M@ti - owadożerki
- Anetta
- 1000p
- Od: 17 sie 2009, o 16:23
- Opryskiwacze MAROLEX: więcej niż 1 szt.
Re: M@ti - owadożerki
Świetne terrarium i jaki ogrom owadożerniaków, mam nadzieje że wiosną dostanę nasionka rosiczek to tez się pochwalę
a tymczasem tez posiałam rododendrony ale jeszcze pusto, po ilu dniach Ci wzeszły?

- M@ti
- 100p
- Od: 10 lut 2009, o 11:26
Rzeczywiście pływacz Sandersona wygląda ładnie kwitnąc, tylko jakoś nie mogę namówić innych moich pływaczy do zakwitnięcia.Andziax007 pisze: Nie mogę oderwać wzroku od małych muchołówek 'royal red' i kwitnącej sandersoni
A w takim razie życzę udanych łowów, tylko pamiętaj, że dzbaneczniki źle znoszą przeprowadzki a w takich niskich temperaturach mogą się one bardzo nie przyjemnie skończyć, dlatego z zakupami poczekaj lepiej na ocieplenie.esti42 pisze:MATEUSZU JA JUŻ POLUJE NA ALLEGRO
Kilka dni temu rozdawałem nasionka rosiczek z mojej hodowli. Niestety już się skończyły, byćmoże coś jeszcze będę miał. Moje rododendrony po dwóch tygodniach były w większości wykiełkowane z tego co pamiętam. Z przyzwyczajenia siałem je na torf nie przykrywając ziemią. Moje rosną w terrarium w zwiększonej wilgotności i przy sztucznym oświetleniu.anetta pisze:Świetne terrarium i jaki ogrom owadożerniaków, mam nadzieje że wiosną dostanę nasionka rosiczek to też się pochwalęa tymczasem też posiałam rododendrony ale jeszcze pusto, po ilu dniach Ci wzeszły?
Pozdrawiam
- esti42
- 1000p
- Od: 21 sty 2009, o 14:54
- Opryskiwacze MAROLEX: 0 szt.
Wiem Mati wiem a z naszą pocztą to jak już Adze pisałam to by w lodzie przyszły na razie myślę o jakichś nasionkach 

JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA
Pozdrowionka ASIA

- M@ti
- 100p
Nie chcę Cię zrażać do tego, ale dzbaneczniki z nasion to na początek trochę ciężka sprawa. Po pierwsze trudno dostać nasiona, a żeby były one świeże to w ogóle graniczy z cudem. Dzbaneczniki są rozdzielnopłciowe i aby uzyskać z nich nasiona muszą na raz zakwitnąć dwa osobniki różnej płci. Jeśli powiedzmy już uda Ci się dostać nasiona i je wysiejesz to musisz zapewnić im wilgotność powietrza w okolicach 80%, temperaturę około 22-26stopni, a także oświetlenie 14-16h na dobę. Jeśli już coś wykiełkuje to pojawiają się kolejne problemy ponieważ siewki dzbaneczników są bardzo delikatne. Szczerze jeśli już chcesz mieć dzbanecznika to odczekaj, aż się ociepli i kup sobie roślinę.esti42 pisze:Wiem Mati wiem a z naszą pocztą to jak już Adze pisałam to by w lodzie przyszły na razie myślę o jakichś nasionkach
- esti42
- 1000p
- Od: 21 sty 2009, o 14:54
No to chyba zrezygnuję 

JESTEM JAK MOTYLEK , KIEDY ZNIKNĘ NIKT TEGO NIE ZAUWAŻY
Pozdrowionka ASIA
Pozdrowionka ASIA

- Anetta
- 1000p
Szkoda że się zagapiłam z tymi nasionkami, poczekam do wiosny. Dzięki za odp. w sprawie rododendronów.
- M@ti
- 100p
Nowe fotki kilku moich roślin.
Na pierwszy rzut cykl tak w skrócie rozwoju kwiatu muchołówki:
Na początek nie rozkwitnięty pąk:

Następnie w trakcie rozkwitania:

I jakąś godzinkę później w pełni otwarty kwiat (być może uda się zebrać trochę nasion, gdyż próbowałem zapylać ten kwiat) :

Mały jeszcze cefalotus:

Rosiczka przerastająca (D. Prolifera) widać dodatkowo dwie małe rosiczki przy "matce":

Na koniec rosiczka z rodziny miniaturek. D. pulchella x nitidula:

Wkrótce pojawią się kolejne fotki.
Pozdrawiam
M.B.
Na pierwszy rzut cykl tak w skrócie rozwoju kwiatu muchołówki:
Na początek nie rozkwitnięty pąk:

Następnie w trakcie rozkwitania:

I jakąś godzinkę później w pełni otwarty kwiat (być może uda się zebrać trochę nasion, gdyż próbowałem zapylać ten kwiat) :

Mały jeszcze cefalotus:

Rosiczka przerastająca (D. Prolifera) widać dodatkowo dwie małe rosiczki przy "matce":

