Mieczyki dzielimy się doświadczeniami Cz.1

Tulipany, krokusy, narcyzy, lilie, dalie, begonie, irysy, kanny, bratki, maciejki, ...
Awatar użytkownika
Majkaa
100p
100p
Od: 28 maja 2010, o 19:58
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Mieczyki-nawóz

Post »

Witam jak zrobić domowy nawóz dla mieczyków?
Adam S.
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 18 mar 2009, o 15:24
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Re: Mieczyki-nawóz

Post »

:wit Mieczyki to żarłoczne rośliny . Ja na jesień przekomuję ziemię pod mieczyki obornikiem, a wiosną jeszcze
podsypuję nawozem Azofoską lub innym wieloskładnikowym . Nie stosuję roślinnych nawozów bo mam pod dostatkiem zwierzęce .
Ale Ty jak chcesz użyć roślinnych to na pewno gnojówką z pokrzyw możesz podlewać mieczyki , podobnie jak gnojówkę z pokrzyw
można zrobić z innych roślin np. z żywokostu , jest bogaty w potas .
Awatar użytkownika
Zibi_41
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 11 maja 2010, o 21:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: Mieczyki podzielmy się doświadczeniami

Post »

Z moimi mieczykami sadzonymi w tym roku dzieje się coś niedobrego :( Te które zimowały w gruncie już je przerosły , a tegoroczne marnieją w oczach . Czy nadmiar wody mógł im zaszkodzić :?: Po raz pierwszy przydarzyło mi się zalanie całej rabaty na głębokość około 20cm , więc nie bardzo wiem co robić dalej . Woda stała tylko jeden dzień , od razu ją wypompowałem , ale chyba zdążyła nabroić :?: :(
Awatar użytkownika
Uni57
ZBANOWANY
Od: 12 maja 2010, o 14:56

Post »

Moje nie ucierpiały na szczęście w ostatnie ulewy, ale fakt, że w kałużach nie stały, nie to co kanny. Ale jak kanny zniosły podtopienie, to może i mieczyki też zniosą...
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Mieczyki - kilka pędów z jednej bulwy.

Post »

Witam!

W tym roku wszystkie mieczyki wykiełkowały mi trochę później i zamiast jednego pędu wypuściły przeważnie po dwa, czasami trzy pędy. Cebule były bardzo duże.
Czy kwiaty na tych pędach będą równie okazałe co w przypadku jednego pędu?
Tomek
Awatar użytkownika
zelwi
500p
500p
Od: 27 cze 2007, o 09:50

Post »

Jak ma się głębokość sadzenia do wielkości kwiatostanów?
Do kiedy można sadzić mieczyki aby uzyskać dorodne kwiaty w danym roku?
Tomek
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

Ja ostatnie 5 szt posadziłam 9-go czerwca i już wzeszły (pierwsze 24-go kwietnia). Najszybciej ze wszystkich, bo po pięciu dniach wzeszły czerwcowe. Najdłużej wschodziły z 8-go maja, bo średnia arytmetyczna wyszła 17dni. Zobaczę kiedy zakwitną, bo nigdy wcześniej tak późno nie sadziłam.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 mar 2010, o 08:07

Post »

Aby uzyskać duże kwiaty wręcz olbrzymie sadzę duże cebulki najwcześniej i już na początku sierpnia mam kwiaty, a sadzę je między innymi dlatego, bo te duże najszybciej puszczają pędy i trzeba je szybciutko do ziemi wysadzać. Później idą te średnie cebulki, które też mają duże kwiaty. Najpóźniej sadzę te jednoroczne, różańcowe (są drobne i trzeba je przebierać jak paciorki różańca, zresztą często odmawiam przy ich oczyszczaniu różaniec). Na koniec sieję cebulki przybyszowe i to nie dlatego, że tak najlepiej, ale że z czasem się nie wyrabiam. Ostatnie cebuleczki różańcowe posadziłam tydzień temu, jeszcze nie wzeszły. Ale zakwitną na koniec września i jeśli nie będzie mrozów to nawet w październiku. Będą oczywiście mniejsze.
W wolnej chwili napiszę co zrobić, aby cebulki przechować do połowy czerwca, żeby nie puściły korzonków i pędów.
kajo
200p
200p
Od: 29 mar 2010, o 19:31

Post »

A te najdrobniejsze to też Ci zakwitną w tym roku? Ja je wyrzucałam, bo ktoś mi powiedział, ze trzeba przez 3 lata sadzić, żeby zakwitły, a ja nie miałam tyle cierpliwości.
Pozdrawiam serdecznie,
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Po zebraniu dużych cebul oddzielam cebulki przybyszowe i sieję w następnym roku. Jesienią mam małe cebulki mieczyków, które wiosną oczyszczam z łusek i sadzę, aby zakwitły mi w tym roku. Oczywiście kwiaty są mniejsze i wymagają większej ochrony, ale na przyszły rok mam już pełnowartościowe cebule. Ale, żeby były tak wielkie jak na moim zdjęciu potrzebują jeszcze jednego roku. Poza tym te duże chyba dlatego są takie duże, że wcześnie je sadzę, te wysadzane później nie dorastają do takich rozmiarów.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Obrazek

Moje pierwsze już obsypane jeszcze tylko dopielić.

