Pomocy ??? Jakie jabłonie ??
Re: Pomocy ??? Jakie jabłonie ??
Witam.
Jeśli nie jesteś uczulony na papier to polecam ładnie wydany i dobrze napisany :"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.
Nie jest to reklama,bo ani ich znam,a wątpię aby mieli z tego wydawnictwa jakie kokosy.A książka ta ,to jeden z ciekawszych prezentów jakie dostałem.
Jeśli nie jesteś uczulony na papier to polecam ładnie wydany i dobrze napisany :"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.
Nie jest to reklama,bo ani ich znam,a wątpię aby mieli z tego wydawnictwa jakie kokosy.A książka ta ,to jeden z ciekawszych prezentów jakie dostałem.
-
- 30p - Uzależniam się...
- Od: 6 lip 2009, o 10:28
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Ta odmiana na zdjęciu to rarytas śląski.
- Oneboy
- Od: 10 gru 2009, o 19:38
- Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
- Kontakt:
na przełomie października/listopada owoce mają bardzo charakterystyczny zapach, jedno jabłko położone w kuchni czuć było w całym mieszkaniu. Miąższ kruchy słodki koloru kremowego.
Niezależnie od tego czy uda mi się określić co to za odmiana będę również chciał ją zachować (na antonówce)
Niezależnie od tego czy uda mi się określić co to za odmiana będę również chciał ją zachować (na antonówce)
Przepraszam
-
- Przyjaciel Forum - gold
- Od: 1 maja 2008, o 18:51
Do odmiany 'Rarytas Śląski' pasuje idealnie kształt owocu i zagłębienie kielichowe... ale ta wielkość... no i termin zbioru też nie za bardzo...
Pozdrawiam serdecznie
Pozdrawiam serdecznie

- Oneboy
- Kontakt:
no właśnie ale nie wiem może owoc później dojrzewał bo korona była porośnięta chmielem i dziką różą (czy to możliwe?)
a wielkość to mnie właśnie zdumiewa bo nie widziałem większych jabłek
a wielkość to mnie właśnie zdumiewa bo nie widziałem większych jabłek
Przepraszam
-
Widzę, że bardzo jesteś zainteresowany identyfikacją tej odmiany
Cóż... jeżeli nie uda Ci się do przyszłego roku jej rozpoznać - służę pomocą... w okolicy jestem często - a przyznam, że mnie zaciekawiłeś tymi owocami
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie
- Oneboy
- Kontakt:
ok nie ma problemu jak coś to się odezwę no zależy mi bo tak jak już napisałem spadały olbrzymy aktualnie tą jabłoń odciążyłem od tych kumpli w koronie usuwam wilki prześwietlę ją i na pewno będę fotografował od kwiatu po dojrzały owoc
Przepraszam
-
Jeszcze jedno - wpisałeś na listę Renetę Czerwoną. Znajdziesz ja częściej pod nazwą 'Cesarz Wilhelm'
Pozdrawiam serdecznie

Pozdrawiam serdecznie

Spróbuj pójść do biblioteki w swoim mieście. Można tam znaleźć starsze książki, nawet z lat 60, 70.
wodnik
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
- Od: 30 paź 2006, o 12:42
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Niestety, nie do zdobycia!!! Bez szans, nigdzie tego niema, jedynie do poczytania na miejscu w paru bibliotekachKrzysztof usun. pisze:"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.

Miało być kolejne wznowienie, ale czy było? I gdzie się podziało?
Moze wiesz coś na temat nieodkrytego źródła tego poradnika? (pisałam już do wydawcy i do sklepu Klubu Przyrodników, ale na razie nic nie wskórałam

Entuzjasta!!! Czy dobrze rozumiem, że znacie tę stronę? - http://www.tpdw.pl/?doradztwo-sadownicze,70pomolog pisze:Widzę, że bardzo jesteś zainteresowany identyfikacją tej odmianyCóż... jeżeli nie uda Ci się do przyszłego roku jej rozpoznać - służę pomocą... w okolicy jestem często - a przyznam, że mnie zaciekawiłeś tymi owocami
![]()

