Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Drzewa owocowe
cx

Re: Pomocy ??? Jakie jabłonie ??

Post »

Witam.

Jeśli nie jesteś uczulony na papier to polecam ładnie wydany i dobrze napisany :"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.
Nie jest to reklama,bo ani ich znam,a wątpię aby mieli z tego wydawnictwa jakie kokosy.A książka ta ,to jeden z ciekawszych prezentów jakie dostałem.
kubaborowy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 6 lip 2009, o 10:28
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Ta odmiana na zdjęciu to rarytas śląski.
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Od: 10 gru 2009, o 19:38
Opryskiwacze MAROLEX: 1 szt.
Kontakt:

Post »

na przełomie października/listopada owoce mają bardzo charakterystyczny zapach, jedno jabłko położone w kuchni czuć było w całym mieszkaniu. Miąższ kruchy słodki koloru kremowego.
Niezależnie od tego czy uda mi się określić co to za odmiana będę również chciał ją zachować (na antonówce)
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold
Od: 1 maja 2008, o 18:51

Post »

Do odmiany 'Rarytas Śląski' pasuje idealnie kształt owocu i zagłębienie kielichowe... ale ta wielkość... no i termin zbioru też nie za bardzo...
Pozdrawiam serdecznie :wink:
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

no właśnie ale nie wiem może owoc później dojrzewał bo korona była porośnięta chmielem i dziką różą (czy to możliwe?)
a wielkość to mnie właśnie zdumiewa bo nie widziałem większych jabłek
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Widzę, że bardzo jesteś zainteresowany identyfikacją tej odmiany :D Cóż... jeżeli nie uda Ci się do przyszłego roku jej rozpoznać - służę pomocą... w okolicy jestem często - a przyznam, że mnie zaciekawiłeś tymi owocami :wink:
Pozdrawiam serdecznie
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

ok nie ma problemu jak coś to się odezwę no zależy mi bo tak jak już napisałem spadały olbrzymy aktualnie tą jabłoń odciążyłem od tych kumpli w koronie usuwam wilki prześwietlę ją i na pewno będę fotografował od kwiatu po dojrzały owoc
Przepraszam
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Jeszcze jedno - wpisałeś na listę Renetę Czerwoną. Znajdziesz ja częściej pod nazwą 'Cesarz Wilhelm' :wink:
Awatar użytkownika
witia
200p
200p
Od: 5 lis 2008, o 14:16

Post »

Spróbuj pójść do biblioteki w swoim mieście. Można tam znaleźć starsze książki, nawet z lat 60, 70.
wodnik
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum
Od: 30 paź 2006, o 12:42
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Post »

Krzysztof usun. pisze:"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.
Niestety, nie do zdobycia!!! Bez szans, nigdzie tego niema, jedynie do poczytania na miejscu w paru bibliotekach :(
Miało być kolejne wznowienie, ale czy było? I gdzie się podziało?
Moze wiesz coś na temat nieodkrytego źródła tego poradnika? (pisałam już do wydawcy i do sklepu Klubu Przyrodników, ale na razie nic nie wskórałam :(
pomolog pisze:Widzę, że bardzo jesteś zainteresowany identyfikacją tej odmiany :D Cóż... jeżeli nie uda Ci się do przyszłego roku jej rozpoznać - służę pomocą... w okolicy jestem często - a przyznam, że mnie zaciekawiłeś tymi owocami :wink:
Entuzjasta!!! Czy dobrze rozumiem, że znacie tę stronę? - http://www.tpdw.pl/?doradztwo-sadownicze,70 ;:196 :uszy
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
pomolog
Przyjaciel Forum - gold
Przyjaciel Forum - gold

Post »

Ja mam dostęp do samego źródła - ale cóż z tego jak drugie wznowienie rozeszło się "jak ciepłe bułeczki". Miejmy nadzieję, że poradnik ukaże się po raz kolejny...
Co do entuzjazmu droga Nalewko - nie jest to dobra cecha w pracy zawodowej, uwierz. Ma to również swoje minusy...
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Pomologu, nie muszę wierzyć, ja to po prostu wiem :lol: No wiesz, nie Ty jeden tak masz :) I czasem mi to mocno szkodziło ;:14

Dlatego dałam adres stronki z cennikiem usług :;230 ;:136 :;230 :heja
"Wyrzuciłem telewizor na śmietnik, a w radiu urwałem gałkę, tak aby nikt z rodziny nie mógł zmienić stacji i teraz jest tylko wasze radio u mnie w domu. I jestem naprawdę wolnym człowiekiem."
Awatar użytkownika
Oneboy
30p - Uzależniam się...
30p - Uzależniam się...
Kontakt:

Post »

witia pisze:Spróbuj pójść do biblioteki w swoim mieście. Można tam znaleźć starsze książki, nawet z lat 60, 70.
Idę jutro :)
Krzysztof usun. pisze:Witam.

Jeśli nie jesteś uczulony na papier to polecam ładnie wydany i dobrze napisany :"Poradnik Sadowniczy starych odmian drzew owocowych",ISBN 83-919299-2-2 wydany przez Towarzystwo Przyjaciół Dolnej Wisły ze Świecia.
Nie jest to reklama,bo ani ich znam,a wątpię aby mieli z tego wydawnictwa jakie kokosy.A książka ta ,to jeden z ciekawszych prezentów jakie dostałem.
Nie mogę być uczulony na papier z racji zawodu drukuję na nim :D ale jak już napisano książka jest raczej niedostępna, szanuj swoją :!: Może będzie 3 wydanie wtedy ją kupię na pewno.

Do listy brakuje mi jeszcze 2 odmian jabłoni ale myślę że w trakcie realizacji tego mini sadu sam znajdę w okolicy coś co warto by było umieścić w takim towarzystwie.

Macie może jakieś typy, na odmiany których jest już mało, może jako te dwie spróbował bym jakąś rzadkość zdobyć? Coś szczególnego?
Przepraszam
cx

Post »

Witam.

Zapewne wiele szkółek mnoży stare odmiany jabłoni z dużych znam dwie-jedna pierwotnie w Opolu Lubelskim,a teraz robi je córka z mężem w Tarczynie-spora kolekcja,ale to chyba daleko od Ciebie.Druga pod Poznaniem,koło Kostrzyna-ten szkółkarz zaczyna mnożyć starocie-widziałem listę okulizacji-jak na początek imponująca.
Awatar użytkownika
Nalewka
Przyjaciel Forum
Przyjaciel Forum

Post »

Widziałeś listę i nie spisałeś dla nas? No wiesz!!! :shock:
Może chociaż piąte przez dziesiąte pamiętasz i zapiszesz? Albo podasz nazwę szkółki / nazwisko tego szkółkarza w Wlkp. albo adres strony czy tp.?
Ciekawość mnie za chwilę zje :oops:
Rok temu zgłosiłam się do państwa Grzywów (a potem do ich córki) z pytaniem o usługę zaszczepienia albo okulizacji ich zrazami na moim materiale (jabłoń śliwolistna), ale po długich deliberacjach sprawa nie doszła do skutku. Szkoda bardzo, ale chyba im się nie chciało, bo chodziło o kilka raptem drzew.

Tak więc jestem mocno zainteresowana tematem zaszczepionych już odmian, skoro nie mogę tego zrobić sama (brak zrazów i umiejętności), to może kupię gotowce.
ODPOWIEDZ

Wróć do „Drzewa i krzewy OWOCOWE”