Głóg (Crataegus) choroby i szkodniki
Re: Głóg (Crataegus) choroby i szkodniki
Spowodowane zmianą warunków.Podlewaj w czasie suszy, w przyszłym sezonie będzie lepiej.Można opryskać czymś na mszyce, bo często na głogu są one w niewielkich ilościach w zwiniętych listkach, mało widoczne, a skoro są mrówki to o czymś świadczy.
Raczej na pewno są mszyce
U mnie są wszędzie, na różach, wiśniach, jaśminie, akacji

U mnie są wszędzie, na różach, wiśniach, jaśminie, akacji

Prosiłbym o identyfikację choroby, jaka zaatakowała moją roślinę.
Głóg o dość marnym wyglądzie posadziłem 2 miesiące temu w ogrodzie. Po posadzeniu roślina odżyła, wypuściła nowe, świeże pędy. Niestety od 3 tygodni zaobserwowałem niepokojące zjawisko, które zaprezentowałem na zdjęciach. Roślina na pewno nie narzeka na brak wody.

Głóg o dość marnym wyglądzie posadziłem 2 miesiące temu w ogrodzie. Po posadzeniu roślina odżyła, wypuściła nowe, świeże pędy. Niestety od 3 tygodni zaobserwowałem niepokojące zjawisko, które zaprezentowałem na zdjęciach. Roślina na pewno nie narzeka na brak wody.

Czy jest jakiś sposób na plamistość liści głogu? Po ostatnich deszczach i teraz w wysokich temperaturach drzewo straciło już prawie połowę liści.Opryski w większej ilości nie wchodzą w grę, bo drzewko spore, ma ok. 20 lat.Myślę o usunięciu, bo tydzień kwitnienia nie rekompensuje mi śmietnika wokół latem i jesienią
Choroba w mniejszym lub większym stopniu występuje co roku.

Witam,
Na moich starych juz drzewach głogu (głóg szkarłatny), pojawiała się jakaś choroba, która całkowicie ogołaca gałęzie z liści. Kwiaty całkowicie obumierają, a liście robią się czerwonawe. Choroba ta, przechodzi z gałęzi na gałęzie i progresywnie niszczy drzewo.
Załączam cztery zdjęcia:
1. Chore liście na gałęzi - widać czerwonawy kolor liści, brak kwiatów.

2. Chore liscie - czerwonawy kolor listków, całkowicie zniszczony kwiat.

3. Zdrowa gałąź - tak jak powinna wyglądać, białe kwiaty, zielone liście.

4. Drzewo z suchą już gałęzią.

Proszę o pomoc w identyfikacji choroby oraz sposobu jej zatrzymania.
Pozdrawiam,
Na moich starych juz drzewach głogu (głóg szkarłatny), pojawiała się jakaś choroba, która całkowicie ogołaca gałęzie z liści. Kwiaty całkowicie obumierają, a liście robią się czerwonawe. Choroba ta, przechodzi z gałęzi na gałęzie i progresywnie niszczy drzewo.
Załączam cztery zdjęcia:
1. Chore liście na gałęzi - widać czerwonawy kolor liści, brak kwiatów.