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
-
Ja mam dostęp do samego źródła - ale cóż z tego jak drugie wznowienie rozeszło się "jak ciepłe bułeczki". Miejmy nadzieję, że poradnik ukaże się po raz kolejny...
Co do entuzjazmu droga Nalewko - nie jest to dobra cecha w pracy zawodowej, uwierz. Ma to również swoje minusy...
Pozdrawiam serdecznie
Co do entuzjazmu droga Nalewko - nie jest to dobra cecha w pracy zawodowej, uwierz. Ma to również swoje minusy...
Pozdrawiam serdecznie

- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Pomologu, nie muszę wierzyć, ja to po prostu wiem
No wiesz, nie Ty jeden tak masz
I czasem mi to mocno szkodziło
Dlatego dałam adres stronki z cennikiem usług

Dlatego dałam adres stronki z cennikiem usług

"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
- Oneboy
- Kontakt:
Idę jutrowitia pisze:Spróbuj pójść do biblioteki w swoim mieście. Można tam znaleźć starsze książki, nawet z lat 60, 70.

Nie mogę być uczulony na papier z racji zawodu drukuję na nimKrzysztof usun. pisze:Witam.

Do listy brakuje mi jeszcze 2 odmian jabłoni ale myślę że w trakcie realizacji tego mini sadu sam znajdę w okolicy coś co warto by było umieścić w takim towarzystwie.
Macie może jakieś typy, na odmiany których jest już mało, może jako te dwie spróbował bym jakąś rzadkość zdobyć? Coś szczególnego?
Przepraszam
Witam.
Zapewne wiele szkółek mnoży stare odmiany jabłoni z dużych znam dwie-jedna pierwotnie w Opolu Lubelskim,a teraz robi je córka z mężem w Tarczynie-spora kolekcja,ale to chyba daleko od Ciebie.Druga pod Poznaniem,koło Kostrzyna-ten szkółkarz zaczyna mnożyć starocie-widziałem listę okulizacji-jak na początek imponująca.
Zapewne wiele szkółek mnoży stare odmiany jabłoni z dużych znam dwie-jedna pierwotnie w Opolu Lubelskim,a teraz robi je córka z mężem w Tarczynie-spora kolekcja,ale to chyba daleko od Ciebie.Druga pod Poznaniem,koło Kostrzyna-ten szkółkarz zaczyna mnożyć starocie-widziałem listę okulizacji-jak na początek imponująca.
- Nalewka
- Przyjaciel Forum
Widziałeś listę i nie spisałeś dla nas? No wiesz!!!
Może chociaż piąte przez dziesiąte pamiętasz i zapiszesz? Albo podasz nazwę szkółki / nazwisko tego szkółkarza w Wlkp. albo adres strony czy tp.?
Ciekawość mnie za chwilę zje
Rok temu zgłosiłam się do państwa Grzywów (a potem do ich córki) z pytaniem o usługę zaszczepienia albo okulizacji ich zrazami na moim materiale (jabłoń śliwolistna), ale po długich deliberacjach sprawa nie doszła do skutku. Szkoda bardzo, ale chyba im się nie chciało, bo chodziło o kilka raptem drzew.
Tak więc jestem mocno zainteresowana tematem zaszczepionych już odmian, skoro nie mogę tego zrobić sama (brak zrazów i umiejętności), to może kupię gotowce.

Może chociaż piąte przez dziesiąte pamiętasz i zapiszesz? Albo podasz nazwę szkółki / nazwisko tego szkółkarza w Wlkp. albo adres strony czy tp.?
Ciekawość mnie za chwilę zje

Rok temu zgłosiłam się do państwa Grzywów (a potem do ich córki) z pytaniem o usługę zaszczepienia albo okulizacji ich zrazami na moim materiale (jabłoń śliwolistna), ale po długich deliberacjach sprawa nie doszła do skutku. Szkoda bardzo, ale chyba im się nie chciało, bo chodziło o kilka raptem drzew.
Tak więc jestem mocno zainteresowana tematem zaszczepionych już odmian, skoro nie mogę tego zrobić sama (brak zrazów i umiejętności), to może kupię gotowce.