Na koniec rosiczka z rodziny miniaturek. D. pulchella x nitidula:

Wkrótce pojawią się kolejne fotki.
Pozdrawiam
M.B.
- katarzyna3221
- 500p
- Od: 25 lis 2009, o 21:15
witam
Bardzo ciekawa kolekcja "żarłaczy".kapturnica i dzbanecznik robią wrażenie bardzo pięknych delikatnych kwiatuszków a tu taka niespodzianka co złapią to zjedzą

Bardzo ciekawa kolekcja "żarłaczy".kapturnica i dzbanecznik robią wrażenie bardzo pięknych delikatnych kwiatuszków a tu taka niespodzianka co złapią to zjedzą

Idź do tych co kwiaty posiadają -oni dobre serca maja...
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ
2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ
1 -wątek..zapraszam do moich doniczkowych zielonych..KLIKNIJ I ZOBACZ

2-wątek ..Słonecznikowe i inne prace Kasi..KLIKNIJ I ZOBACZ
- M@ti
- 100p
Witam,
Dzięki. No rośliny te rzeczywiście są na pierwszy rzut oka niepozorne.
Dzięki. No rośliny te rzeczywiście są na pierwszy rzut oka niepozorne.
No cóż nie bedę oryginalna jak napiszę że owadożerki robią wrażenie
od jesieni jestem właścicielką trzech maleństw - rosiczek NN i tak po cichu się zastanawiam jak szybko rosną
kiedy będę mogła zobaczyć nie przedszkolaka a dorosłą roślinkę .

- M@ti
- 100p
Dorosłe roślinki tzn. zaczynają kwitnąć po około roku. Czas ten może jednak skrócić się lub wydłużyć w zależności od warunków w jakich roślinki hodujemy. Jak najwięcej światła i czasami jakiś robaczek pomogą w szybszym osiągnięciu dorosłości.
Pozdrawiam
M.B.
P.s.
wypuszczająca pęd kwiatowy rosiczka Alicji:

Pozdrawiam
M.B.
P.s.
wypuszczająca pęd kwiatowy rosiczka Alicji:

Dziękuję za odpowiedż
, dzisiaj po raz pierwszy nakarmiłam swoje maleństwa
. Rosiczka ma chyba odpowiednie warunki
ciepło , wilgotno i słonecznie , jak jeszcze od czasu do czasu coś wpadnie w jej macki / szkoda że wcześniej tego nie doczytałam
/ to będzie pięknie rosła
.
Pozdrawiam

Pozdrawiam
- M@ti
- 100p
Dokarmianie nie jest rzeczą konieczną, roślina będzie rosła dzięki fotosyntezie. Oczywiście jak od czasu do czasu dostanie jakieś białko:) to niemal natychmiast zaowocuje to przyspieszeniem wzrostu. Ponadto dokarmianie rosiczek w czasie kwitnięcia daje bardzo dobre efekty w postaci większej liczby nasion, utrzymaniem dobrej kondycji rośliny i dorodniejszymi kwiatami.
W końcu od czegoś pochodzi nazwa owadożerne:) Ja moje wszystkie rośliny poza wszelkimi siewkami, oraz pływaczami ( chociaż one same dają sobie radę wyłapując pod ziemią skoczogonki ) dokarmiam, a one ładnie się odpłacają.
Tak przy okazji dokarmiania taka rada: NIE PODLEWA SIĘ OWADOŻERÓW NAWOZAMI, gdyż to najczęściej oznacza dla nich spalenie korzeni i śmierć. Podobno jakieś bardzo bardzo małe stężenia ktoś, gdzieś stosował, ale wolę nie ryzykować, rośliny dadzą sobie radę i bez tego.
Pozdrawiam
M.B.
P.s.
Przy okazji:
N. sanguinea zaaklimatyzował się wreszcie i zaczyna dzbankować

zbliżenie na dzbanek

Pęd kwiatowy D. prolifera, szkoda że nie jest ona samopylna

W końcu od czegoś pochodzi nazwa owadożerne:) Ja moje wszystkie rośliny poza wszelkimi siewkami, oraz pływaczami ( chociaż one same dają sobie radę wyłapując pod ziemią skoczogonki ) dokarmiam, a one ładnie się odpłacają.
Tak przy okazji dokarmiania taka rada: NIE PODLEWA SIĘ OWADOŻERÓW NAWOZAMI, gdyż to najczęściej oznacza dla nich spalenie korzeni i śmierć. Podobno jakieś bardzo bardzo małe stężenia ktoś, gdzieś stosował, ale wolę nie ryzykować, rośliny dadzą sobie radę i bez tego.
Pozdrawiam
M.B.
P.s.
Przy okazji:
N. sanguinea zaaklimatyzował się wreszcie i zaczyna dzbankować

zbliżenie na dzbanek

Pęd kwiatowy D. prolifera, szkoda że nie jest ona samopylna

- Anetta
- 1000p
Prześliczne te owadożerki Twoje Mati a jeszcze w dodatku zdjęcia są świetnie zrobione że aż chce się oglądać i oglądać...