Capsicum annum czyli tz. papryfiutki
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Re: Capsicum annum czyli tz. papryfiutki
GunnarSK - Czy ten "papryfiutek" to odmiana Peter Pepper czy inny fiutek ...tfuu inna papryka 

- GunnarSK
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
Wiem, że istnieje taka odmiana, i zadałem podobne pytanie. To jest raczej "rdzennie polska" papryka, i ktoś po prostu się sugerował kształtem.Kalma pisze:GunnarSK - Czy ten "papryfiutek" to odmiana Peter Pepper czy inny fiutek ...tfuu inna papryka
pozdrawiam, Gunnar
- Dagmara
- 200p
- Od: 24 mar 2010, o 18:11
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
A ja się załapałam na akcji i na paprykę i na pomidory w tym kształcie . A co do odmiany to coś mi się wydaje ,że ona nie jest naszą "rdzennie polską"odmianą .
Pojawiła się ona najpierw na allegro, pewnie sprowadzona z innego kraju .
Dlatego to właśnie może być odmiana Peter Pepper (lub inna o takim kształcie) a przedstawiona na aukcji jako "papryfiutek".
Pojawiła się ona najpierw na allegro, pewnie sprowadzona z innego kraju .
Dlatego to właśnie może być odmiana Peter Pepper (lub inna o takim kształcie) a przedstawiona na aukcji jako "papryfiutek".
Gdy człowiek stawia sobie granice tego co zrobi, stawia sobie też granice tego co może zrobić .
-
- 100p
- Od: 21 kwie 2011, o 11:02
Dagmara - Ja mam kilka nasionek Peter Pepper. Jeśli wykiełkują (nasiona pochodzą z ebay, więc różnie może być) to jesienia porównamy nasze .................papryki 

- GrzegorzR
- 200p
- Od: 25 maja 2009, o 19:56
Nie nabierajcie zbyt dużo nadziei. Te papryczki odmiany Peter Pepper pokazywane na zdjęciach są wyselekcjonowane z niewiadom ilu owoców. W zeszłym roku, na 4 krzakach nie zebrałem ani jednego, który choć trochę by przypominał kształtem ten, no...
Jestem JA i MOJE bagno!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
Jeśli masz przepiękną żonę, odlotową kochankę,super brykę, nie masz kłopotów z urzędem podatkowym i prokuratorem, a gdy wychodzisz na ulicę świeci słońce i wszyscy się do ciebie uśmiechają - narkotykom powiedz NIE!
- Lorrie
- Od: 5 maja 2009, o 13:45
- Kontakt:

Ja właśnie wysiałam te Papryfiutki. Będę tu informować o wynikach. Nasionka kupiłam na Allegro. Jakoś nikt nie chce pokazać swoich wyhodowanych okazów, zaczynam się zastanawiać, czy ten kształt istnieje, czy tylko na zdjęciach w Allegro..?
Ja się doczekałem może 2-3 szt. z dość zbliżonych kształtem.Lorrie pisze:zaczynam się zastanawiać, czy ten kształt istnieje, czy tylko na zdjęciach w allegr
Mimo tego papryczka warta uwagi, obficie plonuje, mam ją w donicy. Po sezonie biorę na przezimowanie do domu i tak już 3 rok .....
Wniesiona do szklarni w kwietniu (taka po przezimowaniu) już w maju ma dojrzałe owoce.
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Znalazłam powyżej swój post z ubiegłego roku. W złą godzinę go pisałam, bo sprzedawca z Allegro przysłał mi nasiona zupełnie innej papryki. Też była ostra i ładna, nawet dekoracyjna, ale przecież chodziło nie tylko o smak.
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Lorrie
- Kontakt:
A pamiętasz jak się ten sprzedawca nazywał?
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Ja tez posiałam to cudo tydzień temu ale jeszcze nic nie wylazło, mam na jednej palecie z innymi pomidoro-kwiatkami i inne powschodziły a tam gdzie puste oczko to...wiadomo papryka 

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
Papryka długo wschodzi, w wątku paprykowym możesz zobaczyć jak podkiełkować nasionka.
- Violunia
- 200p
- Od: 30 sie 2012, o 12:38
Dzięki bardzo , czytałam ale po fakcie, następna partia poszła na wacik
, myślałam, że już dużo wiem na temat ogrodu i roslin a okazuje sie, że to kropla w morzu.

pozdrawiam wszystkich zawirusowanych ogrodem.
Violka
Violka
- GunnarSK
- Od: 1 paź 2009, o 17:10
W "chiliheadach" jest napisano, że "papryfiutek" to właśnie "Peter Pepper", i też, że przeważnie kształtem nie przypomina "fiutka".GrzegorzR pisze:Nie nabierajcie zbyt dużo nadziei. Te papryczki odmiany Peter Pepper pokazywane na zdjęciach są wyselekcjonowane z niewiadom ilu owoców. W zeszłym roku, na 4 krzakach nie zebrałem ani jednego, który choć trochę by przypominał kształtem ten, no...
pozdrawiam, Gunnar
- Aisyrk
- 1000p
- Od: 18 sie 2008, o 16:22
Nie pamiętam, ale poszukam wieczorem, może zorientuję się po komentarzach.Lorrie pisze:A pamiętasz jak się ten sprzedawca nazywał?
"....na betonie kwiaty nie rosną ..."
- Lorrie
- Kontakt:
Z moich posianych 6 sztuk wyszły 2 i to po równym miesiącu ... I to nie wiadomo co z nich wyrośnie.