawiam