Uprawa hortensji w pojemnikach

Drzewa ozdobne
ODPOWIEDZ
astina
0p - Nowonarodzony
0p - Nowonarodzony
Od: 18 paź 2010, o 19:27
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Hortensja "Magical Jade"

Post »

Witam wszystkich,jestem nową fanką między innymi hortensji ogrodowych,chciałabym poradzić się jak mogę przechować Hortensja "Magical Jade" w donicy,bo mam okazję kupić ładny okaz,nie mam zbyt chłodne go pomieszczenia ok.15-18st,proszę o radę czy jest szansa :lol: przetrzymać ją do wiosny? :lol:
lucas84
200p
200p
Od: 7 lis 2010, o 21:50

Re: Uprawa hortensji w pojemnikach

Post »

Witam! A w jakim miesiącu najlepiej rozmnażać hortensje? Jaką ziemie zastosowac? I Jeśli w okresie jesiennym gdzie je zimować?
Z góry dzięki za pomoc, pozdrawiam!
selli7
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Tnę sadzonki 10 cm w lipcu, sadzę do lekkiej ziemi, przycinam duże dolne liście w poprzek do połowy,by ograniczyć parowanie, daję pod folię.Po ok. miesiącu mają korzenie, zimują w chłodnym pomieszczeniu na parapecie.Na zimę sadzonki zrzucają liście, ale zostają pąki wzrostowe, które dość wcześnie wiosną ruszają.Przesadzam rośliny, uprawiam w pojemniku i jeszcze jedna zimę spędzają w pomieszczeniu, a wiosną sadzę do gruntu.
lucas84
200p
200p

Post »

BARDZO, BARDZO, BARDZO dziękuję! I byle do lipca :D
Jeśli bedzie efekt, będą również zdjęcia!:)
pozdrawiam i jeszcze raz dziekuje:)
lucas84
200p
200p

Post »

Jeszcze tylko taka mała kwestia... "daję pod folię...."
Masz na myśli tunel? Czy przykrywasz to folią?

Przyjaciel Forum - gold
Od: 6 gru 2008, o 17:55

Post »

Wkładam całą doniczkę do zwyczajnej białej torebki foliowej i związuje luźno u góry 'uszy' by zostały niewielkie otwory, powietrze krążyło i nie zapleśniało od wilgoci i braku powietrza.Łatwo zaglądnąć, skontrolować, no i mam też od razu 'podstawkę' gdyż najczęściej stoi na parapecie w ciepłym , jasnym pomieszczeniu, ale tak by słońce nie operowało.
beatab
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 13 kwie 2009, o 09:25
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.

Post »

kasia_rom pisze:Na leżąco tzn całe zakopać, razem z gałązkami?
Jak zakopać to całe z gałązkami najlepszy sposób na przechowanie ogrodowych- i odkopać w maju :wit
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Swoje hortensje ogrodowe przechowałam na strychu ale widzę, że już otwierają im się pączki ( widzę, że delikatnie zielenieją). Co powinnam teraz z nimi zrobić - czy przenieść je już do jaśniejszego pomieszczenia aby się dalej rozwijały? Boję się, że jak zostawię je na strychu to zmarnieją skoro się zielenieją ale z drugiej strony to obawiam się że jak będą miały więcej światła to za wcześnie się rozwiną a planuje je po zimnej Zośce przesadzić do gruntu. Bardzo proszę o radę, co powinnam teraz z nimi zrobić? :idea:
Paulina
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Kupiłam w markecie ogrodowym mały (wys ok 10-15 cm), kwitnący krzaczek hortensji, z myślą o posadzeniu go w gruncie, ale za radą selli7 w innym wątku, postanowiłam go przechować troszkę w donicy, aż podrośnie i będzie się nadawał do posadzenia. Możecie mi poradzić, jak się nim zająć, żeby mi nie zmarniał do tego czasu? Czy np. dobrze by było, gdybym po zakupie przesadziła ją do większej doniczki? Ziemię ma taką jakby gliniastą, która bardzo szybko wysycha i tworzy się skorupa na wierzchu, czy to jest odpowiednie podłoże dla hortensji? Codziennie ją podlewam, a wczoraj troszkę powiędły jej kwiaty. Po podlaniu się poprawiły, to znaczy, że ona musi mieć cały czas wilgotne podłoże? Czy czymś ją zasilać, np. nawozem do roslin zielonych, skoro zależy mi na rozrosnięciu się krzewu (po posadzeniu w ogrodzie zmieniłabym na nawóz dla kwitnących), czy to jest nawóz zupełnie dla niej nie odpowiedni? Aha, i jeszcze jedno, ona jest niebieska. Wyczytałam kiedyś, że ten kolor osiąga się sztucznie, podlewając ją barwiącym roztworem (chyba z miedzią). Czy powinnam teraz też jej ten barwnik fundować, czy równie dobrze mogę go jej podać w późniejszym terminie, jak juz będzie w gruncie i wtedy też będzie kwitła na niebiesko? Przepraszam za zatrzęsienie pytań, ale ona tak sobie stoi, a ja nie wiem, czy nie powinnam czegoś wokół niej zrobić. :lol:
Awatar użytkownika
paola1a
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 10 paź 2010, o 22:25

Post »

Mogę z całą pewnością doradzić ci jedno: hortensje lubią wilgotne podłoże więc z podlewaniem nie oszczędzaj ich, ale bez przesady, żeby nie doprowadzić do gnicia korzeni. Co do reszty niech wypowiedzą się znawcy hortensji
Paulina
Awatar użytkownika
Dyshia
1000p
1000p
Od: 17 lut 2010, o 12:19

Post »

Mojemu krzaczkowi uschły kwiaty, łącznie z jeszcze nierozwiniętym kwiatostanem. :( Czy powinnam je uciąć? Widzę, że zaczyna się powoli krzewić, widać sporo pąków na gałązkach, z których mam nadzieję będą nowe pędy, a nie wiem, czy te uschnięte kwiatostany nie będą hamować wzrostu nowych. Jednocześnie zastanawiam się (bo o hortensjach wiem niewiele :wink: ) czy z tych uschniętych kwiatostanów, a konkretnie pędów, na których się one znajdują, nie będą w przyszłości rozwijać nowe kwiaty, więc może powinnam je zostawić... Pomóżcie, proszę. :D
Dorota 11
50p
50p
Od: 16 lut 2011, o 18:33

Post »

Kasiu hortensje swoje mam w donicach przechowywałam je w różny sposób z różnym powodzeniem.Uważam ze najlepszy sposób jest zakopywanie do ziemi.Ja zakopuje w szklarni .Jak robi sie chłodno na jesieni przenoszę do szklarni jak opadna liście kopie dół stawiam donice i zakopuje w ten sposób żeby pędy nie wystawały w przeciwnym wypadku jak wystają zmarzną wobec tego staraj sie zakopać cała roślinę .Sprawdziłam to i robie tak przez kilka lat.Na wiosnę odkopuje i ładnie kwitną Pozdrawiam
Awatar użytkownika
rapunzel
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 26 lip 2011, o 18:49

Post »

Mam pytanie, czy taka hortensja nadaje się do uprawy w pojemniku? Obrazek
amergin
20p - Rozkręcam się...
20p - Rozkręcam się...
Od: 5 sty 2011, o 21:22

Post »

ja swoje dwie hortensje ogrodowe tylko raz zimowałam w donicach, na strychu, w ciemności absolutnej gdzie temperatura spadała myślę do około -10 C może nawet. Podlewałam może raz albo dwa w ciągu całej zimy. Przezimowały idealnie, kwitły przepięknie mnóstwem kwiatów. Rapunzel, myślę że tą swoją hortensję możesz śmiało uprawiać w donicy :) moja sąsiadka miała taką, 4 lata rosła w donicy i zimowała w garażu, ładnie kwitła a jak wsadziła do gruntu to od razu przemarzła i słabo kwitła... u mnie co roku przemarzają i raczą mnie jakimś jednym, dwoma kwiatkami, dlatego teraz uprawiam też w donicach i mam gwarantowane kwitnienie ;)
Plants are the strangest people
szarotka66
1000p
1000p
Od: 21 sie 2011, o 14:11

Post »

Ja hortensje uprawiam i w gruncie i w donicach i powiem wam,że te w donicach przechowywane w garażu kwitną zawsze pięknie,bo nie przemarzają,a te w gruncie to różnie.Dodam tylko,że rosnące w donicach są ogromne i trochę kłopotu jest,aby je wnieść,ale naprawdę warto.Jeszcze jedna uwaga trzeba uważać zimą na mszyce.Pozdrawiam.
Spis moich wątków Parapetowe i lilie
Nadwyżki z domu i ogrodu
Żyj tak, aby twoim znajomym zrobiło się nudno, kiedy umrzesz. Julian Tuwim
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OZDOBNE, pnącza”