Obrazek

To ambrozja (krokosmia)

Obrazek

To moje różańcowe, drugi rok. W tym roku zakwitną

Obrazek

A to grządka specjalnej troski, kupione nowe odmiany, sadzę osobno i przyglądam się im i często opryskuję, żeby nie przywlec jakiejś choroby.
Awatar użytkownika
Krycha
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

A więc tak
najpierw obsychają w przewiewnej komórce
(u mnie w stodole)
przed przymrozkami oczyszczam je z korzeni i ziemi
trzymam w domu w cieple do polowy listopada
po wyschnięciu
oczyszczam z dalszych łupin okrywowych
pozostawiając ostatnią warstwę
umieszczam w przewiewnych skrzynkach
wynoszę do piwnicy
a potem wczesną wiosną
na początku kwietnia
(wtedy najwięcej ich się psuje)
po założeniu na tunel foli
zanoszę do niej skrzynki z cebulkami
aby wygrzewały się na słoneczku
na noce owijam w koce
w międzyczasie sukcesywnie przebieram
moczę w kaptanie przez pół godziny
i wysadzam w pole partiami
co dwa tygodnie
aby mieć kwiaty do końca września
na ostatku sadzę małe cebulki
i wysiewam cebulki przybyszowe
aby mieć materiał niezarażony żadnymi chorobami na przyszłe lata

Nie kupować cebulek w marketach
ani holenderskich
najlepiej u baby na rynku
(takiej jak ja)
jeżeli tej babie przezimowały to są zdrowe

Dopóki nie dochowałam się
dobrych odmian
pracowałam nad nimi 20 lat
moja najstarsza odmiana
rośnie u mnie już 30 lat
i zawsze jest rozchwytywana

To tak w skrócie o wszystkim, a w szczegółach:
wczesną wiosną jak napisałam wyżej w mojej piwnicy zaczynają się psuć i wyrastać (pewnie wilgoć), więc najwcześniej jak to możliwe zakładam na tunel folię i wynoszę skrzynki z mieczykami to niej, przed ewentualnymi przymrozkami przykrywam na noc. I w tej folii przebieram, sortuję i wysadzam. Są te cebulki w niej aż do czerwca. Jeśli nawet puszczą kiełki to są one mocne, nieduże i zielone. Uważam tylko, aby nie załapały wilgoci i nie puściły korzonków. Myślę też, że trzeba uważać aby się nie zagotowały przy nadmiernym nasłonecznieniu, wtedy przykrywam je kawałkiem jakiejś dykty. Nie jest to może sposób na przechowywanie, ale u mnie sprawdził się w praktyce. Dla mnie najważniejsze, ze słoneczko hamuje rozwój psucia się cebulek. Nie mam specjalnej chłodni i muszę obywać się piwnicą taką jaką mam. Jeśli macie jakieś pytania, chętnie służę odpowiedzią, może nie od razu, ale w wolnej chwili na pewno odpowiem.
sylwekw

Post »

Super ale szczegółowe wskazówki. Dziękuję bardzo. Trafią do mojego ważnego notatnika. Dziękuję Krystyno ;:180 myślę, że nie tylko w swoim imieniu.
marek69
200p
200p
Od: 8 lip 2008, o 13:39

Post »

Pochłaniam tu wiedzę na temat uprawy mieczyków, choć zajmuję się ich mini uprawą od kilkumastu lat. Swoje rośliny podczas zimy przechowuję w kanale garażu murowanego gdzie temperatura wacha się od 0,5 do 3 stopni, a wilgotność powietrza wynosi ponad 90%. Cebule wraz z łuską przechowuję w ażurowych pojemnikach zasypanych trocinami. Po zimie spędzonej w takich warunkach wyjmuję w kwietniu z trocin zdrowe cebule , a odsetek uszkodzonych jest naprawdę niewielki.
Pozdrawiam Jarek
GmbH
50p
50p
Od: 23 maja 2008, o 20:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Czy ktoś wie w którym roku po pierwszym posadzeniu zakwitają cebulki przybyszowe? 1, 2 rok?
Zablokowany

Wróć do „Rośliny CEBULOWE i jednoroczne”