2. Chore liscie - czerwonawy kolor listków, całkowicie zniszczony kwiat.

3. Zdrowa gałąź - tak jak powinna wyglądać, białe kwiaty, zielone liście.

4. Drzewo z suchą już gałęzią.

Proszę o pomoc w identyfikacji choroby oraz sposobu jej zatrzymania.
Pozdrawiam,
Dzień dobry, na wiosnę zasadziłem w ogrodzie głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet. Drzewo zakwitło i wypuściło pędy. Od pewnego czasu zauważam wysychanie liści. Wygląda to na zarazę ogniową. Czy ktoś z forumowiczów może potwierdzić?
https://photos.app.goo.gl/wu4Mqd84dGbBP1J99
https://photos.app.goo.gl/wu4Mqd84dGbBP1J99
Głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet - co mu dolega?
Witam wszystkich fachowców!
Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych ogrodników i działkowców z pytaniem, co może dolegać moim głogom. Już w poprzednim sezonie wyglądały podobnie kiepsko, aczkolwiek wtedy zwaliłem to na upalne i suche lato oraz to, że mało je podlewałem.
Niestety w tym roku sytuacja się powtarza. Wiosną było sporo kwiatów, ładnie kwitły, ale później było coraz gorzej. Staram się je w tym sezonie podlewać oraz zwykle robiąc oprysk różom preparatem "SUBSTRAL RÓŻA 2w1 KOMPLEKSOWA OCHRONA". Zawsze to co mi zostanie z róż, opryskuję głogi. Niedawno dość mocno poprzycinałem je, aby miały więcej "siły" na odbudowę i walkę.
Czytałem inne posty dotyczące chorób głogów, ale ciężko jednoznacznie stwierdzić co się dzieje. Albo mszyca, albo zaraz ogniowa, rdza?
Proszę o porady, diagnozę choroby. Jak będę wiedział co im jest, łatwiej będzie mi poczytać jak mam działać.
Poniżej fotki

Jeden z głogów:

Drugi, w gorszym stanie:

Zwracam się z pytaniem do bardziej doświadczonych ogrodników i działkowców z pytaniem, co może dolegać moim głogom. Już w poprzednim sezonie wyglądały podobnie kiepsko, aczkolwiek wtedy zwaliłem to na upalne i suche lato oraz to, że mało je podlewałem.
Niestety w tym roku sytuacja się powtarza. Wiosną było sporo kwiatów, ładnie kwitły, ale później było coraz gorzej. Staram się je w tym sezonie podlewać oraz zwykle robiąc oprysk różom preparatem "SUBSTRAL RÓŻA 2w1 KOMPLEKSOWA OCHRONA". Zawsze to co mi zostanie z róż, opryskuję głogi. Niedawno dość mocno poprzycinałem je, aby miały więcej "siły" na odbudowę i walkę.
Czytałem inne posty dotyczące chorób głogów, ale ciężko jednoznacznie stwierdzić co się dzieje. Albo mszyca, albo zaraz ogniowa, rdza?
Proszę o porady, diagnozę choroby. Jak będę wiedział co im jest, łatwiej będzie mi poczytać jak mam działać.
Poniżej fotki

Jeden z głogów:

Drugi, w gorszym stanie:

Re: Głóg dwuszyjkowy Paul's Scarlet - co mu dolega?
Plamistość liści spowodowana przez grzyb http://www.szkolkarstwo.pl/article.php?id=513
Rozwojowi sprzyja wysoka temperatura po opadach deszczu.Podatna na chorobę jest odmiana o różowych kwiatach.
Rozwojowi sprzyja wysoka temperatura po opadach deszczu.Podatna na chorobę jest odmiana o różowych kwiatach.
Wygląda, że jest w jakiś sposób zalane, ma zbyt wilgotno, a nie jest jeszcze ukorzenione w nowym miejscu i nie potrafi wykorzystać tej wody.
Zawsze marzyłem o głogu Paul Scarlet, kupiłem trzy sztuki po 3 m każdy, aby od razu cieszyć się ich wspaniałością, 3 tygodnie temu zostały zasadzone i cieszyły moje oko. Grunt jest przepuszczalny. Ale głogi powinny sobie tam radzić, na dziko rosną, woda gruntowa na 1,2 m.
Proszę o diagnozę i rady co zrobić..... mam podejrzenia, ale nie chcę sugerować odpowiedzi.. Wszystkie 3 sztuki tak mają...

Proszę o diagnozę i rady co zrobić..... mam podejrzenia, ale nie chcę sugerować odpowiedzi.. Wszystkie 3 sztuki tak mają...

-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 11 cze 2023, o 17:07
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 14 wrz 2023, o 17:47
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
-
- 0p - Nowonarodzony
- Od: 24 sie 2024, o 10:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.