M@ti - owadożerki

Zdjęcia roślin doniczkowych, domowych
ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p
Od: 17 sie 2009, o 16:23
Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.

Re: M@ti - owadożerki

Post »

Świetne terrarium i jaki ogrom owadożerniaków, mam nadzieje że wiosną dostanę nasionka rosiczek to tez się pochwalę :wink: a tymczasem tez posiałam rododendrony ale jeszcze pusto, po ilu dniach Ci wzeszły?
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p
Od: 10 lut 2009, o 11:26

Post »

Andziax007 pisze: Nie mogę oderwać wzroku od małych muchołówek 'royal red' i kwitnącej sandersoni :shock:
Rzeczywiście pływacz Sandersona wygląda ładnie kwitnąc, tylko jakoś nie mogę namówić innych moich pływaczy do zakwitnięcia.
esti42 pisze:MATEUSZU JA JUŻ POLUJE NA ALLEGRO :lol:
A w takim razie życzę udanych łowów, tylko pamiętaj, że dzbaneczniki źle znoszą przeprowadzki a w takich niskich temperaturach mogą się one bardzo nie przyjemnie skończyć, dlatego z zakupami poczekaj lepiej na ocieplenie.
anetta pisze:Świetne terrarium i jaki ogrom owadożerniaków, mam nadzieje że wiosną dostanę nasionka rosiczek to też się pochwalę :wink: a tymczasem też posiałam rododendrony ale jeszcze pusto, po ilu dniach Ci wzeszły?
Kilka dni temu rozdawałem nasionka rosiczek z mojej hodowli. Niestety już się skończyły, byćmoże coś jeszcze będę miał. Moje rododendrony po dwóch tygodniach były w większości wykiełkowane z tego co pamiętam. Z przyzwyczajenia siałem je na torf nie przykrywając ziemią. Moje rosną w terrarium w zwiększonej wilgotności i przy sztucznym oświetleniu.

Pozdrawiam
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54
Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.

Post »

Wiem Mati wiem a z naszą pocztą to jak już Adze pisałam to by w lodzie przyszły na razie myślę o jakichś nasionkach :wink:
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

esti42 pisze:Wiem Mati wiem a z naszą pocztą to jak już Adze pisałam to by w lodzie przyszły na razie myślę o jakichś nasionkach :wink:
Nie chcę Cię zrażać do tego, ale dzbaneczniki z nasion to na początek trochę ciężka sprawa. Po pierwsze trudno dostać nasiona, a żeby były one świeże to w ogóle graniczy z cudem. Dzbaneczniki są rozdzielnopłciowe i aby uzyskać z nich nasiona muszą na raz zakwitnąć dwa osobniki różnej płci. Jeśli powiedzmy już uda Ci się dostać nasiona i je wysiejesz to musisz zapewnić im wilgotność powietrza w okolicach 80%, temperaturę około 22-26stopni, a także oświetlenie 14-16h na dobę. Jeśli już coś wykiełkuje to pojawiają się kolejne problemy ponieważ siewki dzbaneczników są bardzo delikatne. Szczerze jeśli już chcesz mieć dzbanecznika to odczekaj, aż się ociepli i kup sobie roślinę.
Awatar użytkownika
esti42
1000p
1000p
Od: 21 sty 2009, o 14:54

Post »

No to chyba zrezygnuję :evil:
JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA :)
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Szkoda że się zagapiłam z tymi nasionkami, poczekam do wiosny. Dzięki za odp. w sprawie rododendronów.
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Nowe fotki kilku moich roślin.
Na pierwszy rzut cykl tak w skrócie rozwoju kwiatu muchołówki:

Na początek nie rozkwitnięty pąk:
Obrazek

Następnie w trakcie rozkwitania:
Obrazek

I jakąś godzinkę później w pełni otwarty kwiat (być może uda się zebrać trochę nasion, gdyż próbowałem zapylać ten kwiat) :
Obrazek

Mały jeszcze cefalotus:
Obrazek

Rosiczka przerastająca (D. Prolifera) widać dodatkowo dwie małe rosiczki przy "matce":
Obrazek

Na koniec rosiczka z rodziny miniaturek. D. pulchella x nitidula:
Obrazek

Wkrótce pojawią się kolejne fotki.

Pozdrawiam
M.B.
Awatar użytkownika
katarzyna3221
500p
500p
Od: 25 lis 2009, o 21:15

Post »

witam :wit :wit
Bardzo ciekawa kolekcja "żarłaczy".kapturnica i dzbanecznik robią wrażenie bardzo pięknych delikatnych kwiatuszków a tu taka niespodzianka co złapią to zjedzą :;230 :;230 :wit :wit
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Dla mnie bomba ;:138
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Witam,
Dzięki. No rośliny te rzeczywiście są na pierwszy rzut oka niepozorne.
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

No cóż nie bedę oryginalna jak napiszę że owadożerki robią wrażenie :shock: od jesieni jestem właścicielką trzech maleństw - rosiczek NN i tak po cichu się zastanawiam jak szybko rosną ;:224 kiedy będę mogła zobaczyć nie przedszkolaka a dorosłą roślinkę .
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Dorosłe roślinki tzn. zaczynają kwitnąć po około roku. Czas ten może jednak skrócić się lub wydłużyć w zależności od warunków w jakich roślinki hodujemy. Jak najwięcej światła i czasami jakiś robaczek pomogą w szybszym osiągnięciu dorosłości.

Pozdrawiam
M.B.

P.s.
wypuszczająca pęd kwiatowy rosiczka Alicji:
Obrazek
x-ja
---
Od: 11 wrz 2008, o 19:15

Post »

Dziękuję za odpowiedż ;:180 , dzisiaj po raz pierwszy nakarmiłam swoje maleństwa :tan . Rosiczka ma chyba odpowiednie warunki :roll: ciepło , wilgotno i słonecznie , jak jeszcze od czasu do czasu coś wpadnie w jej macki / szkoda że wcześniej tego nie doczytałam :oops: / to będzie pięknie rosła :D .
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
M@ti
100p
100p

Post »

Dokarmianie nie jest rzeczą konieczną, roślina będzie rosła dzięki fotosyntezie. Oczywiście jak od czasu do czasu dostanie jakieś białko:) to niemal natychmiast zaowocuje to przyspieszeniem wzrostu. Ponadto dokarmianie rosiczek w czasie kwitnięcia daje bardzo dobre efekty w postaci większej liczby nasion, utrzymaniem dobrej kondycji rośliny i dorodniejszymi kwiatami.

W końcu od czegoś pochodzi nazwa owadożerne:) Ja moje wszystkie rośliny poza wszelkimi siewkami, oraz pływaczami ( chociaż one same dają sobie radę wyłapując pod ziemią skoczogonki ) dokarmiam, a one ładnie się odpłacają.

Tak przy okazji dokarmiania taka rada: NIE PODLEWA SIĘ OWADOŻERÓW NAWOZAMI, gdyż to najczęściej oznacza dla nich spalenie korzeni i śmierć. Podobno jakieś bardzo bardzo małe stężenia ktoś, gdzieś stosował, ale wolę nie ryzykować, rośliny dadzą sobie radę i bez tego.

Pozdrawiam
M.B.

P.s.
Przy okazji:

N. sanguinea zaaklimatyzował się wreszcie i zaczyna dzbankować
Obrazek

zbliżenie na dzbanek
Obrazek

Pęd kwiatowy D. prolifera, szkoda że nie jest ona samopylna
Obrazek
Awatar użytkownika
Anetta
1000p
1000p

Post »

Prześliczne te owadożerki Twoje Mati a jeszcze w dodatku zdjęcia są świetnie zrobione że aż chce się oglądać i oglądać...
ODPOWIEDZ

Wróć do „Moje doniczkowe, domowe, balkonowe, egzotyczne, tarasy. ZDJĘCIA.”