Trojeść - bulwiasta, amerykańska i inne
-
- 200p
- Od: 13 lut 2013, o 15:50
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Re: Trojeść - bulwiasta, amerykańska i inne
Poprzedniej wiosny wysiałam trojeść krwistą. Ładnie przezimowała. Obecnie ma około metra wysokości, ale pąków ani śladu. Bulwiasta i biała już kwitną. Czyżby krwista kazała mi czekać jeszcze rok?
Mędrzec potrafi uczyć się nawet od Głupca. Głupiec nie uczy się nigdy.
Od dwóch tygodni nasiona nie kiełkują... mam jeszcze jakąś szansę?
kluska - "ogrodnik" od czerwca 2006
Powiem że bulwiasta kiełkuje dosyć szybko, ale amerykańska u mnie w zeszłym roku bardzo długo nic
już nawet miałem kuwety wywalić, ale się zdecydowała i to wszystkie 3 kolory.

Jacku trojeści amerykańskiej są 3 kolorki 

Dostałem nasiona białej, różowej i czerwonej, podobno amerykańska. Wsiałem zeszłej wiosny i rosną teraz w gruncie, zobaczymy co z tego będzie
Urosną, zakwitną będzie wiadomo.

To ja oczami wyobraźni nie tylko widzę jak kwitną ale już nawet zbieram nasiona 

Kasiu i znów łany kwiatów pokazujesz 

- Mirabela
- 1000p
- Od: 30 wrz 2011, o 14:12
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Witam ! Drugi raz podchodzę do wysiewania trojeści bulwiastej i krwistej. Wiem co źle zrobiłam ( brak stratyfikacji) . Moje pytanie i prośba, czy ktoś z Was może podarować mi nasionka jeszcze teraz , abym mogła je przechować w lodówce przez miesiąc i później wysiania. Będę niezmiernie wdzięczna za podarunek. Bardziej cieszyła bym się z sadzonek ( nie mam ręki do wysiewów). Czekam na odpowiedź. Pozdrawiam Mirka
-
- 200p
- Od: 20 cze 2012, o 01:02
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
MirabelaJeżeli nikt nie zaproponował Ci nasionek podaj mi adres,mam trochę bulwiastej i amerykańskiej.Będziemy siać razem zobaczymy co nam wyjdzie.
- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
Może mi ktoś powiedzieć czym różnią się nasiona trojesci bulwiastej zebrane z kwiatostanów a nasionami z owocnika ,tego strączka , pierwszy raz mi kwitła , zebrałam nasiona i posiałam i te i te -wszystkie ładnie powschodziły ,te z kwiatostanow są o połowę mniejsze ,ale zastanawiam się czy wszystkie będą kwitły.
A jakie to są nasiona z kwiatostanów ???? jesienią zbiera się te strąki a z nich wyłuskuje nasiona. I to jest to
czy bulwiasta czy amerykańska jednakowo wyglądają.

- Reniak
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 6 cze 2009, o 13:53
No jak to z jakich ? Pierwszy rok kwitła mi trojeść bulwiasta pomarańczowe kwiaty ,jak przekwitła zerwałam suche kwiatostany ,(bo nie wiedziałam że urośnie im jakiś nasiennik) , i wysypałam nasiona ,drobne jak mak, dopiero dużo ,dużo później zauważyłam na niej jeden zielony róg ,podobny do papryczki ,jak zrobił się brązowy to go zerwałam ,w środku były nasiona w formie takich płatków ,wysiałam i jedne i drugie , te z drobnych nasion są dużo mniejsze siewki ,choć wyglądają tak samo jak te z tych płatków ,tylko zastanawiam się czy wszystkie będą kwitły .Dlatego